Team Svea, segrare i Flyinge CVI och EM-klara.Dickens Hardsyssel, Ronja Persson, Marie Li Korse, Daniela Fiskbaek, Klara Sjöström, Julia Lindqvist, Alva Eriksson, individuell, Natalie Brixland, Olivia Neilands, Erica Svensson, Ella Filippa Velander
FOTO: Pernilla Linder Velander

Svensk voltigeseger på Flyinge

2017-06-18

Det var tyskt i topp i många klasser. Den tyngsta segern gick dock till Sverige. Hemmalaget Team Svea ledde lagtävlingen från start till mål, knep segern före Danmark och Tyskland och kunde direkt kvittera ut en efterlängtad EM-biljett. Även Sandra Anderberg och Johanna Lindberg är EM-uttagna efter helgens tävlingar.

Resultatlistor

- Förstå hur skönt det känns, säger en av Team Sveas basar, Marie Li Korse. Allt har varit så öppet i år. Vi startade säsongen med en helt ny uppställning i laget – och idag får vi höra nationalsången på en CVI!

Förstalaget från hemmaklubben och tävlingsarrangören Svea Voltige har representerat Sverige vid de senaste årens internationella mästerskap – senast EM 2015 i Aachen och VM 2014 i Caen, Normandie.
Förra året gjorde laget däremot bara en enda tävling. För många medlemmar i laget var spridda över landet och världen. De samlades bara till SM. De vann.
I år öppnade laget säsongen med tre av sex medlemmar helt nya. De kvarvarande gick in i helt nya roller.

- Vi har haft rätt mycket press, säger lagets tränare Daniela Fiskbaek. Allt har varit så öppet. Det var väldigt skönt att få visa var vi står, också med det här ny-gamla laget!
I det segrande Svea-laget på Flyinge ingick Ella Filippa Velander, 18, Natalie Brixland, 24, tillbaka från Australien, Julia Lindqvist,13, Erica Svensson, 23, Marie Li Korse, 30, och Olivia Neilands, 11, ny som flyer och i sin andra tävlingsstart någonsin.
Lagets häst är Dickens Hardsyssel, linad till höga hästpoäng av rutinerade Ronja Persson.

Laget tog ledningen redan efter grunden och behöll den ledningen genom båda küromgångarna.
Hållpunkterna inför Europamästerskapen blir SM i Malmö 7-9 juli, sedan en kort ledighet för alla och därefter ett träningsläger inför EM i Ebreichsdorf, Österrike, 3-6 augusti.
- Men först ska vi träna i morgon, som vanligt, säger Daniela Fiskbaek.

Klara för EM efter helgens CVI på Flyinge är än så länge också senioren Sandra Anderberg från Örestad och junioren Johanna Lindberg från Umeå.
Båda tjejerna hade redan levererat de kvalpoäng det internationella förbundet FEI ställer för start i mästerskap. Med topplaceringar vid CVI Flyinge fick de också direkt den svenska lagledningens klartecken.

Sandra Anderberg gjorde tre utmärkta rundor och slutade med en vass andraplats i den trestjärniga seniorklassen. Sandra tävlar i år på det tyska stoet Paula 219 som ägs av den tyska voltigören Sarah Kay.

- Det känns jättebra, säger Sandra. Nu kan vi bara satsa på uppladdning inför EM.

Uppladdningen består av en tävling, och en träningscamp: SM på hemmaplan på Örestad, och därefter tre veckors träning i Flensburg i Tyskland, hemma hos Paula och familjen Kay.

Johanna Lindberg från Umeå, sista året junior i år, har samma goda utgångsläge som Sandra.
Hennes internationella kval är också klara. I Flyinge kom sedan ännu ett positivt besked:
För första gången tävlade Johanna på sin egen häst, Quite Easy-avkomman Real Easy, som utan att blinka reste hela vägen från Västerbotten och levererade fyra fina rundor i sin internationella debut.

SandraAnderberg
Sandra Anderberg tävlar i år på den tyska voltigehästen Paula 219. I Flyinge blev det en fin andraplats i den trestjärniga individuella klassen - där segern gick till hästens ägare Sandrah Kay. En häst kan gå med två voltigörer. För Sandra har den säkra hästen - och teamet runt henne - inneburit ett lyft internationellt.

Trots en liten voltigör-black-out i tredje omgången – Johanna glömde helt att göra övningen Stå – räckte den samlade poängen till en tredjeplats i bra konkurrens.
Nu blir det först SM i Malmö och därefter EM utanför Wien för Umeå-teamet Johanna Lindberg, hennes linförare och hemmatränare Dusan Barci och hästen Real Easy.

Ytterligare några svenska voltigörer är aktuella för Europamästerskapen. Så till exempel senioren Marie Li Korse som tog en femteplats i Flyinge och junioren Kajsa Rimskog som nådde en tolfte plats på EM förra året. Landslagsledningen gör definitiv uttagning under kommande vecka.

Jasmine
Förstaårssenioren Jasmine Jacobsen, Caprifolen, vann den tvåstjärniga seniorklassen på FLyinge. Här med Winsom Wisard och mamma linförare Marian Jenssen.

Avslutningsvis blev det sedan ännu en svensk seger vid CVI Flyinge:
Förstaårssenioren Jasmine Jacobsen vann i säker stil den tvåstjärniga tävlingen på sin Winsome Wizard, linad av Jasmines mamma Marian Jenssen.
Jasmine och Winnie är därmed klara för trestjärnig internationell klass.

Flyinge CVI*** räknade drygt 200 deltagande voltigörer och 63 hästar. Tävlingen återkommer nästa år, Ryttar-VM-året 2018, då som midsommar-meeting.

Resultatlistor

"Hästen Dickens Hardsyssel - 183 cm hög och en riktig klippa"
- Vår medlemstidning Häst & Ryttare var med under "Sveornas" uppladdning

Tidsprogram och deltagarlistor finns på sveavoltige.se

Equisport.tv sänder live

FREDAG

Stort startfält i voltigen - webb-TV

De internationella voltigetävlingarna på Flyinge inleddes med hästbesiktning på torsdagen. Årets upplaga av CVI Flyinge har lockat ännu större startfält än premiärtävlingen förra året.

Sällan ser man så stora hästar, så små atleter och så mycket joggingskor, trikåer och uppsatta hår på Flyinge Kungsgård.

Närmare 200 voltigörer med drygt 60 hästar har kommit från tio länder och fyra världsdelar och ger den kulturhistoriska skånska riksanläggningen en rätt ny profil för en helg.

Hästarnas hälsa kommer i första rummet. Därför inleds också en tävling i voltige med samma högtidliga och viktiga vet-check som i alla andra ridsportgrenar.
Karl-Henrik Heimdahl, erfaren veterinär med bl a många år som tävlingsveterinär på Scandinavium, ledde besiktningen som CVI Flyinges FEI-veterinär.
Ett antal hästar fick gå till holding box och sedan springa upp på nytt. Två av de drygt 60 visade hästarna måste göra en ombesiktning fredag morgon.

- Och ska jag säga något, så var jag lite förvånad över att flera svenska hästar inte visades så väl, säger veterinären. Det är ofta stora och tunga hästar, och de måste vara ordentligt förberedda inför en uppspringning.
- Det här är ett viktigt budskap, särskilt vid större tävlingar: se till att förbereda hästarna väl. Värm dem ordentligt, ge dem tid att komma igång i hela kroppen innan de ska springa upp!

Voltigen börjar med de enstjärniga klasserna och alla obligatoriska övningar på fredagen. Kürer och tekniska kürer på lördagen. Kürfinaler hela söndagen.

Den internationella voltigetävlingen CVI Flyinge har klasser på enstjärnig, tvåstjärnig och trestjärnig nivå. Sverige, och flera andra europeiska länder, har också tävlingen i Flyinge som sista EM-kval. EM i voltige går i Ebreichsdorf utanför Wien den första helgen i augusti.

- Vi gör vår EM-uttagning den 30 juni, säger landslagsledningens Karolina Tagesson.

Det här är den sista stora tävlingen som ligger rätt i tiden.
Fem individuella voltigörer som hoppas på EM-biljett startar i Flyinge. Det är juniorerna Johanna Lindberg och Kajsa Rimskog och seniorerna Sandra Anderberg, Sara Petersson och Marie Li Korse.
I lagtävlingen kommer tråkigt nog bara ett svenskt lag till start – Team SVEA från arrangörsklubben Svea Voltige, hemmalaget som också har representerat Sverige vid EM och VM sedan 2010.
- Tyvärr kommer inte laget från Laholms Voltige till start här, säger Lina Tagesson. Deras häst Quincy var inte helt ok, och de tog beslutet att inte åka hit, även om det inte tycks vara någonting allvarligt.

FÖRHANDSINFO

Voltige på Flyinge lockar stora startfält

Över 100 voltigörer från tio länder kommer till Flyinge och de internationella voltigetävlingarna 16-18 juni. Landslaget Svea Voltige laddar för tävlingarna på hemmaplan med ett viktigt EM-kval i sikte.

Bland motståndet i den högsta klassen – CVI3* – finns en av de ledande voltigenationerna, Tyskland, flera danska lag och det svenska Laholms Voltige. Jämfört med länder som just Tyskland och Schweiz, Italien, Österrike, Nederländerna, är Sverige en ung voltigenation. Ändå är Svea Voltige där och nosar på toppskiktet – femma vid senaste EM (2015 i tyska Aachen) och samma placering i det än större VM i Frankrike 2014. Ett av de två godkända kval som krävs till årets EM är också i hamn, vid internationella tävlingar i Ermelo, Nederländerna i maj.

I de tolv klasserna under Flyinges internationella tävlingar – från children- till seniornivå – startar Sverige med sex lag, ett Pas de Deux-lag och 26 individuella voltigörer. Totalt finns 63 hästar på plats.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons