Ridskolan Strömsholm representerades av Jessica Engell Cremen som går SRL III vid Hästsportens Folkhögskola och Sofia Wittlock. foto: Ridskolan Strömsholm

Svensk ridlärare bäst i Europa

2018-06-21

När det europeiska utbildningsnätverket EEN bjöd in till sina årliga tävlingar; ”EEN Student Championships” blev det full pott för en av de svenska representanterna, ridläraren Jessica Engell Cremen vann hela tävlingen individuellt. 

Equestrian Educational Network – EEN – är en sammanslutning av hästutbildningsanstalter i Europa. Här bedrivs många gemensamma projekt och varje år arrangeras Student Championships – tävlingen för studenter från de olika anläggningarna.

I år stod Portugal som värd, och Sverige hade fyra deltagare med. Från Flyinge kom Maja Hansdotter och Isabelle Lexing. Ridskolan Strömsholm representerades av Jessica Engell Cremen som går SRL III vid Hästsportens Folkhögskola och Sofia Wittlock. 

Tävlingarna pågick under tre dagar, och innehöll många olika moment. Allt från muntliga redovisningar via att hålla lektioner till dressyr- och hoppklasser. Första tävlingsdagen inleddes med dressyr, ett dressyrprogram som motsvarade Lätt B. Varje deltagare fick sedan ett samlat betyg för sin uppvisning. Domarna tittade mycket på ryttarens sits och inverkan och hur den samspelade med hästen.

– Tävlingsformen är baserad på det tyska utbildningssystemet och domarna tittade också på vår förmåga att lösa eventuella problem som uppstod, berättar Jessica.

–På eftermiddagen var det sedan dags för hoppning, den här gången med en ny häst men annars var förutsättningarna samma. Hinderhöjden var cirka 1 meter och det ingick även avsaktningar, en studsserie och att lägga volter, berättar Jessica, som var den som fick allra högst poäng i hoppningen. Poängen från dressyr och hoppning slogs ihop och sedan gick den ryttare med högst poäng i varje lag vidare till nästa dags semifinal.

Totalt gick nio studenter vidare till semifinal och där delades de in i nya grupper. Även här fick varje grupp en häst att dela på och de fick rida dels ett dressyrprogram, som den här gången motsvarade närmare Medelsvår C, och en hoppbana på cirka 1,10. Dessutom skulle de hålla en dressyrlektion.

– Vi hade 20 minuter på oss och fick betyg på lektionen, precis som i dressyr och hoppning, förklarar Jessica. Efter semifinalen gick de tre ryttare med högst poäng sammanlagt i semifinalen till final. Jessica, Sofia och en fransk kille tog de tre platserna.

Finaldagen inleddes med muntliga redovisningar där de i lag fick redogöra för ett ämne i tio minuter. När finalpoängen räknades ihop stod Jessica som segrare, franskt silver, medan bronsmedaljen även den gick till Sverige och Sofia Wittlock. Nästa år när tävlingarna fyller 20, kommer de att avgöras på Ridskolan Strömsholm.

glasvasGlasvasen som får stå på Ridskolan Strömsholm till nästa år när tävlingarna avgörs på historisk svensk mark. 

Genom vinsten i EEN Student Championships och som en god förebild och ambassadör fick Jessica även ett stipendium som delades ut under Strömsholmsdagarna. Jessica Engell Cremen, Ridlärarutbildningen för Svensk ridlärare III, fick stipendiet ”Årets Ridsportförebild”.


Jessica Engell diplomJessica Engell Cremen har nu gårt klart sin utbildning vid Hästsportens Folkhögskola till SRL III

Läs mer om SRL III

Läs mer på Ridskolan Strömsholms hemsida

Våra utbildningar

Botkyrka RS kärlek

Mer information och anmälan

Läs mer
basutbildningen

Basutbildningen

Läs mer
Ridlärare-och-häst

Hästsportens Folkhögskola

För dig som vill arbeta med att utveckla människor och hästar.

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons