Seger i tröstfinalen i Aachen – Team Sveas nya kür på Cirque du Soleil-tema går hem även hos domarna.
FOTO: Privat

Voltigeseger i tröstfinalen

2018-07-14

Voltigetävlingen i Aachen avslutas traditionsenligt med Nations Cup på söndagen.
De länder som inte kan ställa upp med ett lag plus en dam och en herre individuellt har en egen final. Här tävlar enbart lag. Den lagfinalen vann Sverige och Team Svea på söndagen.

De sex tjejerna Ella Filippa Velander, Natalie Brixland, Clara Sjöström, Julia Lindqvist Marie Li Korse och Olivia Neilands gjorde en ny, säker kür på Dickens Hardsyssel och vann före Danmark och England.   

Koreografin, dräkterna och musiken är inspirerade av och hämtade från Cirque du Soleil och deras föreställning ”Amaluna”. Den tekniska svårighetsgraden och säkerheten i framförandet imponerade på domarna. Tjejerna fick poäng över 8 för det tekniska i båda sina kürer i Aachen.

Söndagsklassen var liten, men tävlingen är tung, med de bästa lagen på startlinjen.   

Poängen visade att Sverige och Team Svea ligger stabilt bland de fem-sex bästa nationerna i världen.
Bakom framgången i Aachen ligger en långsiktig och noga planerad satsning - inför WEG-året 2018, och med huvudmålet satt till nästa VM, på hemmaplan 2020.

Alla lagmedlemmarna har tecknat ett avtal om satsningen fram över VM på Flyinge. Tjejerna tränar ännu mer, inte minst på tekniken i den viktiga grunden, de obligatoriska övningarna. De har fler fyspass i individuellt utformade tränings- och styrkeprogram med uppföljning och utvärderingar.
Styrkan ger säkerhet, och viktiga extra tiondelar i domarnas bedömning av lättheten i utförandet i alla övningar.
Lagresultaten och söndagens seger i tröstklassen i Aachen blev ett trevligt kvitto på att satsningen bär.

Resultat

Lördag

Superkür gav sjätteplats i ”Lilla VM”

TeamSveaAachen
Svea Voltige, sexa i Aachens internationella voltige

Sveriges Team Svea visade en superkür i finalen i lagtävlingen i voltige i Aachen på lördagen. Slutpoängen i küren blev 7.513. Båda teknikdomarna gav Sverige över 8 för det tekniska utförandet. Lyftet i finalküren räckte till en sammanlagd sjätteplats i lagtävlingen på den tävling som med rätta kallas ”Lilla VM”.

  

Elva lag genomförde lagtävlingen i Aachen. Alla världens topplag fanns på plats, undantaget Frankrike, som enligt uppgift inte heller ska skicka lag till VM i Tryon i september. De domare som ska döma VM dömde också här.

Den främsta skillnaden mot VM i september är den att till Aachen kommer nästan alla toppländer i sporten med två tävlande lag.
Två tyska lag lade sig etta och tvåa. Österike blev trea, Italien fyra och laget från USA slutade hårfint före Sverige i totalen: 13 hundradelar stoppade Team Svea från att även klättra förbi Los Angeles-laget Pacific Coast Vaulters i sammandraget efter tre tävlingsomgångar.
Sverige är värd för nästa VM i voltige 2020, men skickar inget voltigelag till årets VM.

- Det här var i alla fall årets bästa kür – hittills, sa lagets tränare Daniela Fiskbaek och gjorde high five med alla sex tjejerna i laget.
- Den satte vi vid rätt tillfälle – men vi kan bättre ändå!

Tre svenska voltigörer har också tävlat individuellt i Aachen.
Bäst lyckades Team Svea:s Marie Li Korse som slutade på nittonde plats på laghästen Dickens Hardsyssel. Sandra Anderberg, Örestad, på Quincy, inlånad från Laholm, slutade 23:a före Ella Filippa Velander, Svea, som blev 26:a i sin seniordebut på hästen Trezor.

Resultat

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons