Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Kloke Qummin är Årets ridskolehäst

Kloke Qummin är Årets ridskolehäst

- Med kollegor som Qummin blir jobbet som ridlärare lätt.
Det säger Jessica Sjökvist, verksamhetschef hos Norrköpings FRK, om önskehästen som tar priset som Årets ridskolehäst 2019.

Priset är en hyllning till alla ridskolehästar och delas ut på Ryttargalan den 27 november.
- Qummin är en häst med stort hjärta som kan gå med alla, nybörjare som avancerade, han blir vad man gör honom till, säger Ia Forssman  som är vice ordförande i Norrköpings Fältrittklubb och rider tre gånger i veckan på ridskolan. Allra helst på Qummin.
- Vi utvecklas tillsammans han och jag. Han gör alltid sitt bästa. Ibland rider vi ut i skogen också, det tycker han om.

 

Qummin är tredje generationen i ”familjen Q” som gör ett hästjobb hos Norrköpings FRK. Mamma Qula, som står tvärs över stallgången, är också en favorit i stallet.
- De är så otroligt snälla båda två. Man skulle vilja ha dubbel uppsättning av dem, säger Maria Wiksand som följt Qummin sedan han var föl.

Qummin som är en häst men har connemaraponny i blodet. Det märks om vintern när pälsen blir som en brunbjörns, berättar Maria. Om han är lugn som en filbunke eller taggar till, beror på vem som sitter på ryggen.  Helt klart är att Qummin är en önskehäst på ridskolan och allra bäst är han på dressyr.

Nominering:
Qummin är killen som kan allt! En brun, genomsnäll bästa kompis. Han är också läromästaren som får nybörjaren att hitta självförtroendet och takten i ridningen, och många ryttare att glänsa på tävling. En kung på ridskolan och tredje generationen i familjen Q som gör ett hästjobb på ridskolan.

Anki Nordqvist började rida på ridskolan 1963. I åtta år han hon skött om Qummin flera dagar i veckan och ofta gnäggar han välkomnande när hon kommer. Det värmer.
- Han är genomsnäll och gör inte en fluga förnär, säger Anki som inte kan komma på att Qummin varit sur någon gång.
- När man borstar honom ställer han sig med huvudet i väggen och sover och tycker det är jättemysigt. Bäst gillar han hårda borstar och när det gnor riktigt ordentligt.
Stunderna med Qummin hör till veckans höjdpunkter.
- Jag kan känna mig väldigt stressad eller må dåligt men när jag har varit med Qummin ett tag så mår jag bra. Och när jag rider på Qummin så känner jag bara: Yes, det är här jag vill vara.

Årets ridskolehäst är ett pris som delas ut för tredje året för att hylla ett av Sveriges viktigaste hästjobb. En läromästare, en första förälskelse, någon som alltid lyssnar, som ger energi och minnen för livet. Qummin är en av cirka 10 00  ridskolehästar- och ponnyer som är i tjänst på landets cirka 460 ridskolor.

Ridskolehästar betyder så mycket för så många och att utse en vinnare bland hundratals nomineringar är därför näst intill omöjligt. Men Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion fastnade lite extra för Qummin.

Qummin

Fakta Qummin

Född: 2008
Brun, valack
Härstamning: e Löjtnantshjärta u Qula ue Quite Easy 958
Uppfödare och ägare: Norrköpings Fältrittklubb
Tävlad: LA dressyr och 90 cm hoppning
Gillar: Att suga länge på morötter