Kvarka smittar lätt mellan mular.
FOTO: Mikael Sjöberg

Vattenkar på tävling en smittrisk

2018-05-31

Smittrisken är hög om hästar serveras vatten ur gemensamt kar på en tävlingsplats. Det är direkt olämpligt. Ryttare och tävlingsarrangörer rekommenderas att tänka på detta för att förhindra att till exempel kvarka sprids.

Så här skriver SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, om smittvägar för kvarka:

Smittvägar
Kvarka är en mycket smittsam sjukdom. Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Gemensamma vattenhoar i hagar kan ofta vara ordentligt kontaminerade. Smitta kan även ske via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

Bakterien utsöndras via nosen från den insjuknande hästen 24-48 timmar efter första febertoppen. Hästar som inte längre har synliga symtom kan ändå utsöndra S. equi ytterligare två till tre veckor eller i vissa fall ännu längre. Modern forskning visar att kvarka sprids även via sådana symtomlösa smittbärare. Hos dessa lever bakterien vidare i luftsäckar eller bihålor och utsöndras intermittent till omgivningen.

Läs mer hos SVA

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons