Spännande Pas de Deux av svenska syskonparet.

Mystiskt tema gav toppoäng i Pas de Deux

2017-05-05

Alla gjorde grunden, hela dagen lång. Men inte systrarna Månsson. De gick i stället rakt in i en kür – mystisk, men harmonisk och mycket lyckosam. Louise och Sara Månsson från Laholms Voltige gör något ganska ovanligt. De tävlar i pardans på häst – Pas de Deux.

Sara, 21, och Louise, 19, utgör dels två sjättedelar av voltigelaget från Laholm som just nu tävlar i årets första CVI i holländska Ermelo. Dels gör systrarna också en egen, parallell satsning – i parklassen, på trestjärnig nivå.
- Vi har väl hållit på lite med Pas de Deux, till och från, säger Louise Månsson. Det startade nog till SM 2010. Då tog vi silver. Då var vi bara 12 och 14 år gamla.
Häromåret, när klubbens lagsatsning låg nere, fick parträningen ny skjuts.

Systrarna tränade, tävlade – och kvalade, från enstjärnig till trestjärnig nivå.
I Ermelo i år kom den internationella debuten, och den gav mersmak.
Sara och Louise nådde 7.175 poäng och en god andraplats bland de tre startande paren i Pas de Deux-klassen. God draghjälp hade de, här liksom i lagtävlingen tidigare på dagen, av hästen Quincy, förtjänstfullt linad av Jenny Bergman. Quincy klockades för hästpoängen 8.300.
Temat i systrarnas Pas de Deux är lite hemligt, lite dunkelt och med ett drag av svart magi. Illuminatis symbolöga lyser från deras ryggar. Tom Hanks röst från Änglar och Demoner bygger atmosfären.
- Vi ville nå en lite mystisk känsla, förklarar Louise Månsson. Vi ville inte ha ett tema med filmkaraktärer. Vi ville skapa en känsla, en mystik, som en gåta som löper genom hela küren.
Det mystiska temat är sedan detsamma som även hela laget från Laholm tävlar med i Ermelo.
- Laget går ju först, säger  Louise Månsson. Vi är ju här för att försöka samla kvalpoäng till EM – men vi tänkte väl att om vi inte lyckas med laget, så kanske vi lyckas kvala med vår Pas de Deux.
Den svenska voltigeledningen har satt två internationella kvaltävlingar för de lag och voltigörer som vill försöka nå en plats i sommarens EM: den första tävlingen är CVI Ermelo denna helg, andra kvaltävling är CVI Flyinge på svensk hemmaplan den 16 – 18 juni. Kvalgränsen för lag liksom för Pas de Deux är 6.9 poäng.
Lagtävlingen i Ermelo öppnade med grunden, de obligatoriska övningarna, på fredagen.
Tio lag startar. Det är vassa lag. Bl a finns här fyra av de främsta tyska teamen samt de två bästa lagen från Schweiz respektive Holland. I grunden glänser de lagen, med smått överlägsen teknisk styrka. Sveriges lag, Laholm och Team Svea, ligger efter första omgången på plats åtta och nio.

Samtliga svenska individuella voltigörer visar också under fredagen sina obligatoriska övningar. På lördagen väntar kür eller teknisk kür för alla.

Pernilla Linder Velander

 Resultat och livesändning   

Förhands            

Vårljus. Vinterslut. Voltigestart. Den första hela helgen i maj kommer med den internationella säsongstarten i voltige, enligt tradition på det holländska ridsportförbundets riksanläggning i Ermelo, öster om Amsterdam.

Sverige har en stor trupp på plats i premiären, både lag och individuella voltigörer. En hel del är sig likt sedan tidigare, men somligt är nytt i uppställningarna.

I den stora lagtävlingen, trestjärnig klass, startar ett ungt men erfaret lag från Laholms Voltige. De sex lagmedlemmarna Louise och Sara Månsson, Bella och Mira Rydberg, Ida Dessezar och Mika Potocki är dels stommen ur JEM-laget 2014, dels voltigörer som har tävlat individuellt, internationellt. Laholms häst heter Quincy, linförare är Jenny Bergman. Paret är samstämt och säkert.

   Det andra svenska laget i Ermelo är Team Svea, den här gången dock med nygammal sammansättning: tre tjejer är basar ur de senaste årens svenska EM- och VM-lag, tre lagmedlemmar är nya tillskott ur klubben. I laget i Holland tävlar Ella Filippa Velander, Marie Li Korse och Erica Svensson samt Klara Sjöström, Julia Lindquist och Olivia Neilands. Ronja Persson linar Dickens Hardsyssel.

De svenska lagen får konkurrens av ett schweiziskt, ett holländskt, två danska och hela fyra tyska lag, bl a världstopparna Neuss och Köln. Premiären blir tuff.

Individuellt tävlar de rutinerade seniorerna Sandra Anderberg och Sara Petersson i den trestjärniga klassen. De öppnar båda säsongen på en tysk häst, voltigören Sarah Kays Paula, linad av Andrea Kay. Sandra Anderberg är regerande svensk mästarinna, och har tävlat för Sverige under en lång rad EM och VM.

Duon från Örestad får svenskt sällskap av Marie Li Korse och Ella Filippa Velander från Svea Voltige i den högsta individuella klassen. Marie, SM-tvåa, och Ella Filippa, svensk juniormästarinna och nu förstaårssenior, debuterar båda trestjärnigt individuellt internationellt.

För första gången på lång tid har Sverige också, häftigt nog, ett Pas de Deux-par i trestjärnig klass.

Louise och Sara Månsson ur Laholms voltigelag kommer till start i Ermelo, på den holländska hästen Edmonton, linad av Koen Akkerman.

Fyra svenska juniorer springer in i tvåstjärnig klass. Lilla men allt längre Kajsa Rimskog, Caprifolen, på sin egen c-ponny Minigårdens Toulouse – näst bästa svensk vid förra årets EM/VM – och JSM-tvåan Johanna Lindberg från Umeå är de mest rutinerade. Emmy Nilsson och Lina Sandberg Müller är nyare i den internationella cirkusen.

Seniorerna Mathilda Lancing Manrell från Stockholm och Joanna Stålenheim från Uppsala startar också tvåstjärnig klass individuellt.

 CVI*** Ermelo inleddes på torsdagseftermiddagen med första hästbesiktning för startfältets alla 84 hästar. Alla de svenska voltigörernas tio hästar gick igenom.

Fredagen är grundomgångarnas dag. Lördagen kommer med kürer – eller, för seniorerna – teknisk kür. Söndag är finaldag. Kür ånyo.

All voltige från årets CVI Ermelo streamas via arrangörens hemsida, genom ett nytt samarbete med ett holländskt produktionsbolag.

Resultat och livesändning

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons