"Det är tack vare förra årets tävling i Stockholm som jag kunde ta klivet upp till internationell toppnivå" säger danska stjärnskottet Cathrine Dufour.
FOTO: Roland Thunholm

Cathrine Dufour klar för Saab Top 10 Dressage – Tackar Stockholm för genombrottet

2017-11-08

Dubbla EM-brons individuellt, EM-silver i lag och världscupseger före tyska superstjärnan Isabell Werth. 25-åriga danska dressyrryttaren Cathrine Dufour har haft ett fantastiskt år. Nu är hon klar för Saab Top 10 Dressage i Friends Arena.
- Jag ser verkligen fram emot att rida för den svenska publiken igen. De var helt galna förra året. Det var den största upplevelsen jag någonsin hade haft fram till dess, säger Dufour.

Med 14-årige valacken Atterupgaards Cassidy har Cathrine Dufour tagit dressyrvärlden med storm. Ekipaget ligger femma på världsrankingen och gjorde succé vid årets Europamästerskap i Göteborg. Hemma i Danmark är Cathrine nominerad till Årets Sportsnavn, landets finaste idrottspris, bland kandidater som tennisspelaren Caroline Wozniacki, fotbollsspelaren Christian Eriksen och fotbollslandslaget damer.

- Det har varit ett helt otroligt år, säger Dufour, som menar att hon har Sweden International Horse Show att tacka för mycket.
- Det är tack vare förra årets tävling i Stockholm som jag kunde ta det där klivet upp till internationell toppnivå. Innan dess hade jag haft en del problem med inomhustävlingar där Cassidy blev spänd. Men trots den intensiva atmosfären i Friends gjorde vi en jättebra tävling. Det gav oss enormt mycket självförtroende inför säsongen 2017.

Medaljerna under EM i Göteborg var en riktig urladdning. Men vid världscuppremiären på hemmaplan i Herning var ekipaget tillbaka i toppform. Seger på personbästa 85,945 procent, före legendaren, världsettan och EM-guldmedaljören Isabell Werth.
- Det var verkligen speciellt. För det första att få vinna på hemmaplan. Men också faktumet att vi var tillräckligt bra för att slå Isabell. Vi har varit så nära flera gånger, och nu hände det äntligen, säger Dufour, och fortsätter:
- Jag red förbi Isabell på väg ut från banan och hon sa ”bra gjort, det var rättvist”. Jag svävade på moln den dagen.

Efter Herning har Cassidy fått en lugnare period. Saab Top 10 blir nästa tävling och Dufour hoppas kunna ge den tyska dressyrdrottningen en match igen.
- Men det beror förstås på vilken häst hon kommer med. Weihegold är ju nästan omöjlig att slå och Emilio ser ut att vara i riktigt bra form just nu, menar Dufour, med syfte på Werths och Emilios världscupseger i Lyon förra veckan.

Totalt tävlar ryttarna om över 1,5 miljoner svenska kronor, plus en Volkswagenbil, i Saab Top 10. En ovanligt hög prissumma inom dressyren.
- Det är fantastiskt med en sponsor som gör en sådan här satsning för sporten, säger Dufour.
Hon hoppas själv vara med i toppen när prispengarna fördelas.
- Jag skulle använda pengarna till att köpa en ny häst. Det är verkligen viktigt för mig att hitta en ny Cassidy om jag vill stanna kvar i toppsporten, och det vill jag ju verkligen.

Saab Top 10 Dressage
Världspremiär för ett nytt mästerskap! De tio högst rankade ekipagen i världen gör upp om vem som är årets främsta dressyrryttare 2017.

Klara för start hittills:
Isabell Werth, Tyskland
Therese Nilshagen, Sverige
Patrik Kittel, Sverige
Cathrine Dufour, Danmark

Program:
Patrik och vänner presented by Saab Top 10. Världsstjärnorna kommenterar svensk dressyrframtid – Fredag förmiddag
Saab Top 10 Dressage Grand Prix – Lördag förmiddag
Saab Top 10 Dressage Grand Prix Kür – Söndag förmiddag
För dig som vill se allt! – Dressyrpaket

Sweden International Horse Show 30 november - 3 december 2017, www.swedenhorseshow.se

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons