Imorgon är Peder Fredricson sommarvärd. 13.00 i P1
FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Peder är sommarvärd i P1

2018-07-18

Missa inte Peder Fredricson som sommarvärd i det klassiska programmet Sommar i P1, hos Sveriges Radio.
Efter succéveckan i Falsterbo med derbyseger, tredjeplats i Grand Prix och dubbla felfria ritter i Nations Cup kan Peder luta sig tillbaka i en solstol och lyssna på sitt program. Här blandas musik och snack om vad som viktigt på ett lättlyssnat sätt.

Hästarna finns säkert med som en central del. Men Peder är ju både designer och konstnär och har bland annat utformat internationella förbundet, FEI:s, pictogram för de olika grenarna.
Han är fjärde generationen i familjen Fredricson som ägnar sig åt hästar.
Pappa Ingvar är veterinärprofessor och tidigare chef på Flyinge, där hippologerna får sin grundutbildning.
Runt Peder är det häst som gäller från första ponnyn till dagens topphästar.
Han är rankad världstvåa i hoppning.
Hustru Lisen har också ridit OS, 2000 och 2012. Idag är det Lisen som ser till att Peder har rätt förutsättningar för att tävla på toppnivå.
Brorsan Jens red också OS,  2012 i London.
Peder första OS var 1992 i Barcelona. Då var grenen fälttävlan.

Idag finns familjen på Grevlunda utanför Vitaby på Österlen. Där tränas hästarna i underbar natur och Peder kan koppla av då och då.
- Men numera hinner jag inte göra så mycket trädgårdsarbete, klippa gräs eller måla. Något jag annars gillar, sa han för en tid sen.
Numera turnerar han runt världen till de stora tävlingsplatserna och har inte mycket tid över för en stilla stund på Grevlunda. Här väntar trion, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.
Producent för programmet är Henrik Johnsson, i hästvärlden känd som ”herr Baryard”, gift med Peders nära vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson.
Malin har också sommarpratat. Året var 2009.

Här kan lyssna på Malins sommarprat.

P1 är kanalen, klockan 13.00, repris 22.30 samma kanal.
Eller när du vill på sr.se

Alla sommarvärdar 2018

Så här började det hela
Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess.
I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 läser man:
Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.

 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons