Sandra Anderberg visade upp voltige inför Göteborgspubliken (arkivbild).
FOTO: Roland Thunholm

Voltigen tog plats i Scandinavium

2018-02-27

Sandra Anderberg är svensk mästarinna i voltige sedan 2013. Förra året vann hon sin första internationella trestjärniga tävling, vilket gav henne en tolfteplats på världsrankingen. Under Gothenburg Horse Show uppträdde hon tillsammans med linföraren Jenny Bergman och hästen Quincy - en valack som både är en klippa och en gentleman.

– En voltigehäst behöver ha ett starkt psyke, förklarar Jenny Bergman, som är linförare under programmet.
– Ett lugnare temperament är också bra, samtidigt som den gärna får vara nyfiken – vi utsätter ju voltigehästarna för många olika saker.

– Kvalitén på gångarterna behöver också vara god. På högre nivå tävlar man bara i galopp och vi bedöms efter samma regelverk som dressyrekipagen.

Voltige beskrivs bäst som gymnastik och dans till musik – på hästryggen. Sandra Anderberg var bara nio år när hon fastnade för voltigen.
– Jag fick prova på voltige när jag var på ett ridläger och jag fastnade direkt! Innan hade jag ridit på ridskola ett par terminer och jag höll på med truppgymnastik, så voltigen var den perfekta kombinationen av båda.

Voltige lär man sig i flera steg.
– Först övar man på en trähäst med all utrustning. Därefter går man över till en riktig häst, men man övar bara i skritt. Till sist går man över till galopp.

Sandra behöver själv mycket träning, i olika former.
– Jag gör yoga för smidigheten, varvat med gymnastik och styrketräning, utöver själva träningen till häst. Jag måste vara både vig och stark för att klara voltigen, så jag tränar sex dagar i veckan.

Voltige är störst som sport i Frankrike och Tyskland.
– Det finns en enda tävling på högre nivå i Sverige. Den arrangeras på Flyinge. Resten av tävlingarna vi är med på finns i Europa.

Sandra och Quincy tävlade i världscupen i Leipzig i januari i år och kom på en fjärdeplats. Samma program visade hon upp i Scandinavium – en kür till musiken från Twilightfilmerna.
– Jag har inspirerats av scenen där Bella, huvudrollsinnehavaren, förvandlas till en vampyr. Och eftersom vampyrerna glittrar när solen skiner på dem, så bär jag en dräkt med massvis av glitter på!


Skribent: Anna Hammarbäck

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons