Bo Jenå, Henrik Ankarcrona och Fredrik Bergendorff tillsammans med Göran Breisner (andra fr v).
FOTO: Roland Thunholm

Samlad satsning mot 2020

2017-11-09

I år blev det mästerskapsmedaljer i alla de tre OS-grenarna, dressyr, fälttävlan och i hoppningen till och med två. Ett resultat som Sverige är ensamt om under 2017.

Svenska Ridsportförbundet och de tre olympiska förbundskaptenerna, Bo Jenå, Fredrik Bergendorff och Henrik Ankarcrona har i dagarna kommit överens om treåriga avtal. Nästa år väntar VM i USA och längre fram i tiden OS i Tokyo, och med den här långsiktiga satsningen finns alla möjligheter till fortsatta framgångar.

För att få kontinuitet och en röd tråd i tävlingsupplägg och planering från ponnytiden och upp till seniornivå finns i varje gren ett ledarteam, som också de engagerat sig fram till 2020.

I hoppningens ledarteam ingår Henrik Ankarcrona, förbundskapten, Svante Johansson är landslagsledare för young rider och junior och Ulrika Bidegård blir ny landslagsledare för ponny och children. I teamet ingår också Ann Catrin Carlsson som senior advisor och stöd till samtliga ledare.

Ulrika Bidegård, 53 år, tar över efter Helena Holm.
- Helena har varit en så bra ledare. Skapat en fin atmosfär och ett bra arbetsklimat, säger Ulrika. Det ska jag försöka bibehålla.

Idag bor den tidigare landslagsryttaren utanför Kungsbacka i orten Vallda. Hon driver träningsverksamhet, utbildning av hästar och ryttare.

Ulrika har själv ridit i landslaget och var uttagen till OS 1992. Hon är utbildad och tränad av legendaren Nelson Pessoa, brasiliansk toppryttare och tränare som red OS redan 1956 i Stockholm.

Ulrika Bidegård ser verkligen fram mot uppgiften som landslagsledare och vill dela med sig av sina gedigna kunskaper.
- Dessutom ska det blir roligt att ingå i den ledningsgrupp som finns kring hoppningen. Jag känner alla väldigt väl. Jag har ju tävlat mycket tillsammans med Svante Johansson och vi träffas då och då eftersom vi bor i samma del av landet.

HÄR kan du läsa en längre text om landslagsledare Ulrika Bidegård.

Hoppningen kommer att införa landslagstrupper 2018 för young rider, juniorer, children och D-ponnyryttare. Det har inte funnits på flera år och nu vill man följa dressyren och fälttävlan som arbetar framgångsrikt med landslag för ungdomsryttare. Hoppledningen vill på ett bättre sätt arbeta närmare de ryttare som ingår i trupperna och på bästa sätt stötta dem som satsar på årets mästerskap. Trupperna är inte statiska och kan komma att förändras och uppdateras under året.

Dressyren och fälttävlan har liknande sammansättning i sina ledarteam som hoppningen.

Fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff fortsätter arbetet med seniorerna under 2018 - läs mer HÄR - och Viktoria Carlerbäck och Anne Persson blir en ledarduo för young rider och junior. För ponnyryttarna finns Lena Bredberg som landslagsledare med Sofie Oscarsson som assisterande ledare

Dressyren har med U25-ryttarna en åldersgrupp till att ta hänsyn till. Tina Due Boje, som ledde både U25 och young rider till EM-brons i år, fortsätter som ledare för dem. Bo Jenå, som förbundskapten, har stöd av Stig Malmén som coach för norra och södra grupperna.
Marianne Esséen- Söderberg har hand om juniorerna och children, Pytt Hamberg är ledare för ponnyryttarna, och de båda har Kerstin André, supervisor ungdom, att ta stöd och rådgöra med.

Strukturen för de tre grenarna kommer att se ut som tidigare, med spets- eller A-trupp, B-trupp och observationsgrupper.

Ledarteamen kommer i så stor utsträckning som möjligt att följa ryttarna på träning och tävling, och stötta dem som vill satsa på årets mästerskap.

Göran Breisner engagerades som förstärkning till de olympiska ledarteamen i januari i år.

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons