Irma Wickström med Diglett
FOTO: Arrangören

Final för de yngsta ponnyryttarna

2018-07-21

Det bubblade av glädje när finalisterna i Mats Mellberg Cup, P 12 red sin final i Gävle. Unga dressyrryttare upp till 12 år fick chansen att visa vad de kan.

- Det var så kul, sa femteplacerade Irma Wickström från Fågelbro Ridklubb utanför Stockholm.

Irma red Diglett en rutinerad häst snart 18 år som kan sina saker.
Segrade gjorde Ellen Stymne från Enskede Ridsällskap med Sparkling Saphire på fina 75,8 procent.
IMG_8538
-   Det blev en mycket bra final, kommenterade landslagsledare Pytt Hamberg.Mats Mellberg Cup har skapats för att de yngre ryttarna ska få vara med vid SM och se och lära.

Tävlingen är öppen för ryttare är en nystartad cup för barn upp till 12 år som tävlar ponny på Lätt C-Lätt B nivå.

Från arrangören:

"Under två dagar har Mats Mellberg Cup P12 pågått i samband med ponny-SM i dressyr på Gävle Ponnyklubb. Mats Mellberg Cup är en tävling som fokuserar på ryttarutveckling. Tävlingen rids i Lätt B:1 med ett särskilt domarprotokoll där bland annat sits, takt stöd och harmoni bedöms. Tävlingen är öppen för barn upp till 12 år, och erbjuder muntlig feedback av tränare och domare.

Under fredagen red ryttarna i Mats Mellberg Cup programträning på en av SM-banorna. Då fick ryttarna bekanta sig med banan och fick muntlig feedback efter sitt program med något positivt och något de ska förbättra. Många av ryttarna var nervösa och djupt koncentrerade när de gick in i collecting ring för att göra den allra sista uppvärmningen inför programträningen. När de däremot var klara sken de som solar och tyckte att det var riktigt roligt att få vara med på en så stor tävlingsplats.

På lördagen var det dags för den stora finalen då de red Lätt B:1 med skriftlig bedömning. 20 deltagare, fem placeringar. Vann gjorde Ellen Stymne på sin egen ponny Sparkling Saphire på hela 75,8%.

– Båda mina ritter kändes jättebra, han var lagom pigg och inte påverkad av värmen, säger Ellen efter prisutdelningen.

Ellen fortsätter att berätta att hon tyckte att det var bra att få muntlig feedback.
– Man fick info om vad man skulle förbättra av riktigt bra domare och tränare. De sa att jag skulle vara mer än nöjd, men behöver göra lite större volter.

Även Sparkling Saphire ser nöjd ut med sin insats och spetsar mer än gärna öronen mot kameran. Under tiden tar deltagarna varandra i hand och tackar för en god match. Alla deltagare i cupen belönas med deltagarrosetter och alla placerade premieras med vinnartäcken och pokaler. Priser som delas ut och sponsras av Mats Mellberg själv.

Vägen till finalen på ponny-SM har inte varit spikrak för Ellen.

– Det var ganska kul att jag efter kvalet hit bara var reserv, men nu vann jag! Jag har tränat mycket sits inför finalen.

Framför allt är det en upplevelse för ryttarna att vara deltagare på en så stor tävling som SM och få se hur allt går till. Många kommer långväga ifrån och har därför haft sina ponnyer uppstallade på anläggingen. Det passar bra för Ellen, för hon avslutar med att berätta att hon har höga mål med sin ponnykarriär.

– Jag vill rida internationellt på ponny, och sen vill jag rida OS, berättar hon försiktigt, men med ett stort leende på läpparna.


IMG_4337
Rosalie Sjöberg

Resultatlista:
1. Ellen Stymne – Sparkling Saphire, Enskede Ridsällskap 75,8 %
2. Jennifer Hillerö – Lukas, Ekbackens Ryttarförening 72,6%
3. Ingrid Braune – TheLonghouse Signet, Smedby Gårds Ryttarförening 72,0%
4. Annie Spångberg – Mireau, Gripens Ryttarförening 70,6%
5. Irma Wickström – Diglett, Fågelbro Ridklubb 70,4%
Domare vid C: Pia Fälth

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons