Från ung, talangfull ryttare till storstjärna - Angelica Augustsson blev känd för hela svenska folket över en natt då hon vann världscuphoppningen i Göteborg 2011.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Alla ryttare ryms i ny modell

2016-05-24

För många ryttare är viljan att utvecklas en stor drivkraft. Genom den nya utvecklingsmodellen hoppas Svenska Ridsportförbundet att fler ryttare ska guidas rätt på den livslånga ridvägen. Från ryttarmärken till mästerskapsmedaljer.

En skicklig ryttare utvecklar ständigt sina uppsuttna färdigheter, har stor kunskap om hästen och god kännedom om sig själv som person. Oavsett om du har egen häst eller inte, är utvecklingsmodellen tänkt att uppmuntra och visa på ridsportens mångfacetterade möjligheter. Här synliggörs aktiviteter, material och satsningar signerade Svenska Ridsportförbundet – från förening till landslag.

- En stor del av en ryttares förmåga går att utveckla och förfina. I ridsportens utvecklingsmodell har vi definierat just de färdigheterna i olika fokusområden, förklarar Daniel Bergqvist, den tjänsteman på Svenska Ridsportförbundet som har varit med i gruppen som tagit fram modellen.

Koll på helheten  
Utvecklingsmodellen lyfter värdet av att ryttarens avsuttna färdigheter travar i takt med de uppsuttna. På varje nivå förbereds ryttaren för att ta klivet upp till nästa och på så sätt börjar resan mot toppen redan i ridklubbens regi. Som en katalysator från förening till landslag, löper våra olika utvecklingsprogram. Först ut är en riktig kunskapsklassiker - ridsportens ryttarmärken. Sedan övergår det i mer sportfokuserade satsningar på distrikts-, regional- och slutligen central nivå innan landslagsverksamheten och SOK:s Topp och talang tar vid.  
- Våra utvecklingsprogram är sammansatta för att ge ryttarna optimala färdigheter inom de fokusområden som ingår på respektive nivå, berättar Jens Fredricson som bland annat ansvarar för innehållet av förbundets utvecklingsprogram på nivå 4, som möjliggörs av ATG.

På gång just nu

Nivå 2 – ny kursplan kommer att lanseras

Nivå 3 – i dagarna startar antagningsprocessen inför den andra omgången av ridsportens utvecklingsprogram på nivå 3, vilket möjliggörs av Folksam som även kommer att stötta distrikten i de satsningar som genomförs på nivå 2.

Nivå 4 – inom kort kommer vi även att gå ut med ansökan för den tredje upplagan av ATG Hopp & Talang. I den omgång som sträcker sig fram till sista augusti i år, ingår nio ryttare från fyra discipliner.

Annons