Annons

    Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2019 / Och de nominerade är...

Och de nominerade är...

Ryttargalan är en helkväll bland hästvänner där årets höjdpunkter och prestationer hyllas och uppmärksammas.

​Bland de nominerade till utmärkelserna på årets Ryttargala finns årets medaljörer, men också andra som gjort avtryck i ridsportvärlden. ​​Svensk ridsport är stark och bland världens bästa.

Ryttargalan hålls på Grand Hotel, Stockholm, onsdagen den 27 november.

De nominerade är;

MORGONDAGENS STJÄRNA

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Isabella Tovek, 24, – Ätran, Himledalens Ridklubb - dressyr

​En mästerlig mästerskapsryttare som ridit internationellt sedan 2013. Tillsammans med flera hästar i toppklass är den här Hallandstjejen en viktig kugge i flera unga och framgångsrika mästerskapslag. Senast i Italien i år där U25-laget slutade fyra i EM och Isabella på en individuell åttondeplats. I Falsterbo satte Isabella ner foten rejält i U25 Grand Prix genom seger med Happiness 26 (f. 2005, sto, HANN, e. Hochadel u. Westbarke ue. Walt Disney, uppfödare: Heike Oetjen, ägare: Susanne Tovek) och bronsplats med Sam Donnerhall (f. 2007, valack, OLDBG, e. Samarant u. Dolce Vita ue. Donnerhall, uppfödare: M Christoph Boulanger, ägare: Susanne Tovek) som också tog andraplatsen i kürprogrammet. Och hela säsongen har kantats av framgångar, internationellt och på hemmaplan genom till exempel seger i Lövsta Future Challenge. Isabella Tovek är en talangfull och välridande ryttare som kommer att gå långt!

Antonia Pettersson Häggström, 22, Lindome, Mölndals Ridklubb - hoppning

Hon har skolats av de bästa och var rutinerad redan som ungdomsryttare. Som senior fortsätter framgångarna för Antonia Pettersson Häggström och familjeuppfödningen Chickflick K (f. 2008, sto,SWB, e. Hip Hop u. Crossline (SWB) ue. Zeppelin, uppfödare: Pettersson Progress AB, ägare: Katarina Pettersson). I hetluften i spanska Gijon visade Antonia klass när hon som “stand in” för Peder Fredricson red felfritt i 1.50 och slutade på endast fyra fel i Nations Cup.
​En åttondeplats i första senior-SM:et säger också en hel del.
​Antonia har jobbat två år som beridare på Fredricsons Grevlundagården. Nu fortsätter hon sin framgångsrika satsning från Abdel Saids toppstall i Belgien. Och som en av sex ryttare som matchas mot medaljer i ATG Hopp & Talang.

Ebba Adnervik, 23, Båstad, Dagstorpsortens Ryttarförening - fälttävlan​

Ebba Adnervik drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh, (f. 2002, valack, HOLST, e. Carnaby ue. Caretino, uppfödare: Stefanie Kinscher, ägare: Sara Sjöborg Wik). Snacka om kometkarriär! Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund och är logistikstudenten som älskar planering och att optimera varje detalj i sin framgångsrika satsning och för de 17 hästarna på familjens stallbacke. Hon har också tidigare varit med i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.

MORGONDAGENS HÄST 

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Happiness DK Z - hoppning
f. 2012, valack, Zangersheide, Nederländerna, e. Hooch DK u. Fortune ue. Andiamo Z
​uppfödare: Stal De Krochten, ägare: BXB Competition AB, ryttare: Angelie von Essen (tidigare Stephanie Holmén och Jörgen Larsson)

Det syns redan när han travar in på banan att här kommer H&M All In´s halvbror. Och sjuåriga Happiness DK Z har redan hunnit sprida stor glädje hos svensk hoppning. Tillsammans med Angelie von Essen inledde han den internationella karriären med seger 2017 och det här är en häst som trivs i och matchas för de stora sammanhangen. I sjuårsklassen i tyska Aachen slutade de 20, i Dublin Horse Show red de in som trea i 1.40 och under spanska Sunshine Tour blev det också flera framgångar. Hos Happiness DK Z finns alla egenskaper som en topphäst i hoppning behöver.

Astoria (SWB) - dressyr
f. 2012, sto, SWB, e. Sir Donnerhall II u. Aquarell (SWB) ue. Quaterback
​uppfödare: Hipponews Kb, Christina Olsson, ägare: Christina Olsson, ryttare: Jeanna Högberg

Med karakteristiskt vippande öron, bländande gångarter och mästerligt matchad av Jeanna Högberg fortsätter Astoria sin ”dressyrkross”. Som fem- och sexåring spikade hon igen unghästchampionaten och gick till final i unghäst-VM. I år inledde hon med att ta hem SWB Trophy för sjuåriga hästar i Scandinavium med 92,6% och en tia på traven. Svårslaget, eller hur? I Falsterbo blev det seger i 7-årschampionatet och i unghäst-VM visade Astoria klass igen genom att komma tia i finalen. En sån superstjärna!

Inoraline W - dressyr
f. 2013, sto, KWPN, e. Johnson u. Noraline ue. Amiral
​uppfödare J.W. Greve, ägare: Christinelund Dressage, ryttare: Sofie Lexner

Vackra Inoraline W har kopplat in vinnarväxeln från start och har vunnit 12 av 15 starter sedan 2017 tillsammans med Sofie Lexner. En häst med järnvilja och kvaliteter som gjorda för Grand Prix, en världshäst, precis som storebrorsan Scandic, Patrik Kittels EM-bronshäst.
Förra året vann ”Nora” bland annat finalen i Folksam Open för 5-åriga hästar i Falsterbo. I år blev det repris i 6-årsfinalen. Nu jobbar ekipaget för att ta nästa kliv i karriären. Och de har alla förutsättningar att komma långt.

ÅRETS UPPFÖDARE i samarbete med EquiTours

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

Per Christer Bengtsson, Gyllebo Gård
​Debuten i Grand Prix var 2016. I år har Minna Telde och Per Christer Bengtssons fina uppfödning Isac (SWB), (f. 2005, valack, SWB, e. Hip Hop u. Abigail (F. 2) (SWB) 25229 e. Master) visat vad de går för på allvar. Hittills har den hoppstammade dressyrstjärnan tagit hela tio segrar i Grand Prix och var en hörnsten i det svenska vinnarlaget i Falsterbo tillsammans med Minna Telde. En klasshäst från Gyllebo Gård där Per Christer Bengtsson för familjens stolta uppfödartradition vidare.

Eamon Hickey, Falkenberg
​Eamon Hickey, Falkenberg, är en hästmänniska ut i fingerspetsarna och en uppfödare som inte kan hyllas nog för familjens uppfödning, fantastiska Bianca (34) SWB (f. 2006 sto, SWB, e. Balou du Rouet u. Coco (34) (SWB) – Cardento, ägare: Steve Guerdat / Hofgut Albführen GmbH Eamo). Eamon Hickey har också fött upp Biancas mamma Coco, som den hopptränare och unghästutbildare han är red han såklart in Bianca själv. Att Bianca var en begåvning som skulle bli något stort syntes direkt. Tillsammans med schweiziske Steve Guerdat har hon nu funnits med i världstoppen i flera år. 2018 vann ekipaget individuellt brons på VM i USA.

Tobias Hansson, Västra Hoby
​Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II (f. 2014, hingst, SWB, e. Skovens Rafael u. De la Reinne VH ue. De Niro 6, uppfödare: Västra Hoby Stuteri AB, ägare: Helgstrand Dressage A/S/Kristina Hennix, Västra Hoby Stuteri AB, ryttare Severo, Jurado Lopez) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning! Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940.Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4% med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. 4-åriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina 5- respektive 6-årsklasser.

ÅRETS HÄST

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

Toveks Mary Lou - hoppning
f. 2006, sto WESTF, e Montendro u Pina Colada ue Portland L, uppfödare: Hubert Nienhaus, ägare: GT Elite Scandinavia AB, ryttare: Henrik von Eckermann 

Världens bästa häst! Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i FEI Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning.

Dante Weltino OLD - dressyr
f. 2007, hingst, OLDBG, e. Danone 4 u. Rihanna ue. Welt Hit II,uppfödare: Olaf Bahls, ägare: Dressurpferde Leistungsz och Therese Nilshagen, ryttare: Therese Nilshagen

Med sina tiopoängs-ökningar har Dante Weltino OLD travat rakt in i såväl domarnas som publikens hjärtan. Tillsammans med Therese Nilshagen satte han personligt rekord flera gånger om under 2019. I Aachens prestigefyllda, femstjärniga kür var han bästa svenska häst med en sjundeplats och nytt personligt rekord på 83,395 procent. Dante är en given laghäst vid internationella mästerskap och tog brons med laget vid EM i Rotterdam. I Nations Cup har han varit på pallen två gånger och varit en starkt bidragande orsak till Sveriges totalseger i ligan. För tredje året i rad tar Dante dessutom plats i det exklusiva startfält av världsstjärnor som gör upp i Saab Top 10-finalen i Friends Arena.

H&M Indiana - hoppning
f. 2008, sto, BWP, e. Kashmir van Schuttershof u. Halifax ue. Animo´s Hallo, uppfödare: W Vanderlinden - van Turtelboc, ägare: Stuteri Arch, ryttare: Malin Baryard Johnsson

Med enastående känsla och varsam hand har Malin Baryard Johnsson slipat sin känsliga diamant och lotsat det speciella stoet mot de riktigt stora uppgifterna. 2019 var året då H&M Indiana visade världsklass flera gånger om och var en betydande del av det svensk hoppnings triumfer. Som vid segern i Nations Cup i Falsterbo där Malin och Indiana glänste med felfritt facit. H&M Indiana var en given del i laguppställningen vid EM. I Global Champions Tour har ekipaget plockat flera framstående placeringar. Allra bäst trivdes de på hemmaplan där det blev en stolt andraplats vid premiären på Stockholms Stadion. 

ÅRETS HÄSTSKÖTARE – i samarbete med ATG

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Magnus Isaksson, distansritt/ Jessica Holmberg

​Stark, snabb, lyhörd, tålmodig och hästkoll på hög nivå. Hästskötare i distansritt ska vara av en speciell kaliber för att matcha sitt ekipage i upp till 16 mil i skog och mark. Magnus ”Mange” Isaksson är precis en sådan. En ”groom” utöver det vanliga med många mil i ryggen, som följt sin sambo Jessica Holmberg och hennes hästar på tävlingar i Sverige och ut i världen på mästerskap. ”Mange” är en förgrundsgestalt i svensk distansritt. Med sitt positiva sätt och stora lugn är han ett föredöme och ett stort stöd även för andra hästskötare på tävlingar i och utanför Sveriges gränser.

Tiina Summanen, dressyr/ Minna Telde

​I tio år har Tiina och Minna Telde varit ett starkt team. Tiina är en hästskötare utöver det vanliga som skapar en speciell relation till varje häst. Hon är alltid först i stallet och sätter hästarna främst i allt hon gör. VM i Kentucky 2010 tillsammans med Santana var första internationella mästerskapet för detta finska fullblodsproffs. Sedan dess har det blivit ett VM till, ett OS, ett par EM, en världscupfinal samt otaliga bruksprov och Falsterbo-finaler. Hon är också vägarnas drottning, rattar hästbussen som en gud och backar enkelt upp den stora lastbilen på färjan. Idag kan Tiina också titulera sig diplomerad Equipat. Hon vet precis hur man ska hålla hästarna i bästa form och ger friskvård till alla varje dag. En hästskötare de luxe, helt enkelt.

Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/ Sara Algotsson Ostholt

​Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En fruktansvärd tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.

ÅRETS PRESTATION

Fälttävlanslandslaget
​Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Louise Romeike, Ludwig Svennerstål, förbundskapten Fredrik Bergendorff

För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, superfräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Vilken uppvisning! Seger i FEI Eventing Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass

I bronslaget:
​Malin Josefsson, 33 år, Osby med Golden Midnight, f. 2008, valack, SWB, e. Goldmine ue. Maraton, uppfödare: Gert Hermansson, ägare: Karin Berglund
Niklas Lindbäck, 45 år, Munka Ljungby med Focus Filiocus, f. 2007, valack, SWB, e. Feliciano 823 u. Blue Bells xx ue. Be My Chief xx, ägare och uppfödare: Tun Albertson
Louise Romeike, 29 år, Schleswig, Tyskland med Waikiki 207, f. 2006, sto, Holsteiner, e. Quinar u. Sila ue. Cassini 1, uppfödare: Hans Thomsen, ägare: Louise Romeike och Hans Thomsen
Ludwig Svennerstål, 29 år, Tetbury, Gloucestershire, England med El Kazir SP, f. 2004, valack, BWP, e. Capriano ue. Blac Rivage xx, ägare: Ludwig Svennerstål

Dressyrlandslaget
Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Antonia Ramel, Juliette Ramel, förbundskapten Bo Jenå

För att genom en helgjuten laginsats rida hem EM-brons i Rotterdam och det andra lagbronset på raken. En nagelbitare ända in i kaklet där Patrik Kittel avrundade med precis vad som behövdes, personbästa med Well Done de la Roche CMF. Totalsegern i den internationella Nations Cup-serien för tredje året i rad och med flera olika ekipage på startlinjen, visar också på en bredd i toppen. Svensk dressyr är urstark.

I bronslaget:
​Patrik Kittel, f. 1976, Nottuln, Tyskland, Tranås Ridklubb
Well Done de la Roche CMF, f. 2008, sto, ZVC, e. Furstentraum u. Washari ue. Walt Disney, uppfödare: Franҫoise Trembley, ägare: Franҫoise Trembley/Muriel Perret/Brigitte Bigar
Therese Nilshagen, f. 1983, Löningen, Tyskland, Hogsta Dressyrryttare
Dante Weltino OLD, f. 2007, hingst, Oldenburger, e. Danone I u. Rihanna ue. Welt Hit II, uppfödare: Olaf Bahls, ägare: Dressurpferde Leistungsz och Therese Nilshagen
Antonia Ramel f. 1985, Bettna, Flyinge Hästsportklubb
Brother De Jeu, f. 2006, valack, KWPN, e. Voice u. Esther ue. Jazz, uppfödare: Emmy De Jeu, ägare: Antonia Ramel
Juliette Ramel, f. 1987, Bettna, Lejondals Ryttarförening
Buriel K.H. f. 2006, valack, KWPN, e. Osium u. Ronja K.H. ue. Krack C, uppfödare: P. Bakker, ägare: La Pomme HB

Louise Etzner Jakobsson - paradressyr 
​f. 1960, Klintehamn, Wisby Ridklubb, Grade: 4
Zernard f. 2003, valack, SWB, e. New Balance u. Zessin ue. Lester, uppfödare: Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, ägare: Katarina Qvarnström

Hon är mästarnas mästare i paradressyr och dressyrdrottningen som även i år klev högst upp på pallen i både SM och NM. I ett stekhett EM höll Louise Etzner Jakobsson huvudet iskallt och lotsade sin Zernard till två starka EM-medaljer: ett brons i det individuella mästerskapsprogrammet och ett snyggt silver i det fria programmet kür. Vilken härlig revansch för mångmedaljören som tvingades bryta VM förra året där Zernard blev sjuk.

Övriga kategorier

ÅRETS BRAGD – i samarbete med Saab

ÅRETS RIDSKOLA – i samarbete med Folksam

ÅRETS RIDLÄRARE – samarbete med Granngården

ÅRETS KÄMPE – i samarbete med Patrik Kittel

ÅRETS ELDSJÄL – i samarbete med Resia

ÅRETS KOMET – i samarbete med tidningen Ridsport
Johanna Due-Boje (dressyr), Ebba Adnervik (fälttävlan), Antonia Pettersson Häggström (hoppning)

Kategorierna Årets ridlärare, Årets ridskola och Årets ridskolehäst presenteras senare i oktober.

Vem som blir Årets kämpe eller är Årets Eldsjäl, får Årets hederspris eller gjort Årets bragd avslöjas tillsammans med läsarnas val av Årets komet på ​Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm den 27 november.

Ryttargalans jury 2019
Andrea Barth, verksamhetschef sportavdelningen, Svenska Ridsportförbundet
Gunilla Fredriksson, förbundsstyrelseledamot, Svenska Ridsportförbundet
Elisabet Hoff, frilansjournalist
Niklas Jonsson, elitryttare i hoppning
Elisabet Lundholm, A-tränare dressyr, dressyrcoach fälttävlan, ordf. Ridlärar- och Tränarrådet
Tobias Mattsson, Show Director Sweden International Horse Show, f d landslagsledare i sportkörning.
Wiveca Schenholm, dressyrdomare