Johanna Lindberg tog på lördagen en historisk bronsmedlaj.
FOTO: Pernilla Linder Velander

JVM-brons till Johanna Lindberg

2017-08-05

Johanna Lindberg från Umeå säkrade på lördagseftermiddagen Sveriges första individuella medalj i voltige.

SÖNDAG

JohannaLindbergMedalj

Johanna vann Sveriges första medalj i voltige

I marinblå landslagspiké, vita tajta jeans och ballerinaskor hoppade Johanna Lindberg upp på den höga prispallen, följd av sin tränare och linförare Dusan Barci, och med den duktiga Real Easy bakom sig, helt lugn i ståtligt VM-täcke.
Högtidlig, men glad var Johanna.
För första gången någonsin har en svensk voltigör vunnit medalj på ett internationellt mästerskap.
Johanna Lindbergs Junior-VM-brons betyder mycket för sporten voltige i Sverige.

- Jag har nog inte riktigt förstått det än, helt och hållet, säger Johanna. Det måste få sjunka in lite.
- Det här är jättestort, säger å andra sidan den svenska landslagsledaren Lina Tagesson. Det är fantastiskt. Johannas prestation är naturligtvis det riktigt stora för svensk del i det här mästerskapet.
För stora delar av den övriga svensktruppen blev årets mästerskap lite stolpe ut.
 - Jag tänker framför allt på Sandra (Anderberg), säger Lina Tagesson. Hon var så nära, det känns ju lite surt.
Sandra Anderberg missade finalen i seniorernas EM med fjorton tusendelar – det år då hon tycktes ha förutsättningarna att kliva in bland de tio främsta. Tyvärr tvingades Sandra med kort varsel tävla på sin reservhäst.
- Det är en väldigt fin häst, men inte en häst som är helt lätt att vara på som individuell, säger Lina Tagesson. Det blev en stor omställning för Sandra, men hon gjorde ändå en bra prestation.
 
Marie Li Korse mästerskapsdebuterade individuellt i Wien. Marie är en rutinerad Team Svea-medlem, men har för första gången tävlat internationellt individuellt den här säsongen. Hon genomförde sina båda tävlingsomgångar på Dickens Hardsyssel klart godkänt och slutade på nittonde plats på EM med 7.146 poäng, nästan hack i häl på Sandra.
15-åriga Kajsa Rimskog var den fjärde individuella svenska voltigören i Wien. Hon startade liksom Johanna i juniorernas VM. Förr året var Kajsa näst bästa svensk vid JEM med en tolfte plats. I år slutade Kajsa som nummer 21 i JVM. Kajsa tävlar fortfarande på sin egen C-ponny Minigårdens Toulouse. Fantastiske lille Tolle får ständigt höga hästpoäng. Tyvärr har bara inte hans ben vuxit lika mycket som Kajsas under året. Kajsa behöver nu ta sitt kunnande vidare till stor häst.

Två laguppställningar tävlade för Sverige vid EM.
Dels var det Laholmssystrarna Louise och Sara Månsson, i Pas de Deux, på samme Quincy som Sandra Anderberg fick låna.
Pas de Deux har utvecklats till en otroligt spektakulär och ekvilibristisk tävlingsform.
De bästa paren i världen gör koreografier på hästryggen som man aldrig trodde var möjliga. Stor show. Extremt teamwork. De bästa paren har undantagslöst en överstark kille och en lika über-vig tjej i paret.
Systrarna Månsson genomförde två ganska felfria uppvisningar, men det räcker inte här.
- Det blev liksom inte så mycket, säger Lina Tagesson. De kunde inte följa sitt program. Tyvärr har de inte kunnat träna optimalt, eftersom hästen stod skadad en period. Vi hade ändå hoppats att Louise och Sara skulle nå ett snäpp till.

Det svenska EM-laget Team Svea nådde inte riktigt upp till sin egen nivå vid senaste EM och den starka femteplatsen i Aachen 2015.
Då, liksom vid VM i Normandie 2014, presterade Team Svea tre tävlingsomgångar på toppen av sin förmåga.
På EM i år var första dagens grund för svag. 6.670 är inte tillräckligt. Det ger de närmaste konkurrenterna ett försprång som är för svårt att hämta in.
Två bra kürer är inte nog. Sveas kür är visserligen slagkraftig. Dickens Hardsyssel gör ett fantastiskt jobb. Men för att tampas med de bästa behöver det svenska laget prestera typ 130 procent – och det i alla de tre omgångarna.
Sverige och Team Svea slutade nu som sjua på EM 2017. Båda kürerna låg över 7.5. Slutresultatet blev 7.258.
De tre främsta nationerna – ständigt dessa Tyskland, Schweiz och Österrike – har förvisso helt andra förutsättningar i fråga om rekrytering och resurser.
I Sverige finns för den skull stor kunskap och mycket talang inom voltigen.

Landslagsledningen har en plan.
De två landslagsledarna Lina Tagesson och Monika Eriksson representerar en stor del av det svenska kunnandet. Monika som kompetent och ansedd internationell domare, Lina som tidigare internationellt aktiv voltigör med känsla för vad som krävs för att kunna prestera i tävlingsögonblicket.
I två år som ledare har de jobbat, ganska lågmält men målmedvetet, för att framför allt bygga upp en bra anda och gemenskap i tävlingsskiktet inom sporten.
- Det har tagit lite tid, säger Lina Tagesson. Det har varit så mycket politik inom voltigen, men nu tycker jag att vi har en bra kommunikation. Det är en bra stämning. Vi ser hur alla hjälper varandra, och sluter upp när det behövs.
Efter EM och VM gör nu Lina och Monika en utvärdering av mästerskapen.
Tillsammans med de aktiva går de igenom den, och gör en planering för nästa år.

Under hösten ordnar ledningen två träningsläger eller samlingar, ett Topp-Tre-läger, för de tre SM-bästa i alla åldersklasser och grenar, och ett träningsläger med den tidigare världsmästaren Nicolas Andreani.
- Det blir i november, säger Lina Tagesson. Då ska alla ha sina nya kürer klara, och ett upplägg för den kommande säsongen.
Det finns så mycket kunskap inom det svenska teamet, framhåller Lina Tagesson. Och ledningen vill vara till hjälp, inte minst för att försöka få några av de bästa att lyfta lite till.
- Ta både Sandra och Team Svea, till exempel, säger hon. Det finns mer att jobba vidare med, för att de ska ta ännu ett steg, det här sista klivet upp mot topp fem, där ju Svea var vid de senaste mästerskapen.
- Vi kan vara ett bollplank, säger Lina Tagesson. Vi kan vara med och diskutera.
- Tränarna behöver hjälp. Och vi kan hjälpa till, om de bara låter oss göra det.

Resultat

LÖRDAG

Aldrig förr har en svensk voltigör tagit individuell medalj på ett EM eller VM.
På lördagen klippte 17-åriga Johanna Lindberg från Umeå till.
Med fyra strålande starka uppvisningar under juniorernas VM i Ebreichsdorf i Österrike vann Johanna ett brons. Ett historiskt brons.

- Jag kände verkligen, efter avhoppet idag, att nu satte jag allt, precis allt, säger Johanna. Det kändes jättehärligt. Det är väldigt, väldigt kul.
Johanna Lindberg tog sig in bland de bästa juniorerna i världen redan första tävlingsdagen. Hon gjorde en bra grund, de obligatoriska övningarna. Möjligen aningen trevande och avvaktande, men bra nog för en fjärde plats bland 42 startande.
Efter den första grunden har det bara blivit bättre.
Omgång två, den första küren tog Johanna ett snäpp upp i resultatlistan, till tredje plats och en högst realistisk chans till medalj.
I båda finalomgångarna, en grund på fredagen, en sista kür på lördagen, hade Johanna de näst bästa uppvisningarna. Hon låg kvar på tredjeplatsen totalt, men närmade sig ettan och tvåan.
Slutresultatet blev ett brons och en tredjeplats för Sverige och Johanna Lindberg. 7.831 poäng. Silvermedaljören Franziska Peitzmeier från Tyskland stannade på 7.910. Guldet gick till värdlandet Österrike och Nicole Brabec, 7.990.

 Hela svensklägret i Ebreichsdorf bubblade av stolthet och äkta känd glädje ikapp med Johanna och hennes team.
Hennes tränare och i år även linförare, Dusan Barci, var lågmält men genuint glad.
- Jag är jätteglad, säger han. Jätteglad och jättenöjd med hästen, och med allt Johanna har gjort. Hon har ett sådant lugn, hon blir aldrig stressad. Hon har ett väldigt bra tävlingshuvud!
Och Dusan, med en genuin egen bakgrund i voltigen, vet vad han talar om. Han känner sin adept, efter flera år av gemensamt och målinriktat arbete, hemma i ridhuset i Umeå.
- Vi känner varandra ganska väl, säger Dusan. Vi tränar ungefär tre gånger i veckan, ibland mer, om jag hinner för mitt vanliga jobb.
- Jag har säkert kunnat hjälpa henne lite – men Johanna är väldigt duktig på egen hand också.

Många är de timmar och dagar och veckor och faktiskt år som Johanna har stretat på, mestadels på egen hand, och med mamma Annbritt som hjälp med allt och som ett extra par ögon på upphopp och svingar och övningar.
- Hennes motivation är alldeles speciell, säger Dusan Barci. Hennes förmåga att inte ge upp! Det är inte lätt att träna vidare när det är mörkt och kallt och man är ganska ensam. Johanna har ju nästan aldrig haft en klubb, ett lag, bakom sig. Hon har jobbat vidare ändå. Det är starkt.
På lördagen, i värmen i Wien, kom utdelningen för all envishet och vilja.
Johanna Lindberg vann ett brons.

Hon slog på stort och firade med en svalkande glass, och sedan slog hon sig ner med hela svensktruppen för att heja på lagen i dagens sista klass.
- Sedan ska jag bara åka hem och njuta av det som är kvar av sommarlovet, säger Johanna som börjar andra ring i höst, på sin ekonomi/idrottslinje, där hon har schemalagd tid för sin egen träning – voltigen, men också ren gymnastik och en hel del fys.
”Bara åka hem” är naturligtvis en lätt underdrift.
Mamma, pappa, Dusan och Johanna kör hela vägen med hästen. Från Wien till Umeå är en bit.
- Vi kör i fyra dagar, säger Johanna.
Sedan ska Real Easy få lite bete och välförtjänt vila.
- Jag tror att det viktigaste skälet till att det har gått så bra i år är att jag äntligen har kunnat träna fullt ut och också tävla på min egen häst, säger Sveriges voltigemedaljör.
14-årige Real Easy har dels varit skadad i omgångar, dels – och delvis därför – inte varit mogen att resa långt för tävling. Johanna har fått tävla på andra hästar. Olika hästar.
- Så det här känns som första gången jag har kunnat köra så bra som jag kan, faktiskt,  säger hon.

Lördagen i Ebreichsdorf rundades av med andra omgången av den stora lagtävlingen, seniorlagens EM. Omgång två är kür.
Sveriges Team Svea har haft det tveksamma nöjet att ha blivit lottade som startnummer ett. Kristina från Duvemåla-temat håller. Sveorna gjorde en bra kür – där händer något hela tiden, nivån är god, och poängen blev bra, 7.586 för küren; upp till 7.128 totalt.
Men vad hjälpte det?
 Österrike, Tyskland och Schweiz kom in och levererade närmast övermänskliga kürer.
Lagen är toppade med idel individuella medaljörer och mästare. Alla tre nådde slutpoäng gott och väl över 8.
Man måste buga för överlägsen klass.
Också Frankrike, Italien och Holland visade starka kürer. Sverige ligger kvar på sjunde plats. Tappet i poäng efter grunden är svårt att överbrygga.
Lyckligtvis går alla lagen ändå vidare till söndagens final. Team Svea får chansen att visa sin kür en gång till.

Arrangörens hemsida med start- och resultatlistor

Livesändning via www.feitv.org

Guldläge och medaljchans för Johanna Lindberg i Junior-VM

FREDAG
Hon låg fyra i onsdags efter första dagen. Hon klättrade till tredje plats dag två. På fredagen fortsatte Johanna Lindberg från Umeå sin stjärnklättring i junior-VM i Ebreichsdorf i Österrike:

Nu gjorde hon dagens näst bästa grund, och knappade in ytterligare på täten. Johanna Lindberg har ett historiskt guldläge i VM – åtminstone bildligt talat.
- Johanna gjorde en så bra grund idag, säger landslagsledaren Lina Tagesson. Allt var toppklass. Det fanns kanske någon liten detalj – men så liten att det knappt var synbart.

Den höga nivån speglades i domarpoängen. Johanna Lindberg, hästen Real Easy och linföraren Dusan Barci voltigerade ihop toppoängen 7.795.
- Hästen gick också super, berömmer Lina Tagesson. Det är så härligt att se hur trygga de är tillsammans, alla tre: Johanna, hennes häst, och hennes linförare och hemmatränare.

Juniorernas VM avgörs i fyra tävlingsomgångar. 42 voltigörer stod på startlinjen i de två första rundorna. Därifrån gick de femton främsta vidare till final. Finalen går också den i två omgångar. En sista omgång återstår.

I morgon vid lunchtid ska det avgöras. Då visar världens femton bästa juniorer just nu sin VM-kür.

Om Johanna Lindberg har ett fantastiskt och välförtjänt flyt i Wien, så gäller snarast motsatsen för Sveriges bästa senior, Sandra Anderberg.

Sandra får sägas ha riktigt oflyt, av retligaste slag. Säsongen började bra, med internationella topp-tio-placeringar och ett givande samarbete med den framgångsrika tyska voltigefamiljen Kay: Sandra nådde en överenskommelse om att träna och tävla på familjens rutinerade sto Paula, med mamma Kay som linförare och dottern Sarah som träningspartner till Sandra.

Kort före EM i Ebreichsdorf ställde sjukdom i familjen Kay alla EM-planer på ända.

Sandra fick i stället möjlighet, med kort varsel, att tävla på den svenska hästen Quincy från Laholm. Quincy och Paula är mycket olika, i storlek, i rörelsemönster, kanske också i karaktär.

Sandra fick en tuff uppgift. I tävlingen två första omgångar samlad hon 7.330 poäng. Hon slutade på sextonde plats. De femton främsta gick till final. För Sandra Anderberg fattades fjorton tusendelar för EM-final.

Marie Li Korse, andra svensk i seniorernas individuella EM, gjorde i Ebreichsdorf sin internationella individuella mästerskapsdebut.

Maries slutresultat efter två fint genomförda uppvisningar blev 7.146 poäng och en sjuttondeplats.

Systrarna Sara och Louise Månsson från Laholm gjorde också internationell mästerskapsdebut – men i parklassen, Pas de Deux. Den första küromgången kändes kanske lite återhållsam, och gav ganska återhållna poäng. Paren gör sin andra och avslutande kür på söndag morgon.

Lagen laddar för kür redan på lördagen. Ett glädjande besked kom från tävlingsledningen under fredagen:

Samtliga tio lag på EM kommer sedan med till finalen, sist på söndag.

Arrangörens hemsida med start- och resultatlistor: http://www.vaulting2017.com

Livesändning via www.feitv.org

TORSDAG

Efter första dagens grund låg hon på en imponerande fjärdeplats. Med küren på torsdagen blev det ännu bättre. Johanna Lindberg från Umeå klättrade en placering till, och går till VM-final från en tredje plats i det 42 voltigörer stora startfältet. Det är historiskt starkt. Och det är världsklass.

Johanna visade en riktigt vass kür under en varm minut inne på arenan.

Stor precision och lika stor spänst. Svåra övningar. Inte en överflödig sekund av tomma förflyttningar eller väntan. Och hästen Real Easy gick lika jämnt och harmoniskt som första dagen.

Johannas küruppvisning var dagens tredje bästa. Med riktigt höga 7.752 poäng för küren och sammanlagt 7.595 efter första omgångens båda uppvisningar är hon klar för final med suveränt utgångsläge.

Inte i historisk tid har Sverige haft en individuell voltigör på pallplats inför en VM-final.

- Men jag är inte så förvånad, säger voltigens landslagsledare Lina Tagesson som håller samman och stöttar den svenska truppen i Ebreichsdorf.
- Johanna har varit så bra hela det här året. Hon har en sådan jämnhet, och hon har lyft till en suverän nivå.

Det är för den skull ingen plötslig quick fix, långt därifrån.

Johanna Lindberg har under alla sina juniorår varit en av Sveriges främsta.
Hon kom från gymnastiken, fascinerades av kombinationen och kontakten med hästen och parade förutsättningarna med den största envishet och den starkaste träningsvilja man kan tänka.
Läs långa vintrar, mörka kvällar, kallaste ridhus, ensam träning och über-långa resor till tävling, år efter år efter år.
Sedan fick hon en hemmatränare, och VM-linförare, när slovaken Dusan Barci flyttade för kärlekens skull till Sverige och Umeå.
När också Johannas egen häst Real Easy efter tålmodig utbildning och flera skadeavbrott nu var redo att resa långt och starta på tävling föll alla bitar på plats.

Här är Johanna och hennes team, på VM i Österrike, hennes sista junior-år – på väg in i final med medalj inom fullt möjligt räckhåll.
15 av de 42 startande går till final, som avgörs i två omgångar; en ny grund på fredagen och avslutande finalkür på lördag.

På torsdagen inleddes också lagtävlingen i den varma arenan i Wien-förorten Ebreichsdorf. I seniortävlingen och för lagen handlar det om EM.

Europas tio starkaste lag kom till start. De bästa nationerna har dessutom lag som är toppade med individuella mästare och medaljörer. Helt väntat heter de sex främsta lagen i tur och ordning Schweiz, Österrike, Tyskland, Holland, Frankrike och Italien. Alla ligger över 7 poäng. Schweiz leder klart på 7.8.

Sverige och Team Svea ligger efter första dagen sjua med poängen 6.670.
En tekniskt skarpare grund hade behövts. ”Bara” habilt förslår inte i den toppade konkurrensen. En gammal sanning säger – här, som i övriga grenar med flera moment; tänk fälttävlan till exempel – att man måste vara med redan efter första dagen för att ha en bra chans på mästerskapsnivå.

Nu blir det i stället uppförsbacke för Sverige och Team Svea i jakten på finalplats. Uppförsbacken lutar typ fyra tiondelar. Sex lag går till final.
- Men küren är tjejernas starka sida, säger Lina Tagesson. Team Svea har en mycket bra kür, med hög svårighetsgrad. De har gjort fantastiska prestationer med den küren förr.

Alla de tio startande lagen gör kür på lördag kväll. De sex sammanlagt bästa avslutar EM med lagfinalen på söndag.

ONSDAG

Johanna Lindberg inleder med fjärdeplats

34 grader i skuggan. Rinnande varmt även inne i hallen. Men de fyra individuella svenska voltigörerna gjorde alla fint ifrån sig med fyra klart godkända uppvisningar.
Bäst av de svenska var Johanna Lindberg från Umeå som gick in som fyra efter första dagen i juniorernas VM – och ett bättre startläge än så har sällan en svensk voltigör haft på ett stort mästerskap.

17-åriga Johanna från Umeå kom in i värmen i Ebreichsdorf och visade en grunduppvisning med stor säkerhet och lätthet.
- Det kändes väldigt bra, säger Johanna. Jag fick till en bra helhet, ett bra flyt. Det kändes väldigt harmoniskt, faktiskt.

Till och med var det så att Johanna sprang ut från banan med ett leende – hon som nästan aldrig annars brukar vara riktigt, riktigt nöjd, hur fint det än har sett ut.
Perfektionist är hon. Och en envis tävlingsindivid utöver det vanliga.

Harmonin nu i Wien har sin förklaring.
För första gången gör hon här ett stort mästerskap på sin egen häst, som hon känner utan och innan. Hon har sin egen hemmatränare som linförare. Hon har teamet med mamma och pappa omkring sig, och hela den svenska truppen.

Men det är en liten resa som har tagit teamet hit.
Hästen, 14-årige Quite Easy-avkomman Real Easy E, står i Umeå. Pappa Roger och tränare Dusan Barci körde honom först till Malmö, för SM i mitten av juli.
I Malmö, på Örestad, vann Johanna och Real Easy JSM – med rekordpoäng över 8.
Två och en halv vecka stod hästen kvar i Skåne. Sedan tog nästa transportben vid.

Pappa och Dusan körde till Dusans hemmacamp i Slovakien.
- Där fick Real Easy stå knappt en vecka medan vi kunde träna, och både han och jag fick acklimatisera oss till värmen och så, säger Johanna.
Upplägget känns väl planerat och lyckosamt. Fjärdeplatsen efter första dagens obligatoriska övningar ger ett strålande utgångsläge.

Johanna Lindberg är i högsta grad med i tävlingen, på allvar.
Juniorernas VM fortsätter på torsdagen med första omgångens kür. Till start för Sverige kommer då också Kajsa Rimskog som också gjorde en fin grund, men landade på tjugoandra plats med sin lilla c-ponny Minigårdens Toulouse.

Två svenska voltigörer var med och slogs i det än värre getingboet i damernas senior-EM. Båda gjorde bra grunduppvisningar, habilt och utan misstag.
Sandra Anderberg fick en del att bita i när hon blev tvungen att byta häst inför EM.
Det tyska stoet Paula II som hon har tränat och tävlat på under året har ett helt annat rörelsemönster än Laholms lag- och Pas de Deux-häst Quincy som har en stor och schwungfull galopp. Ingen alldeles enkel omställning för Sandra, som landade på sjuttonde plats första dagen.

Marie Li Korse fick till en klart godkänd mästerskapsdebut på Team Sveas laghäst Dickens Hardsyssel. Marie ligger på tjugotredje plats inför omgång två, küren på torsdagen.

På torsdagen startar också tävlingen för lagens del. Tio kraftigt toppade lag står på startlinjen. Sverige och Team Svea går ut först.

Arrangörens hemsida med start- och resultatlistor: http://www.vaulting2017.com

 

TISDAG

Mästerskapsvoltigörer i hetluften

Den svenska truppen är på plats i Ebreichsdorf strax utanför Wien i Österrike för årets tävlingskulmen: EM och VM i voltige. Och tävlingen är igång. På tisdagen klarade alla de svenska hästarna veterinärbesiktningen. På onsdagen går voltigörerna in i hetluften – eller på sätt och vis tvärtom: Utetemperaturen i trakten av Wien pendlar kring 33 grader. Den välisolerade arenan är lyckligtvis något svalare. Så även tävlingsstallen.

Fyra starka individuella. Ett historiskt Pas de Deux-par. Och så laget.

Sverige har sex tävlande i Ebreichsdorf.
Två juniorer startar, båda är svenska mästarinnor: Kajsa Rimskog från klubben Caprifolen är svensk miniormästarinna, var förra året näst bästa svensk på EM och tävlar, sannolikt för sista året, på sin egen c-ponny Minigårdens Toulouse. Linförare är Jonna Tagesson.
Johanna Lindberg från Umeå vann i år SM för juniorer, och tävlar för första gången i ett internationellt mästerskap på egen häst, Quite Easy-avkomman Real Easy E, som också linas av Johannas egen hemmatränare Dusan Barci.

För juniorernas del är tävlingen ett världsmästerskap. Juniorerna har fyra tävlingsomgångar med start onsdag och finalkür lördag.

Två seniorer tävlar individuellt, en mästerskapsrutinerad, en mästerskapsdebutant:
Den rutinerade är svenska mästarinnan Sandra Anderberg från Örestads Ryttarsällskap, debutanten är SM-tvåan Marie Li Korse, dock med många internationella starter och mästerskap i ryggen som lagmedlem i Team SVEA.

Sandra har under 2017 fått något av internationellt genombrott, och närmat sig topp-tio-kretsen i den hårda individuella internationella konkurrensen. Sandra har under året fått chansen att träna och tävla på det tyska stoet Paula, men tvingades kort före EM finna en annan lösning. Sandra startar nu i stället på Laholms tidigare laghäst Quincy, också det en fin Quite Easy-avkomma som samlar höga domarpoäng, linad av Jenny Bergman.

Marie Li Korse EM-debuterar individuellt på den relativt färske Trezor. Linförare Ronja Persson har desto mer rutin.
Seniorerna gör grund på torsdag och kür på fredag. Finalisterna har sedan teknisk kür på lördag och kürfinal söndag.

För första gången i modern tid har Sverige också ett mästerskapspar i Pas de Deux-klassen.
Systrarna Louise och Sara Månsson ingår normalt i Laholms voltigelag. För året har laget inte kvalat internationellt. I stället gjorde systrarna en tuff satsning, trimmade in ett par-tema – och kvalade med ackuratess till EM. De tävlar förstås på Quincy, med Jenny Bergman.
Paren gör sina küruppvisningar fredag och söndag.

Liksom vid alla internationella mästerskap sedan 2010 – utom förra året då Sverige inte skickade något lag – är det även i år Team SVEA som representerar Sverige i lagtävlingen vid EM i voltige.
Laget har en nygammal sammansättning, tävlar på danskfödde Dickens Hardsyssel linad av Ronja Persson, har kvar sitt Kristina från Duvemåla-tema och kommer till EM som regerande svenska mästare för åttonde året i rad.

Lagen går in i tävlingen med en grundomgång på torsdag. Fredag är tävlingsfri. På lördag väntar den första küren och på söndag avslutas EM med de finalklara lagens andra kür.

Arrangörens hemsida med start och resultatlistor

FEI TV visar live från mästerskapet

Svenska deltagare.

VM för juniorer
Individuellt: Johanna Lindberg, Umeå och Kajsa Rimskog, Markaryd

EM för seniorer
Lag: Team Svea
Pas-de-deux: Sara och Louise Månsson, Laholm
Individuellt: Sandra Anderberg, Örestad och Marie Li Korse, Svea 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons