Glada miner inför tävlingstarten under Gothenburg Horse Show.
FOTO: Roland Thunholm

Svensk ridsport är het

2018-02-21

Sveriges bästa ryttare är på plats i Göteborg inför årets upplaga av Gothenburg Horse Show. Ridsporten är het i Sverige just nu och de svenska framgångarna har gett ett uppsving i biljettförsäljningen.

Skånska Stephanie Holmén, beridare hos Peder Fredricson, vann för några veckor sedan Longines FEI World Cup, i Zurich tillsammans med Flip´s Little Sparrow. Nu är ekipaget på plats för att tävla i Scandinavium. 

- ”Sparven” är pigg, det känns som att hon har energi som räcker till på söndag. Hon har ju gjort bra ifrån sig i de andra stora arenorna hon hoppat i på senaste tiden så det ska nog inte vara några problem att rida in i Scandinavium. Och hon har ju tävlat här med Peder tidigare.
Men Stephanie har egentligen inte siktet inställt på någon världscupfinal.

- Min plan har aldrig varit att rida i Paris. Då är jag i Oliva i Spanien med tio unghästar. Om ett mirakel skulle ske och jag kvalar till finalen så får vi lösa det då.


- Då är det jag som får vara i Spanien med tio unghästar, inflikar Peder Fredricson som sitter bredvid.

Elva svenska seniorryttare startar i de internationella klasserna. Dessutom får fem U25-ryttare chansen att rida i Scandinavium. Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona siktar högt.
- Vi har ett otroligt starkt år bakom oss och starten på det här året har inte varit sämre. Så med det i ryggen får jag väl säga som jag sa förra året: vi ska vinna hela klabbet. Henrik von Eckermann har ett stort antal andraplatser bakom sig och hans mål nu är att inte komma tvåa igen. Flera andra knackar också på dörren, Douglas Lindelöw till exempel, och både Peder och Steffi har ju visat att de kan leverera.

Peder Fredricson har sensommarens EM-guld i ljust minne.
- Det var väldigt trevligt när jag var här i Göteborg sist. Men nu är det nya tävlingar, nya hästar och nya förutsättningar.

EM-hjälten All In fick inte följa med till Göteborg. Med sig har Peder istället H&M Zaloubet, H&M Carat Desire och nykomlingen Hansson WL, som tidigare reds av Robin Ingvarsson och som Peder bara haft någon månad.
- Mitt mål med helgen är att göra så bra ifrån mig som möjligt.
Intresset för ridsport är stort just nu, mycket tack vare Fredricsons och Holméns framgångar. Det syns i biljettförsäljningen.

- Måndagen efter ”Steffis” seger sålde vi mer än någonsin motsvarande vecka under de 42 år som tävlingen funnits, säger tävlingsledare Tomas Torgersen. Han ser förstås fram emot tävlingarna. 

- Det här är sista kvaltävlingen i hoppningens världscup och det är fantastiska dagar vi har framför oss.

Den svenska dressyren är också väl representerad i Scandinavium. Patrik Kittel och Rose Mathisen från sommarens EM-lag kommer till start, tillsammans med Malin Rinné, Mads Hendeliowitz, Charlotte Haid Bondergaard och Jeanna Högberg.

Dressyrryttaren Paulinda Friberg skulle också varit med men råkade ut för en olycka hemmavid där hon blev illa trampad av en häst. 

- Det är inte jätteallvarligt men tillräckligt allvarligt för att inte kunna rida. Men de andra dressyrryttarna är vid gott mod och taggade över att vara här, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå. 

- Vi har ju också många goda minnen från Göteborg. Här är alltid trevligt, alltid hög klass och sportslig publik, så ryttarna är alltid angelägna om att rida här.
Patrik Kittel1 180221 RTPatrik Kittel och Rose Mathisen laddar för sina dressyrstarter. Foto: Roland Thunholm

Tävlingarna i Scandinavium arrangeras för 42:a gången. En trevlig siffra, tycker svenska dressyrryttaren Patrik Kittel som fyller 42 i sommar och hoppas att det ska vara ett lyckonummer som ska bringa tur i tävlingarna. Han är redan klar för världscupfinalen men vill inte missa tävlingarna i Göteborg som han har många fina minnen från. När han var liten plankade han in för att få klappa legendariska hopphästen Milton, och nu rider han här själv. 

- Publiken är alltid med och hejar fram inte bara de svenska utan också de internationella ryttarna. Tävlingarna håller hög klass och det gör att ryttarna kommer tillbaka år efter år.

 

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons