Irma Karlsson och Chacconu levererade i världscupdebuten i Bordeaux. Under söndagen tog Irma även en GP-placering med Ida van de Bisschop.
FOTO: Jenny Abrahamsson

Irma Karlsson VC-tia och GP-femma

2018-02-04

Vilken debut! Felfri grundomgång och en tionde plats totalt för Irma Karlsson och Chacconu i första världscupstarten i Bordeaux, Frankrike.
- Det känns bra. Det är klart att jag helst avslutat felfritt också, men jag är jätteglad över hur hästen hoppar, säger Irma efter debuten.
Under söndagen blev det dessutom en femteplats i Grand Prix-hoppningen.

Irma Karlsson fortsätter att leverera vid de femstjärniga tävlingarna i Bordeaux. I söndagens avslutande GP-hoppning på 160-höjder var hon dubbelt felfri med Ida van de Bisschop. Tiden var dessutom snabb och räckte till femte plats bland de 14 ekipage som gick till omhoppning.

Segern i klassen gick till Harrie Smolders, Nederländerna, på Emerald N.O.P.

Resultat

LÖRDAG - LONGINES FEI WORLD CUP JUMPING

Det var en utslagsgivande grundomgång i den näst sista världscupomgången i den västeuropeiska ligan. Italienska banbyggaren Uliano Vezzani lyckades bygga en bana där felen kom utspridda. Tio ekipage av totalt 40 tog sig vidare till omhoppning. Däribland svenska världscupdebutanten Irma Karlsson på Chacconu, också enda kvinna i omhoppningen.

Irma satsade på snäva svängar men fick två rivningar på vägen.
- Det är en lite grönare häst, men jag tycker att det är viktigt att hon går in och fösöker. Nu vet hon vad hon behöver förbättra till nästa gång, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Han är imponerad av Irmas kyla i grundomgången.
- Det var en fantastisk prestation. Otroligt häftigt att hon går in och behåller lugnet och bara levererar.

Irma själv kände av världscupatmosfären.
- Det var mycket mer stämning inne i arenan idag, det var coolt att gå in där. Samtidigt är jag van vid hemmapubliken i Scandinavium och Friends, och den är ju ännu häftigare, menar hon.

Hon har definitivt fått smak på världscupen.
- Oh ja! Jag vill väldigt gärna rida fler.

Världscuphoppningen i Bordeaux vanns av belgaren Pieter Devos på Espoir före Marcus Ehning, Tyskland, på Cornado NRW. Irma Karlsson fick sju världscuppoäng för sin tiondeplats.

Det är bara lördag. Men Henrik Ankarcrona kan redan sammanfatta en av de mest framgångsrika helgerna på länge för svensk hoppsport.
- Det är helt sanslöst. Vi har ryttare som tagit pallplatser och segrar på tre olika kontinenter idag. Det ligger mycket hårt arbete bakom framgångarna. Men det betyder väldigt mycket för alla som är här hemma och tävlar. Att man ser att det går.

Resultat Bordeaux

Aktuell ställning västeuropeiska ligan

FÖRHANDSINFO

Irma Karlsson världscupdebuterar

Irma Karlsson är svensk representant i helgens världscuphoppning i Bordeaux, Frankrike. Det innebär världscupdebut för den 24-åriga ryttaren från Hörby.
- Det känns nervöst och väldigt spännande. Jag är jätteglad att jag får chansen, säger hon.

Svensk hoppning är stark. De svenska toppryttarna tar medaljer på mästerskap och rider hem segrar och pallplatser i världscupen. Bakom landslagets A-trupp finns dessutom flera lovande ryttare som är redo att ta klivet upp till högsta nivån. Irma Karlsson är en av dem.

2014 red hon hem EM-guldet för young riders i Arezzo, Italien, och karriären som seniorryttare går spikrakt uppåt. Hon är regerande svensk mästare utomhus och under hösten har hon radat upp GP-placeringar. I Stockholms Grand Prix i Friends Arena var hon fjärde placerad i ett starkt startfält.
- Hon presterar konstant på en väldigt hög nivå. Hon gör en bra satsning och är en av dem som står och knackar på dörren, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Han ser ljust på framtiden för svensk hoppsport. Det finns ryttare att fylla på med inför framtida mästerskap. Det visar inte minst Stephanie Holméns succéseger i Zürich i helgen.

- Det var jättehäftigt att se. Stephanie är en vän till mig och det är klart att det är inspirerande, att man ser att det är möjligt, säger Irma Karlsson, som har fler mål i sikte efter världscupdebuten:
- Jag vill gärna rida i Göteborg. Och så är jag väldigt intresserad av att rida laghoppningar i sommar. Men det beror såklart på hur jag sköter mig fram till dess, menar hon.
I framtiden hoppas hon få rida de stora mästerskapen.

Klart är att förbundskaptenen tror på henne.
- Hon har visat att hon är värd den här chansen. Hon har flera intressanta hästar som jag tror på inför större uppgifter längre fram, säger Henrik Ankarcrona.

Longines FEI World Cup rids lördag kväll klockan 20:30 och sänds på SVTSport.se, SVT Play och FEI TV

En intressant detalj är att ingen kvinna någonsin vunnit världscuphoppningen i Bordeaux. Kan Irma, Edwina Tops-Alexander (AUS), Penelope Leprevost (FRA), Gudrun Patteet (BEL) eller Marie Valdar Longem (NOR) ändra på det?

Irma Karlsson tar med sig Chacconu, Ida van de Bisschop och Balahe till Bordeaux.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Den sista omgången av världscupen rids i Göteborg under Gothenburg Horse Show 20-25 februari. Dit kommer bland andra hela det svenska EM-laget i hoppning.

Irma Karlsson
född: 25 mars 1993, hemort: Hörby, klubb: Bollnäs Ridsällskap

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons