Andra bronset på fyra dagar för Louise Etzner Jakobsson!
FOTO: Helena Ager

Louise dubbel bronsmedaljör

2016-09-16

Louise Etzner Jakobsson upprepade succén från i tisdags och tog ett nytt brons i fredagens kürfinal i Paralympics i Rio de Janeiro.
- Det är så härligt! Zernard var så mjuk och fin idag, sa Louise efter bronsritten.
Nu blir det mer tårta i svenska gänget.

Louise gick ut med startnummer två i det sju ekipage stora finalfältet. Med resultatet 73,650 procent gick hon upp i ledning. Sedan blev det en timmes nervös väntan för att se hur långt det skulle räcka.
- Vi klarade alla rörelser i vår kür. Zernard var fin att rida. Men det kändes att han var lite trött, berättar Louise.
När domarsiffrorna kom upp kändes det också aning snålt. Men Louise resultat för det konstnärliga intrycket korrigerads uppåt och nedräkning till medalj kunde börja.

- Det är verkligen tufft i toppen i Grade III, kommenterar landslagsledare Agneta Aronsson. I den här finalen kunde vem som helst av de fem toppryttarna vinna.
- Nu red Louise väldigt harmoniskt och hade ett tillräckligt svårt program. Helt underbart.

Louise-Etzner-Jakobsson-Zernard-(1)Louise och Zernard var bara 0,2 procentenheter från guldet. Foto: Helena Ager

Och det blev en oerhört jämn medaljkamp. Nederländernas Sanne Voets på Demantur gick förbi med 0,2 procentenheter. Norska Ann Cathrin Lubbe på Donatello gick förbi med 0,15. Men sedan var det ingen mer som rådde på Louise och Zernard som nu är dubbla bronsmedaljörer i Grade III i Paralympics.

På sociala medier strömmar gratulationerna in. Idrottsminister Gabriel Wikström är en av de första att gratulera. Han skriver på Twitter:
"Ännu en bronsmedalj till den svenska truppen i Paralympics! Grattis Louise Etzner Jakobsson och svensk ridsport!"
- Nu blir det både medaljutdelning här i Deodoro och en ceremoni i Olympic Village och tårta för svenska truppen, berättar Agneta Aronsson som hade några nervösa timmar på Equestrian Center.

SVT: Se bronsritten plus en intervju med Louise Etzner Jakobsson och Agneta Aronsson

Åttondeplats i finalen för Anita Johnsson

anita-johnsson-dear-friend_paralympicsHög kürmusik ställde till det för Anita Johnsson och Dear Friend. Foto: Helena Ager

Senare under dagen var det dags för Anita Johnsson att rida sin kürfinal i Grade Ia. Efter två åttondeplatser tidigare i veckan blev det en ny åttondeplats i finalen. Resultatet landade på 62,050 procent.
- Vi började ganska bra men sedan hade vi problem med musiken som blev för hög. Den var inte lika hög när vi hade soundcheck, berättar Anita.

Åttaårige hästen Dear Friend blev rädd och spänd.
- När vi kom ur ett hörn och han hade rumpan mot högtalaren dånade basen till. Han blev rädd och sprätte iväg. Oturligt nog hände det i de obligatoriska rörelserna och övergångarna, så det kostade, säger Anita.

Hon kan ändå summera en helt klart godkänd insats under Paralympics.
- Jag är jättenöjd. Vi fick veta att vi skulle hit två veckor innan det startade och har ridit küren en gång tidigare. Han är ju bara åtta år och i maj gjorde han sin första tävling någonsin. Så det är egentligen helt galet att vi är här och i final.

Nu satsar Anita mot EM på hemmaplan i Göteborg nästa år.
- Det har varit planen hela tiden att ta oss till EM. Egentligen skulle han debutera mästerskap där. Paralympics är ju en hyfsat bra uppvärmningstävling, säger Anita och skrattar.

Landslagsledare Agneta Aronsson är full av beundran över Anita och Dear Friends prestation:
- Det är helt sanslöst hur bra insats Anita gjort. Det är ju hela 25 ekipage i hennes klass och att ta sig till kürfinal där är suveränt. Dessutom är ju Dear Friend bara åtta år. 

SVT: Se en intervju med Anita Johnsson och delar från ritten

agneta aronsson_barbro lindströmLandslagsledare Agneta Aronsson och tränare Barbro Lindström summerar ett bra Paralympics. Foto: Privat

Resultatlistor

para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons