FOTO: Mikael Sjöberg

Ridsporten bland beslutsfattare

2018-03-06

Mässan ”Träffpunkt Idrott” i Göteborg pågår och samlar kommunfolk och beslutsfattare från hela landet. Vi finns förstås på plats för att sprida kunskap om ridskolans styrkor och ridsportens viktiga anläggningsfrågor.

Att arbeta för tillgänglighet och funktionella anläggningar som funkar för både hästar och människor, hör till våra viktigaste frågor och är också vårt gemensamma fokus inför valet i höst.

Mer om mässan här

Anläggningar är också ett av flera teman när mässan ”Träffpunkt idrott”, där ridsporten medverkar med monter och föreläsare från Ridskole- och Utbildningssektionen: Nina Anyai, som också är ordförande i Göteborgs och Bohusläns Ridsportförbund, vår ridskolerådgivare Anna Reilly samt Gabriella Pernler, ridskolechef hos Uppsala PK.

Under måndagen var Anna Reilly en av föreläsarna under temat ”Att förebygga ohälsa bland personer med funktionsnedsättning” tillsammans med paraidrotten och Golfförbundet.
Aktiviteter i vardagen är en viktig aspekt som kan motverka ohälsa, underströk parasportens Åsa Llinares Norlin. Men för att göra en aktiv vardag möjlig för fler måste anläggningarna också vara tillgängliga.
- Många av problemen är att anläggningarna inte är anpassade för alla. Det är många som idag inte har möjlighet att ta sig till vissa anläggningarna ens, sa Åsa Llinares Norlin.

Ridsporten erbjuder idag idrott och motion för cirka 4 000 personer med funktionsnedsättning.
Parasportens mål är att 20% fler ska idrotta innan år 2020. 

Under tisdagen är anläggningar temat på mässan. Anna Reilly och Gabriella Pernler föreläser om ridskolans styrkor och förutsättningar:
- Fler måste få upp ögonen för ridsportens och ridskolornas speciella behov och förutsättningar, säger Anna Reilly.
- Vi vill också uppmärksamma fler på att vi gärna bidrar med kunskap i till exempel byggprocesser.  Vi har stor kompetens när det gäller hästanläggningar och framförallt när det gäller säkerhetsfrågor. 
- Vi bidrar gärna med rådgivning tidigt i processen och innan spaden sätts i marken.

Onsdagens tema är politik och där medverkar Nina Anyai, ordförande i Göteborg- och Bohus Ridsportförbund och ledamot i RUS, för att prata om hur ridsporten mår i Göteborg.

Under onsdagen finns också Idrottsminister Annika Strandhäll på plats  på mässan.

Idrotsslyftet 2018 jpg

Idrottslyftet

Utveckla din förening
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons