Förra årets guldlag från Svea Voltige vann även i år.
FOTO: Pernilla Linder Velander

SVEA förvarade SM-guldet i voltige

2017-07-09

Voltige-SM har inneburit tre dagar med vackra och spännande tävlingar på hästryggen. 44 individuellt tävlande och nio lag har tävlat om SM-titlarna. 

Varje tävlande har haft ett genomarbetat tema med väl vald musik. Publiken har fått ta del av tävlingsuppvisningar gestaltande Kill Bill, Matrix, Robin Hood och mycket mer.

Sandra Anderberg, hemmaklubbens stjärna och Sverige-representant i EM i Österrike 2-6 augusti, har haft ledningen genom hela SM och vann idag i klassen Individuella Seniorer. 

Team Svea (Svea Voltigeklubb) även de Sverige-represetanter i EM, vann i klassen för Seniorlag.

Guldmedaljen i klassen individuella juniorer gick till Johanna Lindberg, Umeå Ryttarförening, Sverige representant i VM i Österrike. Guldmedaljören i individuella miniorer är Alma Carlsson från Caprifolens Voltigeklubb. Vinnare av klassen Juniorlag är Team Aquila – Föreningen Uppsala Voltige.

Resultat och länkar i Kalendern

LÖRDAG
På lördagen invigdes voltige-SM på Örestads Ryttaresällskap i Malmö av Malmö Stads fritidsdirektör, Johan Hermansson. Johan Hermansson poängterade i sitt invigningstal vikten av ett aktivt föreningsliv och riktade ett stort tack till alla engagerade i idrotten.

Elisabet Ahlqvist, aktiv ryttare på Örestads Ryttaresällskap, gav invigningen vacker skönsång med Sveriges nationalsång.

Invigningen bjöd även på dansuppvisning av de allra yngsta voltigörerna från Örestads Ryttaresällskap, Uppvisning med två vackra frieserhästar; Mikaela Brandin på hästen Jadoré och Lotta Hjelm på hästen Trouble. Och slutligen en voltigeuppvisning med medarrangörens, Hässleholms Voltige, yngsta lagmedlemmar – Lag Blå.

Voltige-SM 2017 arrangeras 7-9 juli hos Örestads Ryttarsällskap, Malmö i samarbete med Föreningen Hässleholms Voltige. Equisport sänder live.

I SM-klasserna är det fem lag anmälda vardera i seniorklassen och juniorklassen, individuellt är det 9 anmälda seniorer, 16 juniorer (14-18 år) och 15 miniorer (8-14 år).

Det blir även nationella klasser för miniorer, juniorer och seniorer, totalt 13 klasser inklusive SM. Equisport sänder live på webb-tv.

Förra årets segrande lag var Team Svea, före Laholms Voltige.

Arrangörens hemsida med tidsprogram mm.

Resultat

Se SM i voltige på webb-tv

Så går det till

Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri avdelning (kür) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet. De åtta obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i ett block.

Varje övning bedöms från 0 till 10. Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.

I den tekniska küren har voltigören 1 minut på sig att genomföra fem obligatoriska element som ska visa prov på bland annat styrka, smidighet, balans och vighet. Man får poäng på de olika övningarna och dessutom bör voltigören fylla ut sin minut med olika mellanövningar för att få en bra poäng för utförandet och sammansättning

Hästbedömning
I både lag och individuellt har hästens galopp sin egen bedömning, stor vikt läggs vid takt, lösgjordhet och framåtbjudning, där inbegrips även linförarens longering av hästens. Lagets helhetsintryck räknas med i hästpoängen i form av ett avdrag upp till 1,0 p, där man tittar på inspringet, uppställning och hälsning mm.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons