Niklas Lindbäck och Focus Filiocus vid terrängprovet i årets EM.
FOTO: EventingPhoto

Landslaget i fälttävlan 2018 klart

2017-10-23

EM-truppen från Strzegom utgör kärnan i det svenska fälttävlanslandslaget 2018, där förbundskapten Fredrik Bergendorff utsett sju ryttare i spetstruppen och fyra i utmanartruppen.

EM-laget som tog brons, Sara Algotsson Ostholt, Ludwig Svennerstål, Niklas Lindbäck och Louise Svensson Jähde är självskrivna i spetstruppen. Där ingår också Malin Josefsson och Anna Freskgård, som genomförde EM individuellt med bra resultat samt EM-reserven Hanna Berg.

I utmanartruppen ingår Victoria Carlerbäck, Ebba Adnervik, Christoffer Forsberg och Therese Viklund.

Förra helgens fälttävlan i polska Stzegom, som också stod som värd vid EM i augusti, var lite av säsongsavslutning för de svenska ryttarna. Malin Josefsson var tvåa i CCI3* med Allan V och Hanna Berg på Quite Survivor var tvåa i CIC3*. I samma klass var Therese Viklund fyra med Diabolique och elva med Viscera. I CIC2* var Sara Algotsson Ostholt tvåa med Wega. Flera svenska ekipage tog framskjutna placeringar i Strzegom.
- Det är så många höjdpunkter, men en är definitivt att vi går in med det här självförtroendet i vinterträningen, säger Fredrik Bergendorff.

Under hösten träffar Fredrik Bergendorff ryttarna och diskuterar planering inför nästa år. Utifrån diskussionerna görs sedan ett personligt upplägg för varje ryttare.
-Vintern är också en bra tid att träna baskunskaper och det som man inte riktigt hinner med när det är nära till nästa tävling, säger Fredrik.

Ludwig Svennerstål red i helgen Unghäst-VM i fälttävlan och slutade på femte plats. Sjuåriga Box Leo, uppfödare Therese Örup, var felfri i såväl terräng som i banhoppning och ekipaget slutade på sin dressyrpoäng. Att hitta nya hästar är en av nyckelfrågorna för svensk fälttävlan.
- Vår styrka är att de bästa hästarna med de bästa ryttarna fortfarande är riktigt bra. Men en svaghet är att vi inte riktigt har tillräckligt med hästar så det är ett otroligt viktigt arbete att hitta några ekipage till och vi är på god väg, säger Fredrik.

Det stora målet nästa år är förstås VM i Tryon, USA i september. Där är det förutom medaljer även ett OS-kval som står på spel. 

Fälttävlanslandslaget 2018

Spetstrupp
Sara Algotsson Ostholt, 43 år, Warendorf, Tyskland
Hanna Berg, 30 år, Färlöv
Anna Freskgård, 30 år, Tystberga
Malin Josefsson, 29 år, Osby
Niklas Lindbäck, 43 år, Munka Ljungby
Ludwig Svennerstål, 27 år, Badgerstown, Storbritannien
Louise Svensson Jähde, 27 år, Schleswig, Tyskland

Utmanartrupp
Ebba Adnervik, 21 år, Båstad
Victoria Carlerbäck, 43 år, Dalsjöfors
Christoffer Forsberg, 26 år, Alsmeer, Nederländerna
Therese Viklund, 30 år, Skurup

Mediaguiden med biografier och resultat

Att Svenska Ridsportförbundets satsning Ryttarutveckling ger utslag märks tydligt i nästa års landslag. Malin Josefsson, Therese Viklund, Christoffer Forsberg, Ebba Adnervik och Hanna Berg har alla tagit del av Ryttarutveckling Nivå 3 och/eller Nivå 4 ATG Hopp och Talang.
Läs mer om Ryttarutveckling här

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons