Elin Härkönen vid en voltigeuppvisning under Göteborg Horse Show 2011.
FOTO: Privat

Elin Härkönen i voltigeolycka

2013-03-13

När voltigesäsongen 2013 drar igång blir det utan regerande svenska mästaren Elin Härkönen, 18. Elin skadade sig när hon flög av hästen i samband med ett träningspass.

I fallet landade Elin så illa att hon fick ett brott i femte nackkotan samt en spricka i den fjärde. Hon har fått komma hem från sjukhuset och prognosen är god.

Det var på en träning hos landslagsledaren Kristin Jonsson i Kolmården som olyckan var framme. Elin stod upp på hästen Görklints Raulon då han plötsligt blev skrämd. När Elin skulle hoppa av och försöka rädda situationen bockade Raulon och hon flög handlöst av och landade på nacken.
- Elin är väldigt säker på hästen och gör inget dumdristigt. Men när Raulon bockade hade hon ingen chans att rädda fallet, säger Kristin.

Olyckan inträffade den 11 februari. Elin har därefter opererats på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Läkarna har tagit en benbit från höften som ska ersätta den förstörda disken mellan kotorna. De har även satt in en platta som ska stabilisera brottet. En så kallad steloperation.
-Läkarna är mycket nöjda med resultatet. Det är ju en väldigt allvarlig olycka men hon har haft en otrolig tur och inte fått några nervskador. Nu väntar en lång rehabiliteringstid men läkarna säger att hon ska bli i princip helt återställd. Men med en mindre rörlighet i nacken, berättar Kristin.

- Ingen vet hur framtiden ser ut. Jag hoppas att jag kommer vara tillbaka på hästryggen igen, men det får tiden utvisa. Nu ligger allt fokus på att jag ska bli så återställd som det bara går, säger Elin själv.

Allvarliga olyckor inom voltigen är lyckligtvis få.
- Jag har aldrig förut varit med om en sådan här olycka. Och då har jag ändå hållit på sedan början av 90-talet, säger Kristin.
- Det förekommer en del knäskador och fotskador. Men voltigörer tränar kroppen mycket för att klara påfrestningen i landningarna.

Voltigen är den enda grenen inom Svenska Ridsportförbundet där det inte finns något krav på hjälm. Även inom internationella ridsportförbundet, FEI, undantas voltigen från hjälmdiskussionen.
- På nybörjarnivå använder vissa hjälm. Men med mer avancerade övningar bedöms risken som större att ha hjälm än att vara utan, säger Monika Eriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets voltigekommitté.
Risken är störst när det är flera voltigörer på hästen samtidigt.
- Man kan skada sig på varandras hjälmar och även haka i och fastna i remmarna på hjälmen, säger Monika.

Inom voltigen läggs mycket fokus på utbildning av säkra hästar och alla linförare måste ha licens.
- Hästarna är normalt väldigt lugna och väluppfostrade. Vi lägger också stor vikt på säkerheten i linförarnas utbildning. Men olyckan kan ändå vara framme, när som helst, och man kan aldrig skydda sig helt från allt, säger Monika.

Elin Härkönen har utövat voltige sedan hon var 11 år och har varit med i landslaget sedan 2009. Hittills har hon hunnit bli dubbel svensk juniormästare, seniormästare 2012, tagit NM-guld samt representerat Sverige i två EM och ett VM.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons