Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / ”Man måste alltid tänka på säkerheten”

”Man måste alltid tänka på säkerheten”

Den ene har vunnit EM-guld, den andre VM-silver och den tredje är olympisk bronsmedaljör och professor i ridkonst. Tisdag 29 oktober möts Ingemar Hammarström, Fredrik Jönsson och Jan Jönsson under ”Säker med häst on Tour” i Rättvik.

”Säker med häst on Tour” är en roadshow kring säkerhet, hoppning och klok hästhantering.

Under clinicen som genomförs i samarbete med Folksam, bjuder ryttarna på sina bästa tips för vardag och tävling, ridning och hästhantering. Till kvällens utmaningar hör också att rida ridskolehästar.  Du kan följa med live på clinicen som sänds via Facebook och Youtube.

Säker och hållbar ridsport handlar mycket om rätt rutiner och att lära sig läsa sin häst.

- Man måste alltid tänka på säkerheten och lära sig tänka efter före någonting händer, säger Ingemar Hammarström, 16, som aldrig tar någonting för givet, vare sig i stallet eller på tävling.

- Och det gäller ju även när man har med snälla hästar att göra, understryker han. 

”Ta hjälp av någon du har förtroende för och som kan mer än du själv

 - För att ridsport ska vara kul och säkert finns det grejer du måste ha koll på. Det är viktigt att fylla på med kunskap hela tiden, oavsett om du rider på VM-nivå eller på din ponny därhemma, säger landslagsryttaren Fredrik Jönsson som var bäst i det svenska VM-silverlaget förra året.

- Ta hjälp av någon du har förtroende för och som kan mer än du själv, tipsar Fredrik Jönsson.

Fredrik Jönsson

Själv växte Fredrik Jönsson upp i en ”hästfamilj” på skånska hästcentret Flyinge, där han fortfarande bor, och med pappa och Jan Jönsson som ciceron i ridsportvärlden.

Det viktigaste av allt är att lära sig förstå vad hästar är för slags djur och ta hänsyn till deras naturliga beteende, menar Fredrik Jönsson.
- Hästar är inga människor!

Ingemar Hammarström red under 2018 hem guldet i Europamästerskapen i ponnyhoppning med ponnyn ”Olle”. Han är uppvuxen i en stor, hästintresserad familj med tio syskon som vi bland annat har fått följa i SVT:s realitysatsning ”Familjen Hammarström”. Familjen Hammarström bor på en gård i skånska Vellinge där också hästarna är uppstallade.

- Jag har svårt att föreställa mig ett liv utan hästar, säger Ingemar som lär sig av både sina hästar, sina syskon och av professionella tränare i både Tyskland och USA, och som till exempel svenska Maria Gretzer.

Nuvarande tränaren Shane Carey i Svedala är till stor hjälp.
- Han jobbar enkelt, har massor av erfarenhet och vet vad som krävs på den här nivån, säger Ingemar.

Gymnasiestudier och tävling på hög nivå kan vara en tuff kombination. Men på Ekonomi och idrottsprogrammet får Ingemar möjlighet till ett specialanpassat schema som ger utrymme för träning och tävling.
- Jag hinner med både skola, hästar och kompisar, det är inga problem, understryker han.

Numera har Ingemar lämnat över superponnyn ”Olle” till lillasyster Ellen, 10.  Själv har han tagit över storasyster Klaras tävlingshäst Captian Sparrow 5, och för någon månad sedan tog de sin första internationella seger i 1.45 och världsrankingpoäng tillsammans i Oslo.

- Vi jobbar på och lär oss tillsammans , säger Ingemar Hammarström, som siktar högt men tar ett steg i taget.
- Just nu är målet att etablera oss i det högre klasserna. Sen får vi se hur långt det bär. 

Supertrio till gratis clinic om säkerhet

Om ”Säker med häst on tour”

Rolf-Göran Bengtsson, Cornelia Rylén, Malin Baryard Johnsson, Cecilia Berglund Bergåkra och Elisabet Lundholm är den starka uppställning som gästat touren hittills.

”Säker med häst” är en långsiktig satsning på säkerhet och skadeförebyggande arbete inom ridsporten och ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och ridsportens huvudsponsor Folksam. Målet är att öka kunskapen om säkerhet och hästvälfärd bland unga ryttare/kuskar. ”Säker med häst on Tour” är en kunskapsserie med gratis så kallade clinics på temat.