Henrik Johnsson och Linda Heed guidar dig i OS-ridsporten
FOTO: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

Ridsportens TV-team i Rio

2016-04-01

Viasat storsatsar på ridsport i sommarens OS, med en egen dedikerad kanal – Viasat OS Ridsport (/HD). Och nu står det klart att tv-profilen Henrik Johnsson kommer att kommentera sändningarna i Rio, tillsammans med landslagsmeriterade ryttaren Linda Heed.

– Linda har en lång erfarenhet och en naturlig fallenhet för rollen som expert. Hon kommer in med färsk insyn i den internationella ridsporten och är en synnerligen trovärdig och vass medarbetare. Henriks nära insyn i sporten och långa erfarenhet i yrket gör att de matchar varandra perfekt, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

Hoppryttaren Linda Heed drömmer fortfarande om att få delta i ett OS. Som närmast kom hon 2008, då som reserv.
Men nu får hon ändå chansen att uppleva spelen på plats, som expert i Viasats sändningar från Rio.
– Det ska bli kul att följa utvecklingen och se vad som gäller, för nästa gång (2020) tänker jag vara med själv, säger 36-åringen.

Och hon kommer inte att dra sig för att kritisera landslagskolleger.
– Man måste våga att säga om någon ridit dåligt, inte bara att det är synd vilket jag tycker varit fallet med ridsportskommentering.

”Känns mest given i landslaget”

I dagsläget är Linda snäppet under den absoluta Sverigeeliten.
– Men jag har nya bra hästar som snart kommer vara på landslagsnivå, kanske redan i höst.

Ett tecken på det var sjätteplatsen på den stora Grand Prixen i Borås nyligen.
Det svenska OS-laget till Rio tas inte ut förrän i sommar.
– Peder Fredricsson känns mest given i dagsläget, säger Linda som förutom hoppningen även kommer att kommentera dressyr och fälttävlan i Rio.

Och hon är optimistisk kring Sveriges chanser.
– Tre medaljer är rimligt och då skulle det bli Sveriges bästa ridsports-OS någonsin.
– Men Sverige ska alltid slå i underläge, påminner Henrik Johnsson. Då är vi som bäst.

”Ridsporten är oerhört stor”

Kände tv-profilen Johnsson har en lång och gedigen erfarenhet inom tv, med meriter som programledare och producent på bland annat SVT, TV3 och TV4. Nu ska han få testa något helt nytt – att kommentera ett OS.
– Vi är väldigt glada över att Henrik ska leda våra ridsportssändningar på plats från Rio. Han var vårt självklara förstaval. Henriks passion för sporten, erfarenhet av tv-yrket och driv att förädla ridsportsbevakningen var avgörande, säger Per Nunstedt.

Henrik har kommenterat och konferencierat ridsport i cirka tio år.
– Jag kan tillräckligt mycket för att inte kalla mig expert, men tillräckligt mycket för att bidra till allmän underhållning, säger Johnsson.
Och just det senare anser han själv vara bland det viktigaste i uppdraget.
– Ridsporten är oerhört stor, men förhållandevis sluten. Frågor du folk på gatan vet de kanske på sin höjd vem Malin Baryard är. Det är ett slutet system som jag vill bidra till luckra upp.

Malin Baryard heter även Johnsson och är gift med just Henrik. Och det finns en realistisk möjlighet att Henrik kan få kommentera sin fru i Rio.
– Fördelarna väger över. Ingen har så stor insyn och kunskap som mig som har fått följa Malins karriär på nära håll, säger Henrik angående en eventuell jävsituation.
– Men frågan är befogad och måste tas på allvar. Men sedan ser inte jag hur det skulle gynna Malin att jag kommenterar. Jag menar, faller en bom så gör den det.

”Rollfördelningen är kristallklar”

Per Nunstedt, sportchef på Viasat:
– Vi har givetvis diskuterat kring möjligheten att Malin Baryard-Johnsson kan delta för Sverige i Rio. Och rollfördelningen är kristallklar oavsett tävlande; Henrik refererar tävlingarna samtidigt som Linda Heed analyserar och bedömer insatserna. Vi känner oss väldigt bekväma med att det kommer att fungera fint.

Henrik tänker ta chansen att sprida kunskap om ridsporten.
– Jag vill rikta mig mot dem som vill förstå sporten. Ta dramatiken i en omhoppning till exempel. Den som vågar chansa mest vinner, men det är förenat med enormt höga risker. Det är ett av de mest ädla idrottsmoment som finns, och som det pratas alldeles för lite om.

(från Viasat Sport)

para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons