Meya Åström från Lappmarksryttarna med sin ponny Musboro Hollyfield. Foto: Privat
FOTO: Privat

Ett mästerskap för alla åldrar

2018-07-02

Över 270 ekipage har hitintills anmält sig till Riksmästerskapet. Riksmästerskapet är en tävling för alla, för bredden.

Gothenburg Horse Shows tävlingsledare och sittande i Svenska Ridsportförbundets Förbundsstyrelse Tomas Torgersen är en av de som anmält sig till Granngårdens Riksmästerskap.13 åriga Meya Åström ifrån Lycksele är en annan. 

För att kunna anmäla till finalen har Tomas ridit minst tre felfria grundomgångar  i 120 klass. Riksmästerskapet rids även i 110 cm och 130 cm klass samt i Lätt A och Lätt B för ponny. 

–  När jag hörde om förbundets satsning ihop med Granngården att vi breddryttare kan sätta konkreta mål så sa jag; vad bra det ska jag vara med på! Så helt plötsligt hade jag ett mål att träna för och en plan för säsongen, berättar Tomas.

2006-2013 hade Tomas uppehåll från tävling och red väldigt lite.
 –  Jag kommer att rida en häst som jag själv tagit till de klasserna nu. Det är en ganska stor häst som jag därför fått jobba försiktigt och tagit allting steg för steg i bådas takt, både med tanke på hästens storlek och hur mycket jag har hunnit med, förklarar Tomas.

Anna-Clara Pettersson är Tomas coach och tränare, hon ska också vara med på systern till Tomas häst, vilket är extra roligt eftersom Tomas fött upp båda hästarna. 
–  Målsättningen är att vi känner oss väl förberedda och är i form, ett mästerskap är alltid ett mästerskap, det går under tre dagar så jag måste försöka hålla ett jämt resultat och prestera så bra som möjligt. Hästen kan hoppa felfritt så det gäller att jag håller mina nerver under kontroll säger en förväntansfull Tomas.
TomasTorgersen_hoppning_webb
Tomas Torgersen ser fram emot Riksmästerskapet på Sundbyholm tillsammans med sin häst Work of Art.

Att alla åldrar kan tävla mot varandra gör ridsporten unik. 13 åriga Meya Åström från Lappmarksryttarna utanför Lycksele med sin ponny Musboro Hollyfield är såhär långt den nordligaste och även ett av de första ekipagen som anmält sig. Meya ska rida Riksmästerskapet för ponny som rids i Lätt B och Lätt A. Meya är anmäld till Lätt A och familjen Åström åker över 73 mil för att ta sig ner till Sundbyholm utanför Eskilstuna där Riksmästerskapet ska avgöras 

Meya är 13 år och rider sitt sista år på b-ponny. Hon står uppstallad hemma hos en kompis och har tidit sedan hon var 6år då hon fick sin första ponny. 
–  Min ponny han är jättesnäll och vill alltid göra sitt bästa och vill jobba för mig. Han räddar mig i vissa lägen vid hindren och ställer upp säger Meya.

Hoppning tränar Meya för Ted Netterqvist och Maggan Eriksson Bech. Dressyrträningen tränar ekipaget för Lena Unneby och Sara Danielsson. Meya ser fram emot att åka till Sundsbyholm under sommarlovet.
–  Målet för tävlingen är att få ett bra flyt och att allt ska kännas bra. Vi är med för att ha roligt och det är kul att åka på meeting till en ny tävlingsplats för att se hur det är där, säger Meya. 

Låter det intressant? Anmäl dig du också! 

Granngården Riksmästerskap 
2-5 augusti Sundbyholm, Eskilstuna
Läs mer om Granngården

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons