Variera underlaget- för hästarnas bästa.
FOTO: Jon Stroud

Populär guide får nytt kapitel om gräs

2018-02-28

Svenska Ridsportförbundets ”Ridunderlag – en guide" har uppmärksammats i hela ridsportvärlden. Nu har guiden kompletterats med ett nytt kapitel om gräs.
- Det är hästens naturliga underlag och används idag på flera stora tävlingar och mästerskap, säger Markku Söderberg, som är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion, sektionen bakom guiden.

HÄR hittar du "Ridunderlag - en guide".

Svenska Ridsportförbundets olympiske rådgivare Göran ”Yogi” Breisner välkomnar gräskapitlet och understryker vikten av variation i träningen.
Som mångårig förbundskapten för det engelska fälttävlanslandslaget har han stor erfarenhet av att tävla och träna på gräs.
- Generellt behöver hästen lära sig handskas med olika underlag, säger han.
- Ska man tävla på gräs behöver man också träna på gräs och göra det regelbundet så att senor och muskler hinner vänja sig vid förändringen.
- Framförallt måste du vara noga med att lyssna in din häst, vara lyhörd för hur den reagerar på underlaget.

En del av Svenska Ridsportförbundets strategi för god hästhållning och anläggningar är att ge kvalitatitvt stöd och rådgivning baserad på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.
"Ridunderlag - en guide" som lanserades 2014 är en del i det arbetet.

Den digitala guiden har översatts till engelska av det internationella ridsportförbundet FEI och spridits över hela världen.

"Ridunderlag – en guide" bygger på en lång svensk forskningstradition och har arbetats fram av en referensgrupp med forskare, veterinärer och experter från hela ridsporten (se nedan).

I gräskapitlet får läsaren råd om hur man anlägger och underhåller gräsbanor. Bland annat av Stig Persson, Svenska Greenkeeperförbundet, som hjälpt till att förbättra Falsterbo Horse Shows traditionsrika gräsbana. Dressyrprofilen Jan Brink som tränar sina hästar regelbundet på gräsbanan hemma på Tullstrorp, ger också tips och råd.

Utgångspunkten i guiden är hästens naturliga behov, samt insikten om att det inte finns några universalrecept på bra underlag.
Grässtrået är likt sandkornet på en sandbana, bara en av flera ingredienser.
Det som avgör en banas prestanda, oavsett underlag, är underhållet av banan.
- Regelbundet underhåll är A och O och därför kommer vi under året att lansera filmer där svenska och internationella experter ger sin handfasta tips på bra ridbaneunderhåll, säger Markku Söderberg.

Guiden uppdateras hela tiden och i takt med nya forskningsrön.


Ur innehållet i gräskapitlet:

  • Egenskaper hos gräsunderlag och skadesamband.
  • En gräsbana – inte bara grässtrån.
  • Mark och jordtyper.
  • Underhåll och maskiner.
  • Variera underlaget – rid på gräs!
  • Vad ska jag tänka på när jag rider/tävlar på gräs?

Guiden har tagits fram av en referensgrupp med representanter från Svenska Ridsportförbundet, tävlingssporten, ridskoleverksamheten, professor Lars Roepstorff, veterinärer och forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt svenska och utländska experter med gedigen erfarenhet av att bygga ridbanor.

Författare är veterinärerna Elin Hernlund och Cecilia Lönnell, som bägge skrivit sina doktorsavhandlingar på SLU om underlag, träning och hållbarhet hos hästar.

Idrotsslyftet 2018 jpg

Idrottslyftet

Utveckla din förening
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons