Förlängda karenstider för läkemedel

2014-06-06

Den 1 augusti 2014 får substanserna tiludronat och klenbuterol förlängd karenstid till 28 dygn.

Det gäller läkemedlen:
* Tildren (ej inregisterat i Sverige)
* Equipulmin vet.
* Ventipulmin vet.

Bakgrund
Nya studier visar att såväl tiludronat (finns i Tildren) som klenbuterol (finns i Ventipulmin och Equipulmin) efter behandling finns kvar längre i hästen än man tidigare trott. Därför är nuvarande karenstid på 14 dagar före start inte tillräcklig.

Kort fakta
Tildren, som används vid behandling av exempelvis benspatt och strålbenshälta, innehåller substansen tiludronat. Ventipulmin och Equipulmin används vid behandling av vissa luftvägssjukdomar och innehåller substansen klenbuterol.

Karenstiderna är fastställda av NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committe) och är grundade på forskning och beslut inom det europeiska antidopningssamarbetet EHSLC (European Horserace Scientific Liaison Committee).

Svenska Ridsportförbundets policy är att anamma de karenstidsförändringar som Svensk Travsport och Svensk Galopp gör.

Karenstidslistorna hittar du HÄR

weg_tryon2018_logo

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons