Från ung, talangfull ryttare till storstjärna - Angelica Augustsson blev känd för hela svenska folket över en natt då hon vann världscuphoppningen i Göteborg 2011.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Ridsportens plan för talangutveckling

I samband med den regionala talangsatsningen Talang Till Topp för några år sedan identifierades ett tydligt behov av en talangutvecklingsplan upp till elitnivå. Efter det presenterades Svenska Ridsportförbundets talangutvecklingsplan som sträcker sig från förenings- till landslagsnivå.

Arbetet med talangutvecklingsplanen har varit omfattande då det även inkluderar ridsportens fysprofil och en ledarutbildning. Målsättningen är att ge optimala förutsättningar för fler ryttare att nå mästerskapsnivå, samt ett livslångt intresse för ridsporten.

Talangutvecklingsplan (pdf)
(Under omarbetning, ny version kommer) 

Talangutveckling nivå 3 2016/2017
Är du mellan 16 och 25 år, rider hoppning, dressyr eller fälttävlan är det dags att börja fundera på ansökan Svenska Ridsportförbundets Talangutveckling nivå 3.
Ansökan öppnar inom kort.

ATG Hopp & Talang
Under våren 2014 startades ATG Hopp & Talang - en talangsatsning för hoppryttare på nivå 4. ATG Hopp & Talang drivs av Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Ridskolan Strömsholm. Satsningen görs i första hand över tre år med träningar och samlingar på ridsportens riksanläggningar.
Från 2015 finns ridsportens samtliga tre OS-grenar med i ATG Hopp och Talang och från 2016 omfattas även dressyr för ryttare med funktionsnedsättning av satsningen.

>> Fler får del av ATG Hopp & Talang  - 2016

>> Nya ATG talanger - 2015

>> Läs om nya Hopp och Talangerna här - 2015

>> ATG Hopp & Talang - hemsida

Leksands Knäckebröd - U25-satsning i dressyr
Från och med våren 2014 stödjer Leksands Knäckebröd en talangsatsning inom dressyr för U25-ryttare, ryttare upp till 25 år. Talangsatsningen syftar till att utveckla och inspirera unga talanger som lämnar young rider-tiden, men ännu inte är etablerade seniorer. Under året erbjuds ryttarna gemensamma träffar som innehåller träning, både avsuttet och uppsuttet, tävlingsplanering, coachning och kostrådgivning.

>> Leksands Knäckebröds U25-satsning 2015

Sveriges Olympiska Kommittés Utmanarprojekt
Svenska Ridsportförbundet har fått möjlighet att ha lovande unga ryttare med i de tre olympiska grenarna, dressyr, fälttävlan och hoppning i utmanarprojektet som Sveriges Olympiska Kommittée, SOK,  driver..
Utmanare är ett försteg till det inom SOK idag befintliga Topp- och Talangprogrammet och åldersaspekten på de deltagande i Utmanarprojektet är viktig.

Upplägget av Utmanarprojektet är att de olympiska specialförbunden själva formar och leder sina satsningar och genomför nära uppföljning av sina aktiva som är med i Utmanarsatsningen. SOK ansvarar för central uppföljning och gemensamma aktiviteter för alla Olympiska specialförbund.

Mål
Målet är att antalet aktiva i Topp- och talangprogrammet ska ökas från 215 till cirka 400 t o m 2017 med bibehållna kvalitetskrav och sikte mot världstoppen inom 3-6 år.

Pilotprojekt
Under hösten 2012 till och med hösten 2013 genomfördes ett pilotprojekt i grenen hoppning i samarbete med Ridskolan Strömsholm. Pilotprojektet genomfördes på nivå 3 – som är en regionssatsning.
>> Läs mer om pilotprojektet HÄR

Kontakt
Daniel Bergqvist, ansvarig talangutveckling, 0220-456 08 daniel.bergqvist@ridsport.se


Senast uppdaterad: 2016-05-26
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons