Med humor, värme och ett tydligt kroppsspråk gör Patrik Kittel den kluriga dressyren enkel.
FOTO: Mikael Sjöberg

Fullsatt när Kittel kom till ridskolan

2018-02-12

Patrik Kittel Dressage Tour i samarbete med Saab är en lekfull dressyrresa från grunderna till Grand Prix som fängslar och fyller ridhus. Senast hos Djursholms Ridklubb utanför Stockholm.
- Härligt att se att så många har så stort engagemang för dressyr, säger Patrik Kittel.

Patrik Kittel Dressage Tour är en dressyrsatsning i fyra steg under fyra år med sikte mot Grand Prix. Förra året var det grunderna som vässades under clinics landet runt. I år växlar touren upp till medelsvår nivå med bland annat tips om öppnor, slutor och galoppombyten. Nästa år är det tips på St George-nivå som väntar. 

Det var trångt trevligt hos Djursholms Ridklubb utanför Stockholm när 1 000 dressyrälskare bänkade sig för att lyssna på Patrik den 11 februari
Interaktiviteten är tourens signum och många tar chansen att och ställa nyfikna frågor, direkt på plats eller via dressagetour.se, där du också hittar jättebra tips och instruktionsfilmer.

DRK 11 Patrik Kittel
Foto: Mikael Sjöberg

DRK6
Hej publiken! Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster började sin ryttarbana hos som vuxen nybörjare hos Djursholms Ridklubb. Foto: Mikael Sjöberg

Med hjälp av sex duktiga ekipage berättar Patrik Kittel om de detaljerna som gör storverk.
Om skillnaderna som gör skillnaden och vikten av att växla tempo, variera hästens form och ösa på med beröm.
- Gör det lätt och roligt för er själva och era hästar!  Ni behöver till exempel inte rida 60 meter öppna varje gång när tränar. Avbryt och rid rakt fram i några steg.
- Jag är inget geni, men jag vågar testa. Gör det ni också!

Att alla kan rida Grand Prix är Patrik Kittels devis.
-Själv saknade jag både pengar, hästar och talang för uppgiften men jag hade ett jäkla driv, säger han.
Idag har han ridit både OS, VM, tagit EM-medaljer och matchat 50 hästar till Grand Prix.
- Du måste skapa dig dina egna möjligheter!

Här är Patriks fem bästa tips för framgång:
-        Var ödmjuk inför uppgiften.
-        Våga prova nya vägar.
-        Jobba hårdare än alla andra,
-        Inspireras och stjäl av de bästa. Fråga hur de gör.
-        Ger aldrig upp! Hårt jobb lönar sig!

DRK 8 Felicia Grimmenhag och Tarot E
Foto : Mikael Sjöberg

Ryttarna som fick råd av Patrik Kittel
Först ut i manegen var pararyttarna och ATG Hopp- och Talangstipendiaterna Felicia Grimmenhag/Tarot och Carolin Rutberg/Mirage som är levande bevis på att hårt jobb lönar sig.
För fyra år sedan skadades Felicia i en bilolycka och tvingades amputera bägge benen. *
I somras red hon EM och satte personbästa när det gällde som mest.
- Wow! Ni har utvecklats massor bara sedan dess, berömde Patrik som är en av delägarna i Tarot E.
- Jag har tittat på Patriks clinic från läktaren tidigare. Att få rida är en dröm som blev verklighet, sa Felicia Grimmenhag.
DRK 7 Carolin Rutberg
Foto: Mikael Sjöberg

Carolin Rutberg går ständigt en match mot sjukdomen MS. Som pararyttare har hon ridit på landslagsnivå sedan 2006, men också tävlat på medelsvår nivå för friska ryttare.
- Jag vill träna på skolor och bakdelsvändningar där hästen och jag inte riktigt samarbetar alla gånger sa Carolin inför clinicen. Hästen Mirage som brukar ha en räv bakom örat uppförde sig utmärkt trots både storpublik och storbildsskärmar.
- Tack vare ett ATG-stipendium har jag tränat på att Mirage ska bli stadigare och säkrare tillsammans med polisryttaren Ulla-Karin Carlsson. Numera kan vi gå genom både rök och prassliga presenningar, berättar Carolin.

DRK 15 Caroline Darcourt
Foto: Mikael Sjöberg
Grand Prix-ryttaren och Lövsta Stuteris stallchef Caroline Darcourt visade upp vackra hingsten Van Vivaldi som är åtta år.  En häst med stor rörlighet, lätthet och elasticitet. Bland annat  visade de hur man kan träna galoppombyten.
- Den där hästen står det Grand prix skrivet på, sa Patrik Kittel.

Camilla Nyblom är GP-ryttare och till vardags dressyrlärare på Ridskolan Strömsholm. Men nu var det hon som fick sätta sig i ”skolbänken” tillsammans med femåriga Jonquil for U.
- Det var jättekul och en jättebra erfarenhet för hästen också att få träna på storbildsskärmen och all publik. Själv tar jag med mig att han måste komma igång bättre för skänkeln.
- Patrik är väldigt pedagogiskt och använder ett väldigt bra ridlärarspråk, sa Camilla.

DRK 22 Camilla Nyblom
Foto: Svenska RidsportförbundetEva Ulf och Fink
Djursholms egen ridskolechef och svenska mästaren från 2012, Eva Ulf var sist ut i arenan tillsammans fina Fink. Hon fick sällskap med duktiga GP-ryttaren Lina Dolk och Langedouc, hästen som tidigare red av Linas tränare Christian von Krusenstierna.
Ryttarna fick bland annat träna programdelar som inridning, halt och hälsning.
- Öva på det! Att sätta 90% på inridningen är bra mycket bättre start än att komma in på 32% och försöka jobba sig uppåt.

Lina Dolk och Dokki
Foto: Mikael Sjöberg

DRK 21 Kittel intervaktivDRK 18 Kittel frågestund

DRK 13
Interaktiviteten under clinicen är tourens signum och efter clinicen var det var många som tog Patriks orden  att vågra fråga de bästa. Ingen fråga är för enkel, dum eller komplicerad för Patrik som svarade engagerat på allt. Fabian Strandfager tog med sig kusinen Maja till Djursholm för att träffa idolen och då dressyrtips.

I samband med Patrik Kittel Dressage Tour i Djursholm arrangerade Stockholms Läns Ridsportförbund och Saab workshops för ungdomar mellan 13-20 år. Ungdomarna fick träffa U-25-ryttarna Felicia Grimmenhag och Lina Dolk och höra hur deras resa mot toppen har sett ut. Och det gjorde även Patrik Kittel och dressyrrytatren Mads Hendeliowitz.

Hippologen Tessan Waerners föreläste om hästens naturliga behov när det gäller foder, utevistelse, kompisar och stallmiljö med angelägna rågeställningar som: Är det dyraste täcket som göra att hästen mår bra eller är det viktigare att öppna fönstret så att stallet ventileras? Vad är bra och hållbar mat för hästar? Gör den dyraste verkligenmüslin hästen gladare? 

Moa Grödinger som är dressyrtränare och personlig såg till att få upp flåset på grupperna och berättade och visade bra övningar som gör ryttare till bättre idrottare. Mer om ungomsdagen kommer separat.

Patrik Kittel Dressage Tour genomförs i samarbete med teknikföretaget Saab. Saab är Svenska Ridsportförbundets partner och grensponsor för svensk dressyr.
Saab brinner för innovation och utveckling inom ridsporten och vill inspirera fler kvinnor att satsa på teknisk utbildning.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons