Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Maggan är Årets eldsjäl

Maggan är Årets eldsjäl

I över 60 år har Margareta Bjelkstrand varit Vällingby Ridsällskap trogen. Nu prisas hon som Årets eldsjäl av Svenska Ridsportförbundet.

- Ojoj, det var överväldigande. Nu blir jag nervös, säger ”Maggan”, som tar emot prestigepriset på Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm den 27 november.

Årets eldsjäl delas ut i samarbete med Resia.
- Ridsportens eldsjälar är oerhört viktiga och driver sporten framåt. Vi är så stolta över att kunna dela ut det här priset. Stort grattis till Margareta! Hon är väl värd vårt resestipendium på 20 000 kronor, säger Eva Moen Adolfsson som är vd på Resia.

Margareta Bjelkstrand och BravoMargareta Bjelkstrand och Bravo. Foto: Privat

Sedan i mitten av 1950-talet har Margareta Bjelkstrand som medlem flyttat med Vällingby Ridsällskap runt i västra Stockholm. Från kostall till baracker och till nuvarande och fina anläggningen vid Grimsta.
Förra året firade föreningen 70 år. Margareta har varit med i 60 av dem och suttit i styrelsen i 40.
- Så fort man går på årsmöte blir man ju vald till något, säger hon och skrattar.

För Vällingby RS är ”Maggan” ovärderlig. ”Hennes namn borde vara det första som kommer upp när man söker på ordet eldsjäl på internet. Hon symboliserar allt som är viktigt för en ridklubb”, skrev Vällingby RS styrelse i sin nominering.

Posten som ständig sekreterare är ”Maggans” sedan länge.  Hon har medlemsregistret i huvudet, är proffs på att fixa tävling och kan alla regler fram- och baklänges.
- Jag brinner för tävlingsdelen, säger Margareta Bjelkstrand, som precis som många av sina klubbkompisar älskar dressyr och tävlar själv på ridskolehästarna.

Men ”Maggan” är förstås också med i täten när ”ploggingtruppen” ska rensa Grimstas naturskyddsområde på skräp, när käpphästklubben behöver hjälp, när pengar ska samlas in till förmån för cancerforskning, eller när stallkatterna ska passas om sommaren. När Sverige arrangerade Ryttar-VM 1990 fanns hon också med bland funktionärerna redan under testtävlingarna. Under Sweden International Horse Show i Friends Arena och tidigare i Globen, var Margareta en trygg del i dressyrstaben under 24 år. Grejade allt på banan, räknade protokoll och servade dressyrstjärnor.

Margareta Bjelkstrand, Vällingby Ridsällskap, årets eldsjäl 2019Margareta Bjelkstrand och Pjotter

Maggan är i stallet i Grimsta nästan varje dag. Alltid är det något som ska fixas.

Måndag, torsdag och lördag rider hon i ”dressyrspecial” och helst på brune Pjotter.
Hon har varit medryttare och funderat på egen häst men det är på ridskolan hon trivs bäst.
- Det är hästarna och gemenskapen, allting finns här!

Årets eldsjäl-priset finns för att hylla de ideella krafterna inom ridsporten. Personer som genom osjälviska handlingar, ett brinnande intresse och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra. Årets eldsjäl får ett resestipendium på 20 000 kronor, och för första året prisas även den vinnande nomineringen med ett resestipendium från Resia på 1 000 kronor.

Vällingby Ridsällskap, Vällingby PonnysällskapSå såg det ut förr. Foto: Privat

Vällingby RS är en ideell förening som grundades 1948, först som Ängby Ridklubb. I samarbete med Vällingby Ridcenter erbjuder föreningen gruppridning för medlemmar från 7 år och uppåt.