Regn var inget hinder för Pontus Hugosson och Cut the Cuteness som gjorde en strålande insats i terrängen.
FOTO: Tim Wilkinson

Sverige toppar Nations Cup i fälttävlan

2018-05-27

Det blev en femteplats för det svenska laget i FEI Eventing Nations Cup i Houghton Hall, Storbritannien. Det betyder att Sverige toppar ställningen efter två omgångar.
- Alla hästarna i laget är ganska orutinerade, både de och ryttarna har lärt sig mycket efter den här helgen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Sverige tappade en placering under söndagens terräng och landade på totalt 183,2 straffpoäng.
- Thereses häst sprang ut på en hörna, det var inte värre än så. Men det är klart att hon var irriterad efteråt, säger Bergendorff, som ändå är nöjd efter helgen.

- Hästarna såg pigga och glada ut och Pontus Hugosson, som är grön på den här nvån, gjorde en fantastiskt bra insats. 
Med Cut the Cuteness var Pontus felfri på hinder i terrängen och adderade bara 4,4 tidsfel. Individuellt blev det en 43:e plats. 

Hanna Berg och Quite Survivor fick 12 tidsfel och slutade på plats 47, medan Therese Viklund och Diabolique rasade till plats 86.

Therese var dock felfri med Viscera, som startade individuellt, och var därmed bästa svensk individuellt på plats 19.

Vann tävlingen gjorde Tyskland före USA och Irland. Storbritannien hade två ryttare uteslutna och hamnade sist.

Med 150 poäng toppar Sverige tabellen efter två omgångar. Nästa deltävling av FEI Eventing Nations Cup rids i Strzegom, Polen, dit Sverige planerar att skicka lag.
- De flesta av våra topphästar kommer att starta antingen i Strzegom eller Luhmühlen. Det är väldigt roligt att vi har så många hästar på trestjärnig nivå nu, säger Bergendorff.

Resultat

Aktuell ställning efter två omg:
1) Sverige 150 poäng
2) Frankrike 100
2) Tyskland 100
4) USA 90
5) Italien 80
5) Irland 80
7) Schweiz 70
7) Nya Zeeland 70
9) Storbritannien 55
> länk till FEI

LÖRDAG

Therese Viklund-Diabolique_TWTherese Viklund och Diabolique gjorde en stark dressyr. Efter ett nedslag i banhoppningen är de tia individuellt. Foto: Tim Wilkinson

Svenska laget fyra inför terrängen

Det blir en spännande terrängdag i brittiska Houghton Hall när FEI Eventing Nations Cup ska avgöras under söndagen. Det svenska laget ligger fyra efter dressyr och banhoppning, endast 1,3 straffpoäng från pallen.

I laget rider Therse Viklund på Diabolique, Hanna Berg på Quite Survivor och Pontus Hugosson på Cut the Cuteness.

Therese Viklund inledde med en mycket stark dressyr och låg trea inför banhoppningen. Med ett nedslag ligger ekipaget nu tia med 29,4 straffpoäng. Hanna Berg ligger på 36:e plats och 34,4 straffpoäng. Pontus Hugosson är 69:a på 39,8.

Hemmanationen Storbritannien leder tävlingen på 88 straffpoäng, före Tyskland på 89,2. Irland är trea på 102,3, i hälarna har de Sverige på 103,6. Bakom Sverige finns också USA och Nya Zeeland.

Individuellt finns också Therese Viklund på sjunde plats med Viscera.

Arrangörens hemsida

Resultat

FÖRHANDSINFO

Svenskt lag i fälttävlans Nations Cup

I helgen rids FEI Eventing Nations Cup, CICO3*, i Houghton Hall, Storbritannien. Sverige har ett lag med tre ryttare till start.
- Det här är ett tävlingsformat som jag verkligen tycker om. Vi får tävla som på stora mästerskap och träna på att rida tillsammans i lag, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

I det svenska laget rider Therese Viklund på Diabolique, Hanna Berg på Quite Survivor och Pontus Hugosson på Cut the Cuteness.

Laget kan bestå av upp till fyra ekipage, de tre bästa resultaten räknas.
- Plan A i år är VM, därför ska ryttarna med de allra bästa hästarna bara åka till de tävlingar som passar dem bäst. Så Nations Cup har inte allra högsta prioritet, förklarar Bergendorff angående Sveriges tremannalag.

Samtidigt tycker han att det är bra att ryttarna får vänja sig vid att bara vara tre i laget.
- OS i Tokyo kommer ju att vara i det nya formatet med tre lagryttare. Därför är det bra att vänja sig vid den pressen redan nu. Vi ska kunna få in alla ekipage i mål på ett bra sätt.

Under 2019 kommer nationsserien att prioriteras högre. Då finns en OS-plats vigd för totalsegrande lag.
- Jag hoppas givetvis att vi OS-kvalar redan på VM i år. Men serien blir otroligt viktig nästa år. Då satsar vi fullt ut på ett annat sätt, berättar Bergendorff, som bygger för fler ryttare och hästar på trestjärnig nivå.
- Nations Cup öppnar upp för fler att vara med och rida tillsammans på den här nivån. Vi har 17-18 ekipage på trestjärnig nivå idag. Det är redan mycket mer än förra året. 

Tidsprogram Houghton Hall
Torsdag-fredag-lördag dressyr
Lördag banhoppning
Söndag terräng

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons