Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Ridsportprofiler i paneldebatt om trygghet och ledarskap

Ridsportpanel om trygghet och ledarskap

- Jag ser och pratar med alla. Egentligen är det inte så mycket mer komplicerat än så. Det sa hoppkapten Henrik Ankarcrona under ett panelsamtal om trygghet och ledarskap i samband med Sweden International Horse Show.

”Trygga ledare” är en treårig satsning för en schysst ridsport som Svenska Ridsportförbundet gör tillsammans med Stiftelsen Friends.  Bland annat genom att stärka unga ledare i ett mentorskapsprogram, som vi håller på att ta fram.

För att inspirera ledare på alla nivåer bjöd vi in till mingel under Sweden International Horse Show och samlade en panel med olika bakgrunder men med ett starkt och gemensamt engagemang för trygghets- och ledarfrågor. I panelen deltog Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, Tinne Vilhelmson Silfvén, landslagsryttare dressyr, Elin Gustavson, ordförande CUS och Maja Frankel, ny Generalsekreterare Stiftelsen Friends.

Jag är den jag är tack vare ridsportfamiljen. Det är passionen för hästar och ett enormt intresse för sport som drivit mig. Nu är jag förbundskapten. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men nu är jag här i alla fall.


- Det här är ett jätteviktigt projekt för oss och tillsammans kan vi inspirera andra och bli en ”role model” för hela idrottsrörelsen, inledde Maja Frankel.

Maja är själv uppvuxen hos Karlskrona Lyckå RK där hon också var ordförande i ungdomssektionen.
- Jag ägnade oändliga timmar i stallet och det var en skola i inflytande och ledarskap. Men det gäller att man får praktisera det här inflytandet på ett meningsfullt sätt, säger hon.
- Det är alltid positivt att ge stort ansvar, men man måste komma ihåg att det alltid är vuxnas ansvar att leda trygghetsarbetet. Det är det inget snack om!

Henrik Ankarcrona är förbundskapten och svårklass-ryttare i hoppning. För 20 år sedan var han också engagerad ungdomsledare i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.
- Jag är den jag är tack vare ridsportfamiljen, säger han.
- Det är passionen för hästar och ett enormt intresse för sport som drivit mig. Nu är jag förbundskapten. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men nu är jag här i alla fall, fortsätter han och skrattar.

Tillsammans med hopplaget har han haft fantastiska framgångar med Nations Cup-segrar, VM- och EM-medaljer. En del av framgången ligger i en den positiva stämningen och goda sammanhållningen i laget. Och där Henrik som ledare är en viktig spelare.

- Jag har inga ledarskapskurser i ryggen. Jag tror på det enkla och på att finnas där och lyssna. Det gäller att skapa ett klimat där alla respekterar varandra, känner sig trygga, kan prestera bra och jobbar mot samma mål, säger han om sin roll som förbundskapten.
Att se dem man möter och bjuda på ett hej, är just ett sådant enkelt sätt som alla kan bidra med för att skapa ett bra socialt klimat.

Det finns en risk att man kan drunkna i värdegrundsdiskussioner istället för att gå ut och leva som man lär,  menar Henrik.
Nyckeln för triveseln i stalet och i till exempel teamet är att hitta ett sätt att vara mot varandra, och leva därefter.
- Se, lyssna, stötta och visa vägen som ledare.  Det gäller att  öppna ögonen och se alla som är runtomkring. Och ser man att något inte står rätt till, så måste man våga ställa frågor.

Även om hästar och ridsport fostrar driftiga unga ledare är det viktigt att understryka att ansvaret alltid vilar på vuxna. Det var något panelen återkom till flera gånger.
- Det är fantastiskt att så många unga vill ta ansvar. Det ska vi verkligen bejaka men ibland kanske också begränsa och lyfta bort ansvar från deras axlar.  Annars finns det en risk att de bränner ut sig för tidigt. Det är här mentorskapet kommer in, säger Henrik.

Panelen funderade också en del kring vikten av förebilder, och vad det egentligen innebär att vara förebild.
- Förebild är något man är hela dygnet, vad man än är och vad man är gör, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, som är förebild både som landslagsryttare men också i sin roll som tränare och chef på Lövsta Stuteri där hon jobbat i 20 år.

- Som ung kan man vara oerhört känslig och det var jätteviktigt vad till exempel ridläraren tyckte om en, säger Maja Frankel.  
- Hur du pratar och agerar som ledare kommer att sätta en standard för många och du är med och formar individer för livet.

Trygga och empatiska ledare som barn och unga kan lita på och som agerar utifrån deras bästa. Och någon som finns där när man behöver dem. Det är bra förebilder för Elin Gustavsson som själv har vuxit upp på ridskola.

- Jag har haft turen att ha ledare som trodde på mig, såg mig för den jag är och lät mig förstå att det var ok att göra fel.
- Så fort jag öppnade stalldörren fick jag en hemmakänsla och det var grundläggande för att jag har fortsatt att engagera mig inom ridsporten.

Henrik Karlsson från Stiftelsen Friends ledde paneldiskussionen. Efteråt bjöd Vanessa Falk alla deltagare på underhållning. Vanessa är musiker och en av Trygga Ledare-satsningens ambassadörer tillsammans med Peder Fredricson och Stephanie Holmén.