Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Årets hederspris till Ulf Rosengren

Årets hederspris till Ulf Rosengren

Han har utsetts till Århundradets tävlingsarrangör, men hans livsgärning inom ridsporten är långt större än så. På Ryttargalan hyllades Ulf Rosengren med juryns hederspris.

- Jag började som kassör i Ystads Ridklubbs ungdomssektion och sen dess har jag haft det kul hela vägen, sa Ulf Rosengren.

Hederspriset är en av galans bäst bevarade hemligheter. Malin Baryard Johnsson fick det ärofyllda uppdraget att läsa upp nomineringen.

”Han är landslagsryttaren som hoppade ner från hästryggen för att samla en hel ridsportnation och sätta Sverige på den internationella ridsportkartan på allvar.
Med en kombination av tydligt ledarskap och osannolikt driv, har han gått i täten för svensk ridsports utveckling i över 50 år.
Han har utvecklat den breda ridsporten, är mannen bakom Ridborgarmärket och arkitekten bakom svensk ridsports solida plattform.
En ridsportambassadör som öppnat dörrar, fixat vinnande samarbeten och fått ridsportens världsstjärnor att älska Sverige.
En kreatör och ”Århundradets ridsportarrangör” som skapat ridsportunderhållning i världsklass, och minnen för livet för miljoner hästvänner.
Hans CV inom ridsporten är svårmatchat. Det är en enastående livsgärning.”

Hederspriset delades ut av förra årets mottagare av juryns hederspris, Astrid Ohlin, och Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

- Det allra bästa har varit kontakten med alla härliga ridsportare, sammanfattade Ulf Rosengren, och fortsätter med tanke på den utveckling ridsporten haft och som han själv varit en stor del av, ibland inte utan invändningar;

- Det enda som är konstant är föränderligheten och det är förändringen som göra att man utvecklas. Ibland har man mött på en del motstånd. Men det har snarare triggat mig.

Förra året klev Ulf Rosengren av som ordförande för Sweden International Horse Show. Efter 26 år är han nu hedersordförande för evenemanget.

- Jag ska väl åka dit och titta till det, säger han med ett leende.

Som sagt är Ulf Rosengrens CV omfattande. Han har bland annat varit biträdande generalsekreterare och generalsekreterare för Ridfrämjandet och Svensk Ridsports Centralorganisation, SRC, och en av krafterna bakom sammanslagningen av de fyra organisationer som sedan blev Svenska Ridsportförbundet 1993.

Utan Ulf Rosengren hade det inte blivit ett Ryttar-VM i Stockholm 1990, den första gången ridsportens grenar samlades på ett ställe för ett världsmästerskap.
Sweden International Horse Show hade premiär 1993, och Ulf Rosengren höll i tömmarna för evenemanget fram till förra året.
2012 fick Ulf Rosengren utmärkelsen Århundradets ridsportarrangör i samband med Svenska Ridsportförbundets 100-årsjubileum.

HÄR finns mer från Ryttargalan