100 mil tur och retur för start i Folksam Elitallsvenska för Marlene Lindblad.
FOTO: Roland Thunholm

Första vinnarna i Folksam Elitallsvenska

2016-04-03

Strömsholms Ridsportförening, Trollhättans Sportryttare, Flyinge Hästsportklubb, Loviseholms Sporthästklubb och Piteå Ridklubb är de första vinnarna i Folksam Elitallsvenska 2016, hoppningens högsta lagserie med sikte på SM-medaljer.

Premiär i Folksam Elitallsvenska ger extra nerv. Det går nästan att ta på spänningen både på framhoppning och tävlingsbana.

Hos Södertälje Ridklubb hettade det till med fem felfria lag till omhoppning. I hemmaklubben finns Marlene Lindblad, etablerad elitryttare, med strålande resultat från den trestjärniga internationella hoppningen i Borås.

Inför den viktiga premiären i Södertälje satte sig Marlene i lastbilen med tre hästar till start och körde närmare 50 mil.
- Jag bor i Göteborg, har hästarna i Onsala, men jag har hela mitt liv ridit för Södertälje Ridklubb. Så behövs jag så ställer jag upp, sa Marlene som om det var en självklarhet.

100 mil tur och retur är inget för en äkta Södertäljeryttare. Hon är nämligen tredje generationen i Södertälje Ridklubb. Mormor Gertie styrde med varsam hand över klubb och tävlingssekretariat, mamma Anne har tävlat för klubben och varit ridlärare på ridskolan. Nu är det Marlene tillsammans med lillasyster Claire som rider i klubbens färger.

Idag är Marlene mamma till två barn, 3,5 år och minstingen som blir ett.
- Visst det är tufft ibland. Jag har sju hästar i träning, berättade hon.
Marlene gjorde precis vad som krävdes av henne -  två felfria ritter i grundomgång och omhoppning med hästen Charlene, efter Carland.
- Hon är helt fantastisk. Jag älskar henne. Men hon har sina sidor. Idag var hon inte med mig i grundomgången. Men hon har ett så stort språng att det går att lösa ändå.

Strömsholms lag1 160403 RTVinnade lag, Strömsholms Ridsportförening, fr v Josefine Nykvist, Filip Ågren, Daniel Svensson, Jens Fredricson och lagledare Anders Högberg. Foto: Roland Thunholm

Strömsholms Ridsportförening visade storform.
Anders Högberg, lagledare, konstaterade att det var på ett hår att det tidigare mästarlaget var med i högsta serien den här säsongen.
- Det handlade i fjol om maximalt tre tidsfel i sista omgången för att hänga kvar. Jens Fredricson grejade det och nu siktar vi högt.

Laget var felfritt och snabbt i båda omgångarna och gick segrande ur omhoppningen. Hemmalaget Södertälje Ridklubb slutade på femte plats.

I den västra guppen blev det omhoppning mellan tre lag. Väl där var det bara Trollhättans Sportryttare som lyckades med ett felfritt resultat igen. De vann omgången före Västkustens Hoppryttarförening på andra plats och Grevagårdens Ryttarförening på tredje plats.

RESULTAT SÖNDAG
Folksam Elitallsvenska, Östra gruppen, Södertälje Ridklubb: 
1) Strömsholms Ridsportförening, 0+0 fel, 96,05 sek
(Josefine Nykvist/Lara, Filip Ågren/Chandora, Daniel  Svensson/ Licasha N, Jens Fredricson/Uncanto di Villagana)  
2) Skästa Ridcenter,  0+0, 100,55 
3) Årsta Runsten Sportryttare,  0+4, 95,17
3) Jump Club Ridsportförening, 0+4, 95,17
5) Södertälje Ridklubb, 0+8, 100,99
6) Stora Wäsby Fältrittklubb, 12, 202,96
7) Västerås Ryttarsällskap, 20, 204,63
8) Heby Ryttarförening, 44, 213,91

Folksam Elitallsvenska, Västra gruppen, Lidköpings Ridklubb: 
1) Trollhättans Sportryttare 0+0 fel 116,70 sek 
2) Västkustens Hoppryttarförening 0+4 120,35 
3) Grevagårdens Ryttarförening 0+8 122,62 
4) Kungsbacka Ridklubb 4- 201,11 
5) Fjärås Hoppryttare 4- 202,22 
6) Varbergs Ridklubb 9- 208,77 
7) Vänersborgs Ryttarförening 12- 224,24 
8) Lidköpings Ridklubb 28- 214,87 

LÖRDAG

Tre permiärsegrare

Lördagen bjöd på premiärer i Folksam Elitallsvenska på tre ställen i landet. Hos Osbyortens Ryttarförening var det premiär i södra gruppen. Där segrade Flyinge Hästsportklubb efter omhoppning mot Dagstorpsortens Ryttarförening.

Mantorpsryttarna stod värd i mellersta gruppen som bara fick ett felfritt lag, 2014 års svenska mästare Loviseholms Sporthästklubb.

I norra gruppen var Piteå Ridklubb bäst, och enda felfria lag. Arrangerande klubb var Umeå Ryttarförening.

RESULTAT LÖRDAG
Folksam Elitallsvenska, Södra gruppen, Osbyortens Ryttarförening: 
1) Flyinge Hästsportklubb 0+0 fel 98,04 sek
2) Dagstorpsortens Ryttarförening 0+0 99,55
3) Österlens Ridklubb 1 233,97
4) Malmö Civila Ryttarförening 5 228,42
5) Skyrup Country Club 5 232,60
6) Frosta Ryttarförening 8 230,77
7) Helsingborgs Fältrittklubb 9 237,88
8) Ängelholms Ryttarförening 42 232,99 

Folksam Elitallsvenska, Mellersta gruppen, Mantorpsryttarna:
1) Loviseholms Sporthästklubb 0 fel 225,84 sek 
2) Mantorpsryttarna 4 219,11 
3) Skogslottens Ryttarförening 4 226,99 
4) Norsholms Ryttarförening 8 209,69 
5) Ljungby Ridklubb 20 221,26 
6) Värnamobygdens Ryttarförening 23 236,27 
7) Västerviksortens Ryttarförening 68 233,86 

Folksam Elitallsvenska, Norra gruppen, Umeå Ryttarförening: 
1) Piteå Ridklubb 0 fel 216,64 sek 
2) Gestrike Sportryttare 4 220,67 
3) Gävle Ryttarsällskap 4 222,89 
4) Borlänge Ryttarsällskap 12 209,27 
5) Bollnäs Ridsällskap 24 217,98 

Fullständiga resultat via Equipe

FÖRHANDSINFO

Premiärdags för Folksam Elitallsvenska i helgen

Sveriges bästa hopplag laddar för allsvensk säsongsstart. Till helgen kliver 40 taggade lag in i elden i Folksam Elitallsvenska, med sikte på SM-medaljer. 
Premiärtävlingsplatser är Osby, södra gruppen, Mantorp i mellersta gruppen, Södertälje i öster, Lidköping i väster och Umeå i norra gruppen.

- Det ska blir spännande att följa alla mot semifinal på Strömsholm och finalen i Falsterbo och vi önskar alla stort lycka till, säger Jan Lindblom, Marknadsansvarig djurförsäkring på Folksam, som är ny stolt titelsponsor till serien.

Ute i landet har det laddats för fullt. Det har slipats på detaljer, snackats laganda och lagts upp strategier. För många klubbar är Folksam Elitallsvenska årets viktigaste händelse.
- Att rida i laget ligger högt på önskelistan hos våra ryttare, vi tycker att allsvenskan är jätterolig, berättar Cia Tenggren som är lagledare för Föreningen Gestrike Sportryttare, och fortsätter:
- Framförallt betyder det mycket för gemenskapen i klubben. Och det är motiverande för att göra en bra försäsong. Det kan ju ta emot att gå ut och träna när det är kallt och mörkt, men eftersom allsvenskan startar så tidigt på året är det bara att gå ut och köra. Det gör verkligen gott att tvingas komma igång.

Föreningen Gestrike Sportryttare håller till i Jäderfors utanför Sandviken. För Gestrikes hoppryttare började allsvenskeuppladdningen redan i januari.
- Vi åkte iväg på en gemensam träning för Peter Eriksson. Det var jättebra och gav både träning och chans att prata uppladdning inför säsongen, berättar Cia Tenggren.
2016 blir klubbens tredje år i elitallsvenskan. Och målet är solklart:
- Vi vill absolut ta oss till finalen i Falsterbo. Vi har varit trea i norra zonen två gånger tidigare och red semifinalen på Strömsholm förra året.

Till norra zonens första deltävling hos Umeå Ryttarförening har hela 20 av Gestrike Sportryttares totalt cirka 30 licensierade ryttare anmält sig.
- Det är 50 mil att åka men det är en väldigt fin tävling. Det blir en kul gemensam start. Även de som rider de lite lägre klasserna inspireras av de som rider i laget, berättar Cia Tenggren.
Hon uppskattar att runt tio av klubbens ryttare är aktuella för lagdeltagande under året.
- Dagsformen avgör vem som startar i laget. Jag försöker att använda så många ekipage som möjligt under säsongen. Om vi hamnar i Falsterbo vill jag ha många ryttare att välja på.

Så går det till
Folksam Elitallsvenska är hoppfesten, folkfesten och lagkampen i högsta serien med sikte mot SM-medaljer och sommarens stora publikevenemang.
Folksam Elitallsvenska rids i tre omgångar i fem zoner över hela landet. Varje zon innehåller åtta lag. De tre bästa lagen från varje zon går till semifinal på Strömsholm vecka 22. Från semifinalen går de åtta bästa lagen vidare till stor final och lag-SM i Falsterbo vecka 26. 

Här hittar du mer om Folksam Elitallsvenska

 

Folksam_Elitallsvenska_logga

Peder-Fredricson-Magnus-Maria-Wallberg_media_170827-RT

Hoppning i media

Följ rapporteringen
Hoppsporten_mot_2020_box

Vision om svensk hoppsports framtid

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons