Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Fälttävlansträff med fokus på hästen

Fälttävlansträff med fokus på hästen

Fokus för årets fälttävlansträff var hästen och hur vi som ryttare påverkar den, på kort och lång sikt.

Svensk fälttävlan samlas traditionsenligt för uppföljning och sammanfattning av den gångna säsongen och för att ta ut riktningen framåt. Efter ett framgångsrikt år är nu siktet inställ på OS men också hur sporten ska utvecklas på längre sikt.

Fredrik B

Förbundskapten Fredrik Bergendorff kan sammanfatta ett framgångsrikt år med flera uppnådda mål. OS-biljett, EM-medalj och totalseger i Nations Cup.
- Det långsiktiga målet är en OS-medalj och ett naturligt delmål har ju varit att kvala, säger Fredrik.

Årets Nations Cup-säsong har varit ett viktigt verktyg på väg mot målen.
- Fler ryttare kan vara med och få erfarenhet av att rida i lag, säger Fredrik.

Oavsett resultat har i sort sett ursprungsplanen för att matcha aktuella hästar mot OS följts. Det innebär bland annat att de inte skulle gå fler tävlingar under en säsong än de gör normalt även om målet var att OS-kvala.

Temat för årets fälttävlansträff är sits, balans och hur ryttaren påverkar hästen. Laura Hirvinen, veterinär och specialist inom sporthästortopedi, föreläste om hästens anatomi och biomekanik och hur ryttarens sits och balans rent fysiskt påverkar hästen.

För att hästen ska använda kroppen på rätt sätt krävs att ryttaren sitter rätt och har egen balans. Ryttaren måste vara medveten om vad hen gör med sin egen kropp och hur det påverkar hur hästen arbetar.

Med filmer och bilder visade Laura hur hästens anatomi fungerar och vilka förutsättningar som finns samt hur ryttaren kan påverka hästens utveckling både positivt och negativt.

YogiB

På samma tema höll Yogi Breisner ett föredrag om sitsens betydelse. Han inledde med ett citat av Carl Hester som innebär att för att hästen ska kunna var självbärig måste ryttaren också vara det, det vill säga ha corestyrka nog för att kunna ha balans och kroppskontroll.

-Vad är ditt jobb som ryttare, frågade Yogi.
Flera förslag på rätt spår kom från de intresserade åhörarna och Yogi sammanfattade det med att låta hästen utnyttja sin naturliga förmåga för sitt maximum. Det innebär att ryttaren måste tillåta hästen att hoppa utan att störa språnget.

Mot ett hinder på terrängbanan ska det kännas som ryttaren har två tredjedelar av hästen framför sig. Fysiskt är det förstås inte så men känslan ska vara sådan.

Yogi demonstrerade vikten av ryttarens rätta balans genom övningar på en balansboll och genom att vara ”häst” och försöka dra ryttaren ur balans. Rätt position är A och O. För att hålla balansen i lätt sits måste stiglädren hänga rakt ner och för att de ska göra det måste ryttaren vara mitt över hästen.

Såväl häst som ryttare behöver vara liksidiga. Ett tips är att kolla resultaten i dressyrprogram, särskilt om du rider fler hästar. Får du ofta lägre poäng på exempelvis höger galoppfattning än i vänster beror det på dig.

Yogi avslutade med att betona vikten av att ryttaren kan ge hästen rätt träning, både för att det ger bättre resultat men också för att det påverkar hästens hållbarhet på längre sikt.

En annorlunda Pride

Den här veckan är det Stockholm Pride, och om allt varit som vanligt skulle ridsporten tåga tillsammans med idrotten i den fantastiska Prideparaden på lördag.