Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Hederstecken till Ingvar Fredricson

Hederstecken till Ingvar Fredricson

Det finns många som varit fantastiska drivkrafter i ridsporten under åren, och en av dem som varit med att lägga grunden för att svensk ridsport nått nuvarande höga nivå är Ingvar Fredricson.

Svenska Ridsportförbundet vill hylla och uppmärksamma Ingvar Fredricson och hans gärning för hästen, avel och ridsport. Under Sweden International Horse Show överlämnar Svenska Ridsportförbundet sitt Hederstecken i guld till Ingvar Fredricson.

Veterinärprofessorn och tidigare Flyingechefen Ingvar Fredricson har varit pensionär i närmare 20 år, men det har inte hindrat att denne man fortfarande är aktiv. Han är fortfarande nyfiken på utvecklingen i sporten och följer intresserat med i allt som händer.

Efter pensioneringen har han skrivit ett praktverk om sin tidigare arbetsplats Flyinge - ”Flyinge – hippologi från medeltid till nutid”.

Sverige ligger i topp när det gäller rörelsemekanik. Det är en direkt följd av den forskning som Fredricson startade 1965, och en forskning som också ledde fram till att dagens travbanor ser ut som de gör med doserade kurvor.

Flyinge Kungsgård hade inte varit vad den är idag utan Ingvar Fredricson. I början av 1980-talet blev Ingvar Fredricson chef för Flyinge, och med hjälp av finansiärer fick han igång verksamheten för avel, uppfödning, utbildning av hästar och ryttare i alla ridsportens discipliner samt veterinärmedicin på anläggningen.

Ingvar Fredricson har alltid haft ett gott öga till avel och unga hästar. Fryst sperma och transport av densamma har vi Ingvars intresse att tacka för.

Svenska hingstar i all ära, men varför inte lite internationellt blod i mixen? Ingvar Fredricson ville ha holstienerhingstar och hingstar från Nederländerna i aveln. Och så blev det.

Sedan måste man ju se vad det blir för resultat av det hela. På en tävling för unghästar kan man mäta resultatet och se hur de unga hästarna utvecklas. Ett annat område där Ingvar Fredricson var med och såg till att det nu finns både bruksprov och championat för unghästarna.

Två hingstar har varit viktiga för att svensk hoppsport har, och har haft, fantastiska framgångar de senaste åren. Det är Robin Z och Cardento VDL, båda kom i svensk avel tack vare Ingvar Fredricson, och fanns på Flyinge.

Passionen för hästen har levt vidare i familjen. Sönerna Jens och Peder har båda haft fantastiska framgångar inom sina områden.

VeterinärMagazinet har gjort en längre intervju med Ingvar Fredricson inför hans 80-årsdag