Ridsportarenan i Deodoro under testtävlingarna 2015.
FOTO: www.raphaelmacek.com

200 ekipage från 43 länder gör sig redo för Rio

2016-07-22

Datumet för definitiv anmälan till OS i Rio har passerat och ridsporten kan räkna in totalt 200 ekipage från 43 länder som gör sig redo att kämpa om OS-medaljerna i de tre grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan.  

Ridsporten är unik som OS-sport i det att människan tävlar ihop med ett djur. Att se ryttare och häst arbeta tillsammans i harmoni, som en enhet, fortsätter att fascinera människor världen runt och ridsporten växer dramatiskt i popularitet.

- Sedan 2007 har antalet internationella tävlingar ökat med 83 procent, och antalet unga människor som lockas till ridsporten är fler än någonsin, säger Sabrina Ibáñez, generalsekreterare för det internationella ridsportförbundet, FEI.

Äldst och yngst under OS
Ridsporten är också unik i det att män och kvinnor, unga och gamla, tävlar mot varandra på lika villkor. Under OS i Rio kommer till exempel den 18-åriga brasilianska dressyrryttare Giovana Prada Pass att tävla mot 62-åriga Julie Brougham från Nya Zeeland.

I den svenska truppen är fälttävlansryttaren Anna Nilsson äldst med sina 54 år. Hon rider i samma lag som 25-åriga Ludwig Svennerstål, yngst i den svenska ridsporttruppen.

Anna och Ludwig är dessutom de ryttare i svenska truppen som har äldst respektive yngst häst. Annas häst Luron är professorn i gänget med sina 17 år medan Ludwigs Aspe är yngst på åtta år.

Släkten är bäst?
I den internationella ridsportruppen till OS finns många släktband. Bröderna Michael och John Whitaker ingår båda i det brittiska laget. I det unga brasilianska laget rider syskonen Luiza och Pedro Tavares Almeida, och Pedros tvillingbror Manuel är reserv.

I svenska fälttävlanslaget finns systrarna Sara Algotsson Ostholt och Linda Algotsson (reserv). Saras svåger Andreas Ostholt rider dessutom i det tyska fälttävlanslaget.

Svenska dressyrryttaren Patrik Kittel tävlar mot sin fru Lyndal Oatley som rider i det australiensiska laget, där även Lyndals kusin Kristy Oatley rider.

Fördelning av deltagare

Deltagande länder:
Argentina, Australien, Österrike, Vitryssland, Belgien, Brasilien, Kanada, Chile, Kina, Taiwan, Colombia, Danmark, Dominikanska Republiken, Ecuador, Egypten, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland, Italien, Japan, Korea, Mexiko, Marocko, Nederländerna, Nya Zeeland, Palestina, Polen, Peru, Puerto Rico, Qatar, Sydafrika, Ryssland, Spanien, Schweiz, Sverige, Turkiet, Ukraina, Uruguay, USA, Venezuela och Zimbabwe.

Hoppning: 27 länder, 15 lag, 75 ekipage - fullständig deltagarlista
Fälttävlan: 24 länder, 13 lag, 65 ekipage - fullständig deltagarlista
Dressyr: 25 länder, 11 lag, 60 ekipage - fullständig deltagarlista

Dessutom: 34 reservhästar och 33 reservryttare (ukrainska hoppryttaren Ferenc Szentirmai ingår i laget men har också en reservhäst listad).

Fakta ridsporten och OS:

  • Ridsporten har funnits med på OS sedan 1912.
  • Lag- och individuella medaljer delas ut i tre grenar: Hoppning, dressyr och fälttävlan.
  • USA har rekordet i flest starter genom historien, 236 amerikanska ekipage har genom åren tävlat i OS.
  • Tyskland har vunnit flest medaljer, 75 stycken,
  • Under OS i Rio kommer ridsporten att hållas i Deodoro, tillsammans med basket, BMX, kanotslalom, fäktning, landhockey, modern femkamp, mountain bike, rugby och skytte.
para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons