Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Proffstrio spred kunskap och inspiration

Proffstrio spred kunskap och inspiration

Att kunna läsa av sin häst är hemligheten bakom både säker ridsport och framgångar i sadeln. Vi tog rygg på tre proffs för att sprida inspiration och kunskap om ridning och säker hästhantering under ”Säker med häst on Tour” i samarbete med Folksam.

Fredrik Jönsson masserar försiktigt toppen på Big Spenders (SWB f. 2006, e. Spender ue Pilot) öra och sakta sänker den bruna valacken sitt huvud och slappnar av. 

Fredrik Jönsson
Fredrik Jönsson bekantar sig med skolhästen Big Spender.

- ”Örontricket” funkar nästan alltid, det är något med hästens känsliga öron. De brukar gilla det här säger landslagsryttaren och VM-silvermedaljören när han bekantar sig med den brune ridskolehästen, som han senare ska sitta upp på under clinicen ”Säker med häst on Tour” på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

För det är här allting börjar i ridsportens ädla konst, oavsett gren och nivå. Umgänget med hästar vilar på förtroende, det handlar om att bygga en relation och lära sig läsa sin häst.

Jan JönssonHästhantering från marken var med på programmet. Janne Jönsson visade de säkra greppen vid longering.

Och allt börjar på marken.
- För om kontakten inte funkar där, kommer den garanterat inte att göra det när du sitter upp heller, säger Janne Jönsson bestämt.
Janne är professor i ridkonst, olympisk bronsmedaljör i fälttävlan och pappa till hoppryttaren Fredrik Jönsson.

I Rättvik inledde professorn med stalltips för säker hästhantering.
- Jag brukar börja med att klappa hästen, kanske ge den en godis och visa vem jag är, säger han och demonstrerar på skolhästen Ra (f. 2000 SWB e. Landlord ue. Kaliber).
- Sen gör jag alltid en snabb visitering och kollar av hur den mår, tittar på ögonen, har den ätit upp fodret och ser hårremmen bra ut? Jag kollar benen, lyfter en hov och ber kanske hästen att flytta sig lite. För en häst läser väldigt snabbt av vem man är och vem det är som bestämmer. Det här handlar om säkerhet, men också om hästvälfärd.

Säkerhetsturné RättvikBra kväll för fotografering.

Professorns råd är raka och enkla – och livsviktiga.
- Se till att du alltid är på rätt plats bland hästar, i stallet, i ridhuset och när du lastar. En olycka kan hända så snabbt och det gäller att ha marginaler. Kommer du till exempel på efterkälken när du leder en häst genom en dörr finns det risk för att du blir sparkad eller klämd.

Ingemar HammarströmIngemar Hammarström hittade ”knapparna” på Havanna.

Hoppryttaren Ingemar Hammarström, 16, har vunnit EM-guld på ponny och tagit segrar i internationell 1.45-hoppning med sin Captain Sparrow och har tre hästar i träning.
Skolhästen Havanna (f. 2007 SWB e. Corlensky G ue. Martini) är en helt ny bekantskap för Ingemar.
- Jag försöker få kontakt, testa gas och broms, men det är viktigt att det får ta lite tid, säger han om att hitta ”knapparna” på en helt ny häst.
- Mycket av det jag kan har jag lärt mig av att rida många olika hästar, tillägger han.

Om du ställer en fråga till din häst som den inte förstår så är den antingen för svår eller fel ställd.

I första hopp-passet låg bommarna kvar på marken för att ekipagen skulle kunna stämma av tajming, balans och lydnad. Fredrik Jönsson och Big Spender rullade enkelt över, liksom Ingemar och Havanna.
- Börja enkelt och se till att allt funkar på marken först och rätta eventuella fel direkt, annars kommer felen bara att hänga med upp på högre höjder, säger Fredrik Jönsson.
- Om du ställer en fråga till din häst som den inte förstår så är den antingen för svår eller fel ställd. Då är det bara att göra om och ta hjälp.
- Ta hjälp av någon som du litar på och som kan mer än dig. Det är jätteviktigt!

Fredrik JönssonDet enkla är ofta det stora menar Fredrik Jönsson. Här på hopphästen Arrac.

I sista passet handlade det om högre hinder, mer precision och lite snävare svängar och om att vara bäst när det gäller.
Hästarna Arrac (f. 2006 SWB Aerline ue. Cortus Ägare: Sara Grötting) och Casmerio (f. 2010 SWB u. Casir Ask ue. Aerline H Ägare: Therese Jons), har tävlat upp till 1.45 respektive 1.40-hoppning och satte sina nya ryttare på lite olika prov.

- Det är himla roligt och inspirerande att se hur ryttarna tar sig an okända hästar, nu är vi riktigt ridsugna, sa ridläraren Erika Witasp och eleverna från Rättviks Ridklubb som hade höstlov och la sin obligatoriska teorilektion på Stiernhööksgymnasiet för att lära av proffsen.

Säkerhetsturné RättvikRunt 350 bänkade sig på publikplats. Men långt fler kunde följa clinicen live via Facebook och Youtube, en sändning som såklart ligger kvar.

Att se bra ridning är också ett grundläggande tips från trion, som alla hämtar inspiration från bra ryttare.
- Synintrycket betyder jättemycket, så genom att se mycket bra ridning så blir du också en mycket bättre ryttare, konstaterade både Fredrik och Janne.
- Jag brukar alltid ta mig tid för att kolla in dem som vinner en klass lite extra, berättade Ingemar Hammarström.

Det är himla roligt och inspirerande att se hur ryttarna tar sig an okända hästar, nu är vi riktigt ridsugna


I VM förra året var det Fredrik Jönsson som avgjorde silverstriden för Sverige och stod för bragden att gå från rookie till att bli bästa svensk genom en åttondeplats. En succé som handlade om förberedelser.
- På tävling måste du ha din plan klar och ordning på allt i varje detalj. Ta reda på vad som gäller i förväg och förhåll dig till det. Slösa inte tid på att gnälla över framridningen till exempel. Allt jobb ska vara klart när du rider in på banan. Först då kan du gå in och rida på känsla.

Säkerhetsturné RättvikHöstlov, hästlov och drömteori för två glada ridgrupper från Rättviks RK

Samtliga bilder, foto: Svenska Ridsportförbundet

Varmt tack till Folksam, Stiernhööksgymnsiet, Leksands Knäckebröd, Dalarnas Ridsportförbund, Dalarnas Ridsportförbunds ungdomssektion (DUS), Centrala Ungdomssektionen (CUS) samt alla hästägare för ett fint samarbete.

Se hela clinicen ”Säker med häst on Tour” från Rättvik 

Läs mer om satsningen Säker med häst i samarbete med Folksam här