Annons

    Hem / Aktuellt / 2019 / Ny karenstids- och förbudslista från årsskiftet

Ny karenstids- och förbudslista från årsskiftet

Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna börjar gälla 1 januari 2020. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del viktigare förändringar.

Uppdatering Karenstids- och förbudslistan

Avsnitt A3 Förbjudna åtgärder och avsnitt A 4.5 Övriga förbjudna åtgärder... uppdaterade 2020-01-08, redaktionella ändringar och förtydliganden.

Cimetidin avråds

På rekommendation av NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) avråds all användning av cimetidin till tävlingshäst. Samma bedömning har tidigare gjorts för ranitidin.

Cimetidin är en histamin (H2)-receptor antagonist som verkar genom att minska produktionen av saltsyra i magsäcken. Det finns inget registrerat läkemedel för varken människa eller häst i Sverige. Cimetidin tas därför bort från karenstidslistan.

Karenstid på laserbehandlingar

Karenstid på minst 96 timmar återinförs för alla typer av laserbehandlingar.

De skandinaviska trav- och galoppförbunden liksom Svenska Ridsportförbundet har tidigare förkortat karenstiden för behandling med lågeffektlaser till att det inte är tillåtet under tävlingsdagen. Beslutet ledde till tolkningsproblem av regelverket samtidigt som beslutet kom i konflikt med andra gällande bestämmelser. Därför återinförs en karenstid på minst 96 timmar för alla laserbehandlingar.

En översyn om vilka behörighetskrav man kommer att ställa på den som utför behandlingen kommer också att göras inom ramen för NEMAC. Denna översyn grundar sig på de olika laserutrustningarnas eventuella effekt och att orsaka skada på häst.

Stamcellsbehandling i led

Nya preparatet Arti-Cell Forte (mesenkymala stamceller) för intra-artikulärt bruk får en karenstid på minst 28 dygn.                                

Hela karenstids- och förbudslistan finns HÄR (pdf) och på sidan om karenstidslistor, under Tävling/Antidopning.
Ändringar i listan är markerade med kursiv text.

Huvudfunktionärer i toppklass när Segersjö arrangerar EM

Planeringen inför ungdoms-EM i fälttävlan på Segersjö utanför Örebro pågår för fullt. Mästerskapet kommer inte bara att bjuda på Europas bästa ungdomsryttare. Segersjö kan också stoltsera med några av världens bästa funktionärer.