I september tar Tryon emot världens bästa hästar, ryttare, kuskar och voltigörer när VM avgörs i åtta grenar.
FOTO: Henrik Ankarcrona

Svenska teamet VM-laddade i Tryon

2018-04-13

I helgen var ett team från Svenska Ridsportförbundet på plats i Tryon, USA, för att kolla in tävlingsplatsen för samlade Ryttar-VM 11-23 september 2018.
- Jag tror att det blir jättebra. Det är en väldigt trevlig anläggning som är lättillgänglig och smart byggd, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, som var på plats tillsammans med fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff och förbundets hoppchef, tillika "Chef de Mission" under VM, Annika Ersgård. 

Ridsportvärldens blickar vänds mot lilla orten Tryon i höst när världsmästare ska koras i åtta olika ridsportgrenar: Hoppning, dressyr, paradressyr, fälttävlan, distansritt, körning, voltige och reining. Senast Ryttar-VM, World Equestrian Games, hölls i USA var 2010 då mästerskapet arrangerades i Lexington, Kentucky. Däremellan har franska Caen i Normandie varit värd, år 2014.

Tryon ligger i delstaten North Carolina precis nedanför bergskedjan Blue Ridge Mountains. Närmaste stora stad är Charlotte med en halv miljon invånare. Tryon International Equestrian Center öppnade 2014 och innehåller idag tolv ridbanor, fler än 1’200 permanenta boxar, restauranger, affärer och flera olika boendealternativ.

Anläggningen ska dessutom utökas inför VM med fler boenden på plats, arenor, läktare, presscenter, VIP-avdelningar med mera. När det svenska teamet var på plats var det mycket som fortfarande höll på att byggas.
- Jag var här för ett år sedan på ett första möte och nu var det ännu ett informationsmöte med många deltagare från hela världen, berättar Annika Ersgård, som är Sveriges Chef de Mission, dvs helhetsansvarig för svenska truppen under VM.
- En hel del har hänt sedan dess, men det är mycket i omgivningarna som fortfarande inte är färdigt. De håller till exempel på att riva ner ett berg för att göra plats för starten i distansritt. Fälttävlansbanan och platsen för körtävlingarna är inte heller klara än, säger hon.

Störst fokus ligger på hästarnas välmående och på anläggningen finns fina stallar och fläktsystem för ett behagligt klimat. Under september ligger temperaturen mitt på dagen vanligtvis runt 25 grader.
- Våra hästar kommer att bo jättebra. Det är luftiga stallar och det finns en fläkt i varje box, säger Annika Ersgård.

Stall tryonLuftiga stall på tävlingsplatsen. Foto: Annika Ersgård

North Carolina drabbas från och till av orkaner, men då är det kustremsan som brukar vara utsatt. Under stormen Irma som drabbade Florida i höstas fungerade Tryon International Equestrian Center som en säker evakueringsplats.
- Tryon ligger långt från kusten så det ska inte behöva vara något problem med stormar, säger Annika Ersgård.

Under helgen hölls en testtävling i fälttävlan och Fredrik Bergendorff var givetvis intresserad av utformningen av terrängbanan. Testtävlingens trestjärniga bana byggdes nämligen på samma plats och av samma banbyggare, brittiska Mark Phillips, som under kommande VM.
- Terrängbanan är väldigt bra. Delar av den ligger på en gammal golfbana och det är väldigt fint där, säger den svenska förbundskaptenen som tror att hästarna kommer att trivas fint på banan:
- Det är mycket sand i underlaget och vädret i Tryon i september motsvarar förhoppningsvis en fin svensk sommardag.

Fredrik Bergendorff känner väl till banbyggaren Mark Phillips.
- Han är väldigt kunnig och har lång erfarenhet. Han bygger den trestjärniga banan under FEI Nations Cup i Italien nästa vecka dit vi skickar tre ryttare.

Henrik-Fredrik_tryonHenrik Ankarcrona och Fredrik Bergendorff inspekterar terrängbanan. Foto: Annika Ersgård

Som förbundskapten är det värdefullt att kunna närvara vid en testtävling menar Bergendorff.
- Det är jätteviktigt för mig att kunna ta reda på och veta var allt finns, hur man tar sig emellan boende och tävlingsplatser, hur lång tid det tar att skritta från framridningen till tävlingsbanan, var foder och utrustning förvaras, hur hästskötarna bor… med mera.
- Om ryttarna vet allt sådant i förväg kan de koncentrera sig på att tävla.

Henrik Ankarcrona håller med om vikten av att kunna vara på plats innan det blir mästerskapsdags.
- Det känns väldigt viktigt att veta vad vi har att förvänta oss. Det gäller att skapa sig en målbild och jag som ledare vill inte ha några överraskningar på plats.

bergendorff-fotografering-tryonFörbundskaptenerna dokumenterar allt. Även varandra. Foto: Henrik Ankarcrona

Vad gäller ryttarna så ser upplägget olika ut beroende på person.
- En del vill inte tänka så långt fram än, medan en del andra vill ha mycket information. För mig gäller det att serva dem på bästa sätt, de ska inte behöva tänka på det praktiska. Där har vi istället mycket dialog med hästskötarna, säger Henrik Ankarcrona.

- Mina ryttare väntar på foton från terrängbanan, men även information om boende och övriga förhållanden, säger Fredrik Bergendorff.

Sverige planerar att skicka lag i hoppningen, dressyren, fälttävlan och distansritten. Dessutom finns en plats för en individuell ryttare i paradressyren. Det betyder 19 svenska hästar som ska flygas till USA.

Hästarna kommer att landa i den lilla staden Greenville, en knapp timme från Tryon.
- Vi har veterinärer som flyger med våra hästar. Vi planerar också för att några hästskötare flyger över så att de finns på plats när hästarna landar. Jag kommer själv att vara på plats innan de första hästarna landar för att hjälpa till med praktiska saker, berättar Annika Ersgård.
Hästarna behöver sedan stå i karantän i 48 timmar.
- Det finns ett karantänsstall på plats på anläggningen så hästarna får komma direkt dit. 

Se fler bilder på vår facebooksida

Läs mer om VM i Tryon HÄR

phillip duttonPhillip Dutton (USA) vann testtävlingen, CIC3*, på hästen Z. Foto: ©ShannonBrinkmanPhotography & ©TIEC

weg_Tryon2018_Poster

Arrangörens hemsida

Läs mer
banner_vm2

Res med Equi Tours

Boka din resa här
maria-wallberg-svt-media

Biographies

Mediaguide

Annons