Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Nyhetsarkiv / Värmdö Ridklubb Årets ridskola

Värmdö Ridklubb Årets ridskola

Värmdö Ridklubb är Årets ridskola 2019 och är en klubb som vill växa.
- Vår kö skulle kunna fylla 25 nya ridgrupper, säger ordförande Åsa Lindblom, som hoppas på en ny anläggning i julklapp.

Hästar som får vara hästar, erfaren och välutbildad personal och en urstark idealitet, är starka grunder i Värmdö Ridklubbs vinnande verksamhet. 
Den 27 november får de ta emot utmärkelsen Årets ridskola på Grand Hôtel i Stockholm.

Värmdö Ridklubb, Åsa LindblomÅsa Lindblom, ordförande i Värmdö Ridklubb.

- Det visar att hårt arbete lönar sig och att ideell verksamhet fortfarande är ett framgångskoncept i Sverige 2019, säger Åsa Lindblom.

- Att vi  tillsammans får ta emot utmärkelsen som Årets Ridskola för allt arbete som görs varje dag känns underbart.

Nomineringen lyder
En ridskola i toppklass där alla trivs och utvecklas, både hästar och människor. Här är säkerhet ett honnörsord, utbildad personal en självklarhet och ridskolehästarna i givet centrum. Med värme och gemenskap, tydliga mål och en urstark idealitet övervinner ridklubben hinder och formar en föredömlig verksamhet. Inte konstigt att kön hit ringlar lång.

- Värmdö Ridklubb står för en målmedveten och utmärkt satsning för att erbjuda ridsport för alla – hela livet, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som står bakom priset tillsammans med Svenska Ridsportförbundets huvudsponsor Folksam.
Priset innebär ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor.

Värmdö Ridklubb står för en målmedveten och utmärkt satsning för att erbjuda ridsport för alla – hela livet

Ridsport för alla
Engagemanget hos Värmdö Ridklubb vilar på trygghet och strävan efter att alla ska trivas.
Den föreningsdrivna ridskolan finns på kommunägda Evlinge Gård öster om Stockholm. 
Hit vallfärdar ryttare och hästälskare i alla åldrar. Här finns prova på för de minsta, ridning för ryttare med funktionsvariation, specialgrupper för dem som vill mer, och ett medryttarsystem för rutinerade elever som vill prova på att ha egen häst, men kanske inte har råd.

Hästarna i centrum
- Det  är en satsning på unga hästar och rutinerade ryttare och funkar så himla bra säger Andrea Eriksson som är stallchef och ridlärare.

Just nu finns fyra unghästar i satsningen, tre ponnyer och en häst.
- Man får ha sin medryttarhäst som sin egen ett par dagar i veckan och de som är under 18 har en vuxen med. Vi ridlärare finns såklart där hela tiden och det finns en plan för hur hästen ska arbetas. För att vara med måste man också gå en kurs där de lär sig hantera den unga hästen. Upplägget är både populärt och lärorikt.
- Vi ser många fördelar med att hästarna skolas in i ridskoleverksamheten på det här viset och märker direkt om en häst inte trivs eller passar in.

Värmdö RidklubbVärmdö RK ligger vackert och havsnära i Stockholms skärgård med många fina ridvägar runtomkring.

Ridskolan disponerar cirka 50 ha mark och hästarna går i flock i stora hagar varje dag.
- Att köpa ridskolehästar är så svårt, så svårt, säger Andrea Eriksson och berättar om ett mångårigt samarbete med en hästhandlare som vet precis vad ridskolan söker.
- Hästarna ska framförallt vara snälla och stabila, både i boxen och i ridhuset. Men de ska också vara rätt tempererade, inte för känsliga men heller inte slöa. Vi har många duktiga elever som åker långt för att rida hos oss och utvecklas på bra hästar.

Framförallt måste ridskolehästarna trivas med uppgiften. - Och om de inte gör det så säljs de ibland till elever och flyttar vidare till medlemsstallet några meter bort, säger Åsa Lindblom som kämpar för att ha kvar privatboxarna på anläggningen.

- Medlemsstallet fyller en jätteviktig funktion och gör att ryttarna stannar kvar på anläggningen, utvecklas och ger så mycket tillbaka till föreningen ideellt.  Hos oss umgås alla, vare sig man äger sin häst själv eller rider på ridskolan.

Värmdö RidklubbLekparken mitt på anläggningen kom till tack vare pantburkar och är välbesökt. Även av barn och vuxna som inte rider. Ännu.

Säkerheten jätteviktig
- Ridsport är en idrott som engagerar många av våra kunder och vi är glada att kunna göra utmärkelsen Årets Ridskola möjlig. Vi gratulerar Värmdö Ridklubb som på ett föredömligt sätt bedriver en verksamhet som är tillgänglig för alla. Att klubben har bra utbildad personal, bra struktur och rutiner bidrar starkt till säkerheten och är något som känns extra tilltalande för ett försäkringsbolag som Folksam, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.

Hos Värmdö RK genomsyrar säkerheten varje rutin och detalj.
- Men det är viktigt att barn och föräldrar verkligen lär sig att det är djur de har att göra med och hur de fungerar, säger Andrea Eriksson
-  Hästar är inga robotar.

Hårt jobb för ny anläggning
Åsa Lindblom började själv på ridskolan 1974. 
- Och i början av 80 talet satt jag på läktaren och dinglade med benen i en nybyggd toppmodern anläggning och såg elitryttare träna med Jana Wannius i spetsen, berättar hon.
Att kunna sitta och titta på lektionen från cafeterian var något nytt och det nya, fina ridhuset lockade hoppeliten till Evlinge Gård.

Värmdö Ridklubb, ridhustak, snö
2012 fick tunga snömassor ridhustaket att rasa in. Tack och lov kom ingen till skada.

Juldagen 2012 fick tung snö hela taket på ridhuset att rasa in. Både människor och hästar hade tack och lov änglavakt vid olyckan och lektionerna kunde fortsätta tack vare Cirkus Scott och Robert Bronett som lånade ut ett cirkustält som provisoriskt ridhus innan ridhuset stod klart. 

Nu behöver anläggningen rustas och ett nytt ridhus måste till för att möta moderna krav för både hästar och människor.
Tack vare ett positivt samarbete med Värmdö kommun finns det hopp.
- Det finns långt framskridna planer på en ny anläggning och vi hoppas vi får klarhet snart och kanske redan till jul. Med ytterligare ett ridhus skulle vi kunna ta emot ännu fler elever. Det vore verkligen pricken över i:et!

Det visar att hårt arbete lönar sig och att ideell verksamhet fortfarande är ett framgångskoncept i Sverige 2019

Åsa Lindblom har varit ordförande i Värmdö RK i sju år nu. Ibland är det tufft. Drivkraften hittar hon hos klubbkompisarna.
-Ibland känns det lite tungt när man inte riktigt räcker till. Men det är som gör att jag fortsätter och är det förtroende och den kärlek jag känner från medlemmarna och personalen.

- Vi har en så bra styrelse också som gör att man orkar lite till. Och när allt går bra så får man extra energi.

Utmärkelsen Årets ridskola delas ut på Ryttargalan den 27 november på Grand Hôtel i Stockholm.

Den svenska ridskolan är unik i världen och gör ridsporten tillgänglig för fler. Våra cirka 460 anslutna ridskoleföreningar står för gemenskap, passion, kunskap, utveckling och säker hästhanering av högsta kvalité.