Team Svea är klart för EM. Vilket hopp för Sverige och laget. Team Svea gick till final och klarade EM-kvalet vid säsongspremiären i CVI*** Ermelo. Ella Filippa Velander hoppar högt i küren. Erica Svensson på halsen på laghästen Dickens Hardsyssel.

EM-hopp för Team Svea och Sandra

2017-05-07

Två tredjedelar av laget är direkta debutanter. Alla sex har nya roller. Det var tvek om Team Svea ens skulle åka till årets första internationella tävling. Men laget for. De startade med en anspråkslös grundomgång första dagen. Sedan blev det bara bättre. Den första küren tog Sveorna till final i CVI*** Ermelo i Holland. Den andra küren, i finalen på söndagen, gav en åttonde plats – och ett godkänt EM-kval.

Fem svenska lag eller individuella voltigörer klarade sina EM-kval i Ermelo:
Team Svea och Pas de Deux-laget med systrarna Louise och Sara Månsson. Senioren Sandra Anderberg och juniorerna Johanna Lindberg och Kajsa Rimskog.

Landslagsledaren Lina Tagesson, på plats i Ermelo, var nöjd med sin stora svenska trupp.

 - På det hela taget har det varit en bra helg, säger hon. Det är fortfarande väldigt tidigt, nästan direkt ur vinterträningen. Utifrån det har vi sett väldigt många bra prestationer. Och fem kvalificerade för EM, redan på första försöket – det är också jättebra.
Väldigt glada var Sveorna, i laget med nästan helt ny uppställning.

- Det här har gått väldigt snabbt, säger lagets tränare Daniela Fiskbaek. Fyra av de sex tjejerna är alldeles nya i år, det här är deras första internationella tävling.

- Vi åkte egentligen hit bara för att samla inspiration, så de gick in med tanken att vi har ingenting att förlora, vi vill bara visa vad vi kan just nu.

Med debuttävlingen i ryggen är alla taggade att jobba vidare.Kanhända kommer några av lagets tidigare ankare tillbaka till Sverige och voltigen till sommaren. Kanhända blir det den nuvarande besättningen som jobbar vidare.

- Och vi tänker definitivt inte slå av på takten, säger Daniela Fiskbaek. Det är en väldigt bra stämning i laget. Alla vet att det gäller att bita i, ordentligt.

Säsongspremiären i Ermelo hade samlat stora startfält. Så gott som hela Europaeliten fanns på plats, och tog för sig i resultatlistorna. Här tävlade idel medaljörer och mästare.

Ett plus i kanten sätter Lina Tagesson för Sandra Anderberg, som trots otur och strul med hästar under vintern har tagit ett tydligt kliv till en högre nivå.

- Jag är jätteimponerad av Sandra, säger Lina Tagesson. Hon visade en otrolig säkerhet. Hon utmärkte sig verkligen med sina prestationer.

Placeringarna för Sandra i Ermelo låg alla dagar på topp-tio, och stigande:
Sandra var tia i grunden, åtta i den tekniska küren, sjua i finalküren och stannade totalt på åttonde plats. EM-klar.

Kvalkravet för start i internationellt mästerskap är satt av den svenska landslagsledningen, Monika Eriksson och Karolina Tagesson.

Den och de som hoppas på att få åka till EM eller VM måste ha nått minst slutpoängen 6.9 på en internationell CVI-tävling (6.7 för juniorerna). Två tävlingar gäller som kvaltävlingar: just avgjorda CVI Ermelo och CVI Flyinge, på hemmaplan i Sverige, om knappt sex veckor, 16-18 juni.
- Nu ska lagen och de övriga först och främst få lite lugn och ro att arbeta vidare, fram till nästa kvaltävling i Flyinge, säger Lina Tagesson.

Årets EM i voltige (VM för juniorerna) avgörs i Ebreichsdorf i Österrike den första helgen i augusti.

 Pernilla Linder Velander

Resultat från Ermelo 

 

Efter lördagen
Sandra Anderberg med i toppen - team Svea till final

Någonting har sannerligen hänt. Idag voltigerar Sandra Anderberg från Örestad med den säkerhet, den precision och det lugn som kännetecknar de allra bästa i den internationella cirkusen. Det gav resultat i Ermelos internationella voltige.

Redan på fredagskvällen, den första dagen av CVI-tävlingen i Ermelo, Holland, visade Sandra sin klass. Hennes grunduppvisning på det tyska stoet Paula gav 7.411 poäng och en tiondeplats bland idel mästerskapsvoltigörer.

Sandra, som är Sveriges för närvarande mest erfarna och meriterade individuella voltigör, har tävlat internationellt sedan 2012.Förra året fick hon något av ett genombrott utomlands – vid sidan av alla de medaljer och titlar hon har radat upp på hemmaplan. I år ser starten ännu mer lovande ut, trots en ganska turbulent uppladdning.
Säsongen startade med att hennes tilltänkta tävlingshäst, danska Egelunds Rubato, råkade ut för en transportolycka och måste tas bort akut.
Sandra Anderberg voltige

 Den blivande voltigehäst som Sandra själv och hennes klubb- och tävlingskamrat Sara Petersson har köpt är lovande, men explosiv och långt ifrån redo för tävling – än.
- Sedan var jag på samma träningsläger som tyska Sarah Kay, och pratade lite med henne om möjligheten att få ha hennes häst som reservhäst, berättar Sandra.

Saker och ting gick i lås. Sandra – och Sara – får nu göra årets internationella kvaltävlingar på det 17-åriga tyska stoet Paula, linad av Paulas mamma, hästortopeden Andrea Kay – som i högsta grad är inne i sporten, med tre barn i världseliten.

Så värst mycket träning har det dock inte hunnit bli för Sandra och Sara.
- Vi har varit nere i Tyskland de tre senaste helgerna och tränat, säger Sandra.
Värmningen inför första starten på fredagskvällen var inte heller optimal.
 - Jag fick bara två minuter inne i ridhuset. Jag hann hänga lite på korset, och göra en fana innan vi sprang in. Det var väldigt frustrerande. Jag var jättearg hela tiden inne på banan, och började stortjuta så fort jag kom ut igen.

När Sandra fick se filmen från uppvisningen kändes det bättre. Bättre ändå blev det när poängen och placeringen stod klara.

 På lördagskvällen gör Sandra och Sara Petersson och de trestjärniga debutanterna Marie Li Korse och Ella Filippa Velander den andra omgången i seniorernas tävling.
Nu är det den svåra tekniska küren.

   På söndag är det ”vanlig” kür.

   - Jag fortsätter med min Kill Bill-kür från förra året, berättar Sandra Anderberg. Jag har inte planerat någon ny. Jag visste ju inte ens i början av säsongen om jag skulle kunna tävla i år.

 CVI Ermelo är i högsta grad också en lagtävling.
Två svenska lag kämpar bland de tio i trestjärnig klass. Efter första omgången, grunden på fredagen, var det väntat tyskt på första, andra och tredje plats, med Schweiz och Holland som fyra och femma.
Laholms Voltige gick in som åtta. Team Svea parkerade som nia, en tiondels poäng bakom  På lördagen gjorde lagen kür. Då bytte de svenska teamen plats.
Team Svea

Team Svea - med fyra sjättedelars ny besättning - gjorde en stark kür i CVI*** Ermelo på lördagen och knep en finalplats.Dickens Hardsyssel, linförare Ronja Persson, hästskötare Felizia Hansson, tränare Daniela Fiskbaek och voltigörerna Erica Svensson, Olivia Neilands, Ella Filippa Velander, Marie Li Korse, Julia Lindquist och Klara Sjöström.Endast Ella Filippa och Marie har tidigare tävlat internationellt.

 Team Svea samlade 7.471 poäng i küren och avancerade till åttonde plats med totalt 6.786 poäng. Laholm slutade nia, på 6.697.
De åtta främsta lagen går till final. Och glädjen var stor i Svea-laget – ungt, och nästan helt nysammansatt:
Bara två av lagets medlemmar i Ermelo har erfarenhet från internationella tävlingar och mästerskap. Fyra av de sex tjejerna gör här sin första CVI-tävling – och lagets nya flyer, Olivia Neilands, 11 år, hade bara gjort en enda tävling i voltige innan hon kom med till Holland och blev svingad högt över Dickens Hardsyssel, 1.79 över manken bara han.
- Det var väldigt nervöst före, men det släppte när jag kom upp, säger modiga Olivia.

 Pas De Deux-klassen hade sin final med en andra küromgång på lördagen.
Systrarna Louise och Sara Månsson gjorde ännu en samspelt uppvisning och höll sin andraplats. Slutpoängen blev 6.997 – ett godkänt EM-kval.
Pas de DeauxFyra debutanter i laget - men satsningen gick hem. Team Svea gick till final i CVI*** Ermelo. Högt hoppande bas i laget är Ella Filippa Velander. På halsen på Dickens Hardsyssel Erica Svensson.

Pernilla Linder Velander

Resultat och livesändning: http://www.cviermelo.nl                

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons