Vilken supersöndag svenskt i topp rakt igenom. Henrik von Eckermann körde en favorit i repris och vann Longines FEI World Cup-kvalet.
FOTO: Roland Thunholm

Favorit i repris - Eckermann-seger igen

2018-02-25

Det börjar bli en vana för Henrik von Eckermann att vinna Longines FEI World Cup-kvalet i Göteborg. Andra året i rad. I Scandinavium är han och Mary Lou oslagbara i världscupen. Dessutom är han slutsegrare i den västeuropeiska ligan och klar för finalen, liksom Douglas Lindelöw som också är med bland de 18 kvalade ryttarna.

Det var många kramar och ryggdunkar. Henrik visade massor av glädje precis som alla i svenska gänget.
- Vilken söndag. Det här gör vi gärna om, sa elitansvarige för svensk hoppning Annika Ersgård.

Publikens jubel lyfte nära nog taket när Henrik och Mary Lou avslutade Gothenburg Horse Show med seger i världscupen - igen.
- Det var skönt att kunna få till det innan Scandinavium släcktes, sa han med en liten suck.

Henrik har haft stolpe ut i det mesta den här helgen. Därför var det en lättad Eckermann som försökte beskriva känslan efter omhoppningen.
- Förra året vann jag efter att det hade gått bra rakt igenom, men i år har det gått dåligt rakt igenom. Jag har ridit som en kratta och bommarna har farit till höger och vänster.

Lagom till söndagens huvudklass tog han sig samman och slutade rida som en kratta. Och det gav resultat: felfri i grundomgången.
- Jag har en fantastisk häst. Och jag visste att om jag bara skärper mig och sköter mig där uppepå så finns chansen.
Inför omhoppningen var känslan hoppfull.

Henrik von Eckermann-May Lou1 180225 RT

- Den här omhoppningsbanan kan passa mig och Mary Lou ganska bra, tänkte jag: mycket framåt, inga skarpa svängar, bara att flyta på. Jag kunde utnyttja hennes stora galopp och bara fokusera på att hålla rytmen. Gör jag bara det så kan jag alltid lita på att hon fixar resten.

Samtidigt visste han att det kom ett gäng hungriga ryttare efter honom i omhoppningen. Marcus Ehning till exempel, som slog Henriks tid med tre hundradelar men hade en bom ner.

Nu har Henrik ridit hem två exklusiva Longinesklockor. Den från i fjol sitter på hans arm.
- Kan jag få byta den här mot en damklocka. För jag vill ge den till mamma, frågade han.
Snabbt fixade personalen fram ett damur som mamma Kerstin får.
Henrik skulle faktiskt köra hem till mamma och pappa och ha en ledig måndag.
Snart väntar Paris och världscupfinalerna.

- Vi har ett par tävlingar innan Paris också. Sen vet man ju att allt kan hända. Men jag vill inte bli sämre än senast. Vilket var när han kom trea i världscupsfinalen i Omaha 2017.

Tvåan Olivier Phillipaerts gladdes åt att både han och hästen var i form igen, han efter fallet då han skadade axeln i inledningen av EM på Ullevi i somras, och Legend of Love efter den tre månaders vila som följde. Och Michael Whitaker, som kom trea och också får åka till finalen i Paris, mindes inte ens hur många finaler han varit med i. Så där en 25 stycken eller mer.
- Men jag tycker det är på tiden att jag vinner en. Jag kanske inte har så många chanser kvar.

Två svenskar till världscupfinal
Även Douglas Lindelöw är klar för världscupfinal. En snabb tid i grundomgången bäddade för fem nya världscuppoäng, trots den retliga rivningen.
- Jag är jättenöjd med att jag lyckades öka tempot efter mitt nedslag och vara den snabbaste fyrafelaren. Zacramento hoppade väldigt bra, säger Douglas.
- Nu laddar jag för Paris. Om 14 dagar rider jag i 's-Hertogenbosch som uppladdaning för finalen. Det känns jättekul att få rida min andra världscupfinal.

Resultat

Slutställning Longines FEI World Cup Jumping - västeuropeiska ligan

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons