FOTO: Mikael Sjöberg

Regler om yrkeskompetensbevis

2016-08-08

Har du som kör hästlastbil koll på alla regler? Från den 10 september i år måste du som kör fordon som kräver körkortsbehörighet C1 eller högre och som är professionell tävlingsryttare/kusk, eller som transporterar hästar mot betalning, ha yrkeskompetensbevis (YKB).

Om du har ett C1- eller C-körkort utfärdat före 10 september 2009 har du tidigare haft yrkesförarkompetens genom så kallad ”hävd”. Det innebär att ditt körkort har varit ditt yrkeskompetensbevis (YKB). Men från den 10 september i år måste den som har yrkesförarkompetens genom hävd ha genomgått en fortbildning för godstransporter på minst 35 timmar, i god tid innan 10 september, om man är i behov av yrkeskompetensbevis (YKB) från och med detta datum.

För dig som har ett C1- eller C-körkort utfärdat från och med 10 september 2009 gäller att du måste genomgå en grundutbildning på minst 140 timmar. Därefter krävs en fortbildning vart femte år.

OBS! Du som är hobbyryttare och kör för privat bruk behöver inte yrkesförarkompetensbevis.

Eventuells frågor hänvisas till Transportstyrelsen

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons