Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Mayte gjorde Mary Lou som käpphäst

Mayte gjorde Mary Lou som käpphäst

Detaljerna är mitt i prick och det är ingen tvekan om att det är ”Queen Mary”
- Hon tog ungefär två veckor att göra, säger Mayte Penafiel som tillverkade replikan av Toveks Mary Lou, och som fick Henrik von Eckermann att fatta galoppen på Ryttargalan

Det är ett stycke käpphästhantverk signerat Mayte Penafiel, 15, från Överby Hästsportförening i Sollentuna utanför Stockholm.
Textilfärg fixade den bruna färgen, den virkade landslagsluvan är identisk och sömmarna på tränset är välgjorda och precis mitt i prick.

Mayte Penafiel

- Svårast var nog att få till detaljerna, funderar Mayte Penafiel som fick uppdraget av Svenska Ridsportförbundet att göra Årets häst, Toveks Mary Lou, som käpphäst.
- Jag gjorde bläsen när jag var på Ungdomsledarkurs förra helgen, den också lite krånglig, säger Mayte som själv rider tre gånger i veckan på Överby och sköter sin favorit så ofta hon kan.
Men hon gillar också att sy.
- Jag är rätt pysslig. Det liksom kliar i fingrarna, säger Mayte.

Få har väl missat käpphästtrenden som sveper över Sverige och som såklart fick följa med in på Ryttargalan den 27 november.

KäpphästkvartettKlara Melin/Lady, Ingrid Neumann/Max, Phoebe Jordaan/Milkshake och Madicken de Moreau Lundström,/Stella, tillsammans med chef d´equipe Hanna Tennemar på röda mattan.

Det var fyra taggade käpphästekipage från Överby HSF som fick äran att dela ut priset Årets häst till Henrik von Eckermann.

Kvartetten hade med sig sina egna käpphästar och övade på prisproceduren på Grand Hôtels äkta mattor in i det sista innan det var dags att gå upp på scenen tillsammans med ”groomen”, Henrik Ankarcrona.

Klara Melin/Lady, Ingrid Neumann/Max, Phoebe Jordaan/Milkshake och Madicken de Moreau Lundström,/Stella, var alla klädda för tävling och efter prisutdelningen blev det såklart ärevarv där Henrik von Eckermann hängde på.

Henrik von Eckermann, ärevarv

- Det är exakt mitt träns, intygade Henrik när han synade käpphäst-Mary Lou i sömmarna på scenen.

Hanna Tennemar,”chef d´equipe” under galakvällen, är till vardags fritidsledare hos Överby HSF.

- Det är ett enormt intresse för käpphästar hos oss, det är helt underbart, säger hon.
-  Jag tror att det är själva leken som fångar, ungefär som när man bygger kojor. Käpphästarna har till och med medryttare. Fantasin har inga gränser!
- Nu är det både kallt och mörkt på kvällarna men det går inte att stoppa dem från att leka med käpphästarna ute. Så nu har vi satt upp lite julbelysning för att de ska kunna fortsätta. Men eftersom det är halt har vi hoppförbud. Nu får de öva på dressyr istället.

HÄR hittar du mer om årets Ryttargalan

 

Silver och brons för Louise Romeike

Fälttävlansryttaren Louise Romeike hade en minst sagt lyckad helg i Westerstede i Tyskland. Efter tre discipliner blev det två topplaceringar i den tvåstjärniga korta klassen.