Reining för alla?
FOTO: Roland Thunholm

Välkommen reiningen

2016-01-05

Svenska Ridsportförbundet välkomnar reiningen som den tionde grenen inom förbundets verksamhet från och med 2016.
- Det känns väldigt bra att vara med i ridsportfamiljen, säger veterinär Flemming Winberg, ordförande i reiningkommittén som arbetar för högtryck.

Reining är något för alla ridsportintresserade och har mycket att ge alla ryttare. Alltifrån världsstjärnan i dressyr holländska Anky van Grunsven som skolat om sig till reiningryttare. Men även för alla ryttare som rider för att det är roligt.

Kommittén har flera mål. Men ett av de viktigaste är:
- Målet är att du ska kunna börja rida reining på din ridskola utan extra arrangemang. Du ska kunna använda en vanlig sadel och rida i ridhuset på ett ”vanligt” ridbaneunderlag, fortsätter veterinär Winberg entusiastiskt.
- Att reiningen är med i Svenska Ridsportförbundet kommer att bli bra. Det är jag helt övertygad om och vi känner ett starkt stöd i gemenskapen hos Svenska Ridsportförbundet,  deklarerar Winberg.

Nu arbetas det för högtryck med planering av sporten från grunden och att grenen ska bli något för alla. Arbetet med ett nytt Tävlingsreglemente, TR, är i full gång.
Dressyr och hoppning är delvis förebilder med nivåer från lätt klass till svår klass. Mer om detta senare.
- Vi skapar program och ser över regelverk, berättar Flemming Winberg. I de lättaste klasserna handlar det om att rida program i trav. Först på medelsvår nivå handlar det om svårare rörelser som sliding stops, spins och backning (ryggning).
Tävlingsterminer för reiningen arbetas också fram.

- Allt får ta lite tid. Så att det blir bra till slut, förklarar Flemming Winberg, som både är veterinär och hängiven reiningryttare.

- Reiningen är en sport som passar hela familjen eftersom en välskolad reininghäst fungerar lika bra i skogen som på tävlingsbanan. Sporten är också otroligt publikfriande med sin fart och precision. Publiken som tittar på en reiningtävling får vissla, tjoa och klappa händerna hur mycket de vill!
Har du besökt en reiningtävling bär du med dig massor av intryck.  Stämningen kring arenan/ridhuset känns nästan som en konsert, eller en bra match i en bollsport.
Reiningens ursprung kommer från arbetet med hästar och boskap på en ranch och blev sedemera en tävlingsgren i USA och är där erkänd som sport sedan 1949.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons