Henrik von Eckermann försvarar de blågula färgerna i världscupfinalen (arkivbild).
FOTO: Roland Thunholm

Henrik von Eckermann klar för världscupfinal

2016-02-06

Det blev en nervös väntan. Men tillslut stod det klart att Henrik von Eckermann är klar för världscupfinalen i hoppning, Longines FEI World Cup, under Gothenburg Horse Show i påsk.
- Nästan alla i omhoppningen var ryttare som behövde poäng för en finalplats, så det blev lite nervöst att vänta på resultatet, säger Henrik direkt efter klassen.

Västeuropeiska världscupligan gjorde halt i Bordeaux, Frankrike, för sista deltävlingen innan finalen i Göteborg. Henrik von Eckermann hade 39 poäng innan tävlingen och ville gärna ta några extra för att vara säker på en plats bland de 18 ryttare som går till final. Nu blev det inte så. Världscupdebuterande hingsten Giljandro van den Bosrand tvärnitade efter halva banan och vände helt om.
- Han blev lite hingstig och satte ned foten ordentligt idag. Han har inte gjort så förut och jag vet inte riktigt varför det hände. Antagligen var det flera saker som spelade in, som att det var på väg bort från utgången, ett buskhinder och så satt det en stor skärm nere i hörnet bakom hindren, analyserar Henrik.

18 fel räckte inte längre än till 38:e plats i klassen. Men en tolfteplats på totalrankingen garanterar en finalplats inför den svenska publiken. 
- Det var ett mål jag satte upp så det känns bra att jag fixade det. Men jag vill inte bara komma till finalen för att delta. Jag vill prestera också, menar Henrik, som har en tuff tid framför sig:
- Jag har lite huvudvärk över hur det ska gå. Det har inte gått så bra den senaste tiden. Men jag ska verkligen göra mitt yttersta och bästa för att få ordning på det till finalen.

I stallet finns tre hästar med kapacitet för de största klasserna: Cantinero, Sansibar och Giljandro. Den sistnämnde kan dock ha sumpat sin chans.
- Han chanser har helt klart förminskats idag om man säger så. Hingstar kan bli sådär, helt blockerade. Då är du som en fluga där uppe, du har inte en chans att påverka, säger Henrik.
- Jag åker till Hongkong om två veckor med Cantinero. Sen får jag se hur jag lägger upp planen efter det.

Douglas Lindelöw slutade poänglös på 28:e plats med Udermus efter åtta fel i grundomgången i Bordeaux. Med 31 poäng totalt hamnar han på plats 22 på rankingen. Men då ska amerikanska Audrey Coulter och australiensiska Edwina Tops-Alexander, som ligger före på rankingen, räknas bort.

Efter den 17 ryttare långa omhoppningen fick den franska publiken all anledning att jubla. Hemmaryttaren Kevin Staut tog hem segern på Malin Baryard Johnssons gamla häst Reveur de Hurtebise. Som om det inte vore nog blev det franskt även på andraplats genom Simon Delestre på Qlassic Bois Margot.

SVT1 sänder ett sammandrag på söndag 7/2 klockan 17:00-17:55.

Resultat i kalendern

Longines FEI World Cup Jumping, västeuropeiska ligan, aktuell ranking efter Bordeaux: 1) Christian Ahlmann, Tyskland 86 poäng 2) Simon Delestre, Frankrike 78 3) Harrie Smolders, Nederländerna 58 4) Penelope Leprevost, Frankrike 54 5) Kevin Staut, Frankrike 54 6) Jos Verlooy, Belgien 50 7) Audrey Coulter, USA 46 8) Denis Lynch, Irland 46 9) Marcus Ehning, Tyskland 45 10) Nicola Philipparets, Belgien 42 11) Marco Kutscher, Tyskland 40 12) Henrik von Eckermann, Sverige 39 13) Laura Renwick, Storbritannien 39 14) Max Kühner, Österrike 37 15) Daniel Deusser, Tyskland 36 16) Romain Duguet, Schweiz 35 17) Patrice Delaveau, Frankrike 35 18) Edwina Tops-Alexander, Australien 34 19) Maikel van der Vleuten, Nederländerna 33 20) Niklas Krieg, Tyskland 32 21) Olivier Philippaerts, Belgien 32 22) Douglas Lindelöw, Sverige 31
Fullständig ranking

TORSDAG

Henrik von Eckermann satsar på nya hästar

Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw rider säsongens sista världscupkval i hoppning i franska Bordeaux i helgen. För Henrik innebär det inte bara en chans att säkra en finalplats i Longines FEI World Cup Final. Tävlingen blir också ett viktigt test för två nya förmågor i stallet.

Tioåriga Yajamila har bara varit hos Henrik von Eckermann i en vecka. Så sent som under Sweden International Horse Show i vintras tävlades hon av Helena Persson. Dessförinnan har både Niklas Arvidsson och Douglas Lindelöw ridit hästen som ägs av Johanne Goldberg.
- Hon får gå med som tredjehäst i helgen. Jag har ju bara haft henne en vecka och innan dess bara sett henne på video när hon vann i Falsterbo som sjuåring, berättar Henrik.

Meningen är att han ska ha stoet på prov i en månad.
- Vi får lära känna varandra och sen får vi se vad som händer. Det är jättesvårt att säga något om framtiden nu, men än så länge har det bara varit positivt, säger Henrik.

Han avslöjar också att han världscupdebuterar tioåriga hingsten Giljandro van den Bosrand. En häst som startade sin karriär med Malin Trollnäs och Erika Lickhammer för att sedan gå via danska Andreas Schou till Ukraina och René Tebbel samt Oleksandr Onyshchenko. Sedan i julas finns hästen hos Henrik, men ägs dock fortfarande av Onyshchenko tillsammans med Brasiliens Bernardo Alves.
- Jag var fyra med Giljandro i Grand Prix-klassen i Zürich senast. Nu får han gå in och hoppa världscupklassen och Cantinero går Grand Prix istället.

Henrik har 39 poäng och ligger på åttonde plats på världscuprankingen. Det kan räcka till en finalplats och biljett till Gothenburg Horse Show i påsk. Men för att vara på den säkra sidan hoppas Henrik på fler poäng i helgen. De 18 bästa från västeuropeiska ligan går till final och runt 40 poäng brukar krävas för att ta en av platserna. Douglas Lindelöw har 31 poäng och ligger på just 18:e plats. 

TV-tider
Lördag 20:25 SVT Play och FEI TV 
Söndag 17:00-17:55 sammandrag SVT1

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Peder-Fredricson-Magnus-Maria-Wallberg_media_170827-RT

Hoppning i media

Följ rapporteringen
Hoppsporten_mot_2020_box

Vision om svensk hoppsports framtid

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons