Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana fixade dubbelt felfritt för Sverige (arkivbild).
FOTO: Roland Thunholm

Sverige fyra i Roms nationshoppning

2018-05-25

Det svenska laget slutade på delad fjärde plats i den prestigefyllda nationshoppningen i Rom, Italien. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var höjdpunkten med sina två felfria rundor.
- Det är helt fantastiskt. Hästen visar det vi trott hela tiden. Hon har en enorm kapacitet och är superförsiktig. Tillsammans med en otroligt skicklig pilot blir det så här bra, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Sverige slutade på totalt 12 fel över två rundor. Då hade både Henrik von Eckermann med Newton Abbot och Evelina Tovek med Dalila de la Pomme fått fel på vattengraven i första rundan, något som upptäcktes av funktionärerna på banan först en stund efter ritterna.
- De kom och visade mig gipsbiten som utgör marklinjen. Det var någon centimeters tramp bara. Sånna fel ska vi inte ha, menar Ankarcrona, som annars öser beröm över hästarna.
- Henriks häst hoppade helt fantastiskt, och var ju sedan helt felfri i andra rundan.

Även Fredrik Jönsson och Cold Play får beröm efter sin debut i stora nationshoppningssammanhang. Ekipaget slutade på 4+8 fel.
- Det är otroligt starkt gjort. Första rundan var jättebra. I andra rev han två i mitten av banan men avslutar superfint, säger Ankarcrona, och fortsätter:
- Det är så kul när man ger ett nytt ekipage chansen och de går in och levererar på det här sättet.

Italien tog en populär seger på hemmaplan före USA och Schweiz på delad andraplats.
- Egentligen siktar vi alltid på pallen, men med ett ganska grönt lag tycker jag att det är superbra att vi ändå är med och slåss om topplaceringarna, avslutar Ankarcrona.

Ett extra glädjeämne är också att Malin Baryard Johnsson, som en av totalt sex dubbelt felfria ryttare, får vara med och dela på en bonuspott om drygt en halv miljon svenska kronor.

Nationshoppningen i Rom ingår inte i Longines FEI Nations Cup, utan är en egen fristående nationshoppning.

Fullständiga resultat

TORSDAG

Svenska laguppställningen klar

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit ut ett spännande lag till helgens nationshoppning i Rom, Italien. 
- Det är en del av pusslandet inför VM. Jag försöker testa nya ekipage och ge dem mer rutin, samtidigt som jag vill ha ett slagkraftigt lag på plats.

Nationshoppningen i Rom tillhör inte längre FEI Nations Cup, men är likväl en prestigefylld nationstävling där de bästa lagen deltar.
- Det är en av de absolut finaste nationstävlingarna vi har, förutom Falsterbo, menar Ankarcrona.

I det svenska laget startar, i följande ordning:

Henrik von Eckermann med Newton Abbot
Fredrik Jönsson med Cold Play
Evelina Tovek med Dalila de la Pomme
Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana

- Vi är jätteglada över att ha fått en inbjudan till Rom. Det gäller att vi visar framfötterna så att vi blir inbjudna även framöver, menar Ankarcrona.

Och det blir en riktig värdemätare för det svenska laget.
- Det är jättetufft motstånd. USA, Holland och Frankrike finns bland de startande, säger Ankarcrona.
Det amerikanska laget ser han som favoriter. Här rider världscupfinalvinnaren Elizabeth "Beezie" Madden, förra årets världscupmästare McLain Ward, Laura Kraut och Spencer Smith.

Nationshoppningen rids fredag eftermiddag klockan 14:15.

Arrangörens hemsida

Resultat

Livestream

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons