Jeanette "Nettan" Flensburg hyllades på Ryttargalan. Här tillsammans med Fredrik Bergendorff och Eva Moen Adolfsson från Resia.
FOTO: Roland Thunholm/arkivbild

Så blir du en eldsjäl

2019-02-15

Jeanette ”Nettan” Flensburg från Trosa Ridsällskap blev Årets Eldsjäl 2018. Vid Ryttargalan på Grand Hotell i Stockholm kunde hon lyfta segerchecken på 20 000 kronor från Resia. Här tipsar hon om hur alla kan bli eldsjälar i sin klubbar.

- Alla som är med och jobbar ideellt för klubben är eldsjälar, säger hon bestämt och fortsätter:
- Det är viktigt att visa hur kul det blir när man engagerar sig och hur mycket det blir gjort. Grundrådet till alla är att ha kul.

- Jag tror en eldsjäls viktigaste uppgift är att försöka hitta lösningar på hinder i vardagen.
eldsjälen NettanNettan rycker in där det behövs. Foto: Privat

Hon håller just nu på och lär sig närvarorapportering i Idrott On Line via appen. Låter kanske tråkigt och det tar väldigt mycket tid att lära sig och organisera innan det flyter på. Rid­lärarna jobbar inte så mycket med datorer och det kräver en del kunskap för att få igång det. Så Nettan ser till att få igång jobbet och delar med sig av sin kunskap.
Trosa Ridsällskap har idag en fungerande ungdomssektion som fungerar väldigt bra.
-Ofta behöver ungdomarna en liten kick i rumpan. Där har jag varit ett stöd för våra ridlärare att få igång gänget som nu är mycket aktivt, berättar hon.
Nettan har också möjlighet att jämföra sporter eftersom hon även är lagledare för ett innebandylag.
- Det är lättare att hålla ihop föräldragruppen kring ett lag. Men det går att skapa gemenskap kring våra tävlingar också och få alla att tycka det är kul.
Nettan Flensburg 9
Här är Nettans bästa råd till alla som brinner för att göra något för klubben:

 • Jobbar du på ett företag som kan bidra med något till klubben? Företaget kan kanske köra ut broschyrer, fixa några enkla priser eller sponsra en klass med inköpta priser.
 • Du kanske känner någon på ett företag där klubben köper något ifrån. Slå en signal för att få ner priser på till exempel spån, lampor eller andra grejer.
 • Töm skottkärran som står i ridhuset eller byt den där trasig lampan som du retat dig på i flera veckor.
 • Finns det en tvättmaskin samla in smutsiga vojlockar eller täcken och kör igång den under tiden barnen skrittar fram.
 • Tycker du att föreningens nyhetsbrev är för tråkigt kan du kanske bidra med lite roligare layout en gång i månaden.
 • Är någon i familjen hantverkare, rörmokare, snickare eller elektriker så säg till anläggningsgruppen att här finns det arbetskraft.
 • Är du en fena på att hitta bidrag så var inte rädd för att hjälpa till.
 • Är du träningsfreak dra igång en träningsgrupp. Det stärker vi-känslan.
 • Tycker du om att baka? Ge en kaka till Cafeterian då och då. Det är mycket uppskattat och guld värt.
 • Har du en släkting som är pigg pensionär. Passa på att få hjälp med att kratta och dra ogräs eller kanske snickra där det behövs. Oftast tycker hen att det är kul att komma ut och göra något tillsammans.
 • Handla secondhand här går det att hitta bra prylar till stallet och lokalerna.

Nettan trappar inte ner på takten i sitt engagemang. Däremot kommer hon att använda sin resecheck för att åka utomlands på sin födelsedag.

Resia är stolt sponsor till Svenska Ridsportförbundet och det var naturligt att stötta utmärkelsen Årets Eldsjäl.

Priset Årets eldsjäl delas ut efter nomineringar av Svenska Ridsportförbundet i samarbete med Resia till en ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.

Ingela Schönning, varumärkeschef hos Resia säger:
- Vi tycker att det är så värdefullt att synliggöra alla som arbetar ideellt och entusiastiskt för ridsporten i vardagen. Inom Resia är det många som brinner för hästar och ridsport, säger hon.

Så här löd nomineringen av Nettan:
”Med ett outtröttligt engagemang får ”Nettan” Flensburg saker att hända och med små medel gör hon det omöjliga möjligt. Hon är en kreativ idèspruta som alltid hittar lösningar. Nettans stora och varma hjärta klappar framförallt för klubbens barn och ungdomar. Hon pushar, utmanar och stöttar i ur och skur. Och får dem att växa både som individer och som grupp. Tack Nettan för att du finns!”

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons