Anita Johnsson och Dear Friend har inlett starkt på Paralympics.
FOTO: Helena Ager

Personbästa för Anita Johnsson på Paralympics

2016-09-12

Aldrig tidigare har Anita Johnsson ridit på över 70 procent internationellt i Team Test. På Paralympics slog hon till, på hästen Dear Friend som hon bara tävlat sedan i maj.
- Jag är jättenöjd med hästen. Hade jag inte ridit fel väg hade jag klättrat ytterligare två placeringar, säger Anita.

Ekipaget belönades med 70,609 procent för ritten i Grade Ia som innehåller bland annat volter, serpentiner och övergångar i skritt. Visserligen har Anita ridit på högre procent på nationell tävling i Sverige. Men aldrig förut internationellt, där konkurrensen är så mycket tuffare.

Och trots att Anita tog fel väg på ett ställe räckte resultatet till åttonde plats bland 25 starter. Vann klassen gjorde Sophie Christiansen, Storbritannien, med Athene Lindebjerg på överlägsna 77,522 procent.
- Nu är målet att ta sig till final, berättar Anita. 
I den individuella kürfinalen på fredag får en tredjedel av det ursprungliga startfältet starta. 

Men först ska Anita rida Individual Championship Test Grade Ia på torsdag. Det resultatet läggs ihop med Team Test för att avgöra vilka som får rida final. Dessutom står individuella medaljer på spel även i Individual Championship Test.

Louise Etzner Jakobsson rider Individual Championship Test Grade III på tisdag 13 september. Med hästen Zernard går hon ut sist, som nummer 16. Klassen startar klockan 19:00 svensk tid och Louise startar klockan 21:33.

Start- och resultatlistor

Så går det till
Alla ryttare startar i Team Test, omgång 1 i lagtävlingen, obligatoriskt även för individuella ryttare.

Alla ryttare startar i Individual Championship Test, omgång 2 i lagtävlingen och första individuella tävlingen.

I nationstävlingen räknas resultatet från Team Test och Individual Championship Test samman för att avgöra placeringen. De tre bästa resultaten räknas. Högst procent vinner.

I Individual Championship Test delas även individuella medaljer ut. Högst procent i klassen vinner.

Till individuell final, Individual Freestyle Test, det fria programmet till musik, går en tredjedel av det ursprungliga startfältet i varje Grade, baserat på det sammanlagda resultatet i Team Test och Individual Championship Test. Minst sju ryttare i varje Grade, och max två per nation. Ryttarna börjar om på noll.

para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons