Ridlärare och tränare möter forskaren Elin Hernlund på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
FOTO: Roland Thunholm

Träning och forskning hand i hand

2016-02-07

Är hästen halt eller inte halt? Det är en av frågorna som tränare och ridlärare tillsammans med forskare på SLU försökte ge svar på under tränarkonventet i Uppsala.
Finns det objektiva svar?

Eva Ulf, ridlärare, fellow - högsta statusen för en ridlärare, fick mycket matnyttigt med sig hem till Djursholms Ridklubb.
Eva Ulf

- Diskussionerna är väldigt bra och intressanta. Jag vill att våra ridskolehästar ska ha ett bra underlag i det dagliga jobbet och de ska må väl och fungera i sitt arbete. Jag vill ta med mig forskningsresultaten hem i vardagen.
Hon har redan idag få skador på sina hästar vare sig det är ridskolans hästar eller hennes egna dressyrhästar. Hon är själv dressyrryttare på Grand Prix-nivå på fritiden. Hon har en känsla för hästarnas välbefinnande.

 Ridlärare och tränare har möjlighet till fortbildning årligen genom tränarkonvent och ridlärardagar i Svenska Ridsportförbundets regi.
Årets tränarkonvent tog tillfället och samlade ridlärare, tränare och forskare till en spännande dag på Ultuna och Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum.
Lars Roepstorff-tränarkonvent8 160206 RT

- Vi behöver er experthjälp för att bedöma hästen i vardagen och under träning, menade professor Lars Roepstorff när han mötte ridlärar- och tränarkåren.

Eva Ulf sög i sig all kunskap hon kunde få under dagen.
-  Rörelseanalys av hästen är oerhört viktig. Men också vårt ansvar som ser hästarna varje dag. Vi lever med våra hästar och ska kunna se hur de mår. Även på en ridskola är det viktigt att hästarna tränas för att tåla träningen, menade Eva Ulf.
Hon tar varje tillfälle i akt för att påverka utveckling på ridskolan på Djursholm.
Det pågår en stor om- och tillbyggnation hos klubben.

- Jag kan vara med och påverka hur underlaget ska bli i våra ridhus och det känns bra, säger hon.
Sverige är idag ett världsledande land på forskning kring underlaget för hästar.

Här kan du hitta underlagsguiden

På dagsprogrammet fanns dagsaktuell forskning för ridlärarna och tränarna att ta till sig.
Det blev ett spännande möte mellan forskarna och ridlärar- och tränarkåren som hanterar och ser hästarna till vardags.

- Det var en fantastiskt bra dag, sa OS-ryttaren, tränaren och ridläraren Eva-Karin Oscarson. Vi har ju många års erfarenhet av att läsa hur hästarna mår och arbetar. Så där kan vi bidra med vår kunskap till forskarna.

Går det då att objektivt bedöma om en häst är asymmetrisk eller är halt ?
Idag arbetar forskarna med helt nya metoder för att få ett stöd för veterinärerna i utredningen av en hästs rörelsemönster.
Maggie Ulhhorn

Det finns avancerad bildteknik i allt från traditionell digital röntgen, ultraljud, scintigrafi, datatomografi, magnetresonanstomografi och teleradiologi.
Maggie Uhlhorn, chefsveterinär för bilddiagnostiken, beskrev möjligheterna som nu har öppnats för att hitta rätt diagnos via bildteknik.

Vet. Elin Hernlund-tänarkonvent1 160206 RT

Elin Hernlund är forskare på rörelsemekanik hos häst och underlag.
Hon vill gå hand i hand med tränarna som kan läsa sina hästar.
-  Tillsammans kan vi utvärdera om en häst är asymmetrisk eller om den är halt.
Elin Hernlund, som snart disputerar på sitt ämnesområde, visade i löpargången häst som travade och bar markörer för att visa rörelsemönstret och som filmades med ett stort antal kameror. Materialet bearbetades i ett dataprogram och gav svar om det fanns asymmetri i rörelsemönstret.

Snart kommer tekniken troligen att användas i vardagen och kan bli till ett hjälpmedel för både veterinärer och tränare.
Rätt doserat? Ja, det är också en fråga för forskare och ridlärare/tränare.
Dosen av träning, intensitet, mängd och hur och på vilket underlag träningen av hästen sker  är en central fråga. Frågan är hur tränare och ridlärare ska tillämpa forskningsrönen.

- Det handlar om många parametrar. Rätt träning, rätt intensitet och inte minst rätt skoning  av hästarna, menade Eva Ulf under konventet. Jag försöker föra ut mina kunskaper på hemmaplan, på ridskolan och i min klubb. Men en av de viktigaste komponenterna är att vi rider våra hästar i balans och hur vi definierar det. En häst kan vara i balans utan att ”gå på tygeln”  som vi normalt sett menar.

Har hästen ont?

Har hästen ont

Pia Haubro Andersen, kirurg och veterinär, har forskat på hur hästen visar smärta.

-  Hästen försöker som flyktdjur dölja smärta. Den blir ju lättare ett byte om den har ont. Hästen har inte heller så många ansiktsmuskler som kan agera. Men vad kan vi om hur en häst som har ont ser ut?
Det var frågan Pia bollade ut till tränarna och ridlärarna, som kände sitt ansvar för att ta med nya kunskaper till vardagsjobbet.

Vill du bli ridlärare? Så här går det till steg för steg.

Ridlärarutbildning

Vill du bli tränare? Det här är vägen.

Tränarutbildning

Mer om forskning hos HästSverige

 

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
Basutbildning 4

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons